Şengali'nin cenazesine giden halka engel

Êzidî Toplumu Koordinasyonu Üyesi Zeki Şengali'nin cenaze törenine katılmak için yola çıkan Kuzey Suriye halkı, Şengal’de Irak ordusu tarafından engellendi.

Şengali'nin cenaze törenine katılmak üzere sabah saatlerinde yola çıkan binlerce Kuzey Suriyeli, Şengal’de ilk kontrol noktasında Irak ordusu tarafından engellendi.

Şengal'deki cenaze törenine gitmek üzere yapılan organizasyonda Cuma akşamı Irak yetkilileriyle yapılan görüşmelerde, Kuzey Suriye halkının Şengal’de bugün saat 15.00’da gerçekleştirilecek cenaze törenine katılması için geçişlerine izin vereceklerini belirtmişti. Ancak bu sabah cenazeye katılmak için Kuzey Suriye’nin birçok bölgesinden yola çıkan binlerce kişi, Şengal’deki Gola Xatuniye kontrol noktasında Irak ordusu tarafından engellendi.

Iraklı yetkililerle kontrol noktasında yapılan görüşmelerde yetkililer, halkın geçişine izin verilmemesinin talimatını Bağdat’tan talimat aldıklarını belirtti.

Bunun üzerine Kuzey Suriye halkı kapıya doğru yürüyüşe geçti.

AİLESİ SLOGANLARLA KARŞILANDI

Şengali, bugün kitlesel bir törenle sonsuzluğa uğurlanacak. Törene Rojava, Başûrê Kurdistan ve Maxmûr’dan yüzlerce kişi Şengal’e doğru yola koyuldu. 

Şengali’nin ailesi de törene katılmak için Şengal’e ulaştı. Şengali'nin eşi, oğlu, kardeşi ve ailenin diğer fertleri öğle saatlerinde Şengal’in Xanesorê kasabasına ulaştı.

Aile üyeleri, Qae Laleş önünde halk tarafından “şehîd namirin” sloganlarıyla karşılandı. Daha sonra aile üyeleri kitle ile birlikte Qae Laleş’e (salon) geçti. Burada Şengali'nin hayatını anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

ŞEHİTLİKTE UĞURLAMA TÖRENİ OLACAK

Rojava, Başur ve Maxmûr kitlesinin Xanesorê’ye ulaşmasıyla birlikte Şengali'nin cenazesi alınarak araç konvoyu eşliğinde Şengal Dağı'nın şehitliğine getirilecek. Ardından şehitlikte uğurlama töreni başlayacak.