AKP-MHP’lilerin Dedeoğulları ailesinden 7 kişiyi katletmesine tepkiler yağıyor

Meram’da Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin AKP-MHP’liler tarafından katledilmesine tepkiler sürüyor. HDP ve ÖHD’den oluşan bir heyet Konya’ya doğru hareket ederken, Amed Barosu oturma eylemi başlattı. İstanbul’da da katliama tepkiler yağdı.

Konya’nın Meram ilçesinde Karslı Dedeoğulları ailesinin 7 üyesinin AKP-MHP’liler tarafından katledilmesi ardından tepkiler sürüyor. Şırnak’ın Cizre ilçesinde halk alanlara çıkarak katliamı protesto ederken, Amed Barosu nöbet eylemi başlattı. HDP ve ÖHD’den oluşan bir heyet ise Konya’ya doğru hareket ederken, İstanbul’da ise bir açıklama ile katliam kınandı. CHP de katliamın araştırılması için bir heyet oluşturdu.

AKP-MHP’nin hedef göstermesi ile birlikte Türkiye’de yaşayan Kürtlere yönelik linç, katliam saldırına tepkiler sürüyor.

Dün akşam saatlerinde Konya’nın Meram ilçesinde Karslı Dedeoğulları ailesinden 3’ü kadın 7 kişinin katledilmesine tepkiler sürüyor.

HDP MYK’sı katliamdan sonra bir acil gündemle bir toplantı düzenledi ve toplantı ardından Eşbaşkanı Mithat Sancar yaptığı açıklamada, Konya’daki katliamın sorumlusunun AKP-MHP iktidarı olduğunu belirtti.

HDP MYK VE ÖHD’Lİ AVUKATLAR KONYA’YA HAREKET ETTİ

Katliam ardından HDP MYK üyeleri ve avukatlardan oluşan heyet, Konya’ya doğru hareket etti.

HDP Eşbaşkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Ümit Dede, Parti Meclisi (PM) üyeleri Ali Özkan ve Leman Kiraz, Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlardan oluşan heyet, Konya’ya doğru yola çıktı. 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü, Parti Sözcüsü Ebru Günay, Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, MYK üyeleri Hüseyin Taka, İlknur Birol ve Sultan Özcan da bugün Konya’da olacak. 

Öte yandan Amed Barosu da AKP-MHP katliamını protesto etmek amacıyla “Adalet nöbeti” başlattı.

Tahir Elçi Konferans Salonu önünde düzenlenen nöbet eylemine Amed Barosu Başkanı Nahit Eren, baronun Kürtçe Dil Komisyonu üyeleri ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyeleri katıldı. Katledilen Dedeoğulları ailesi fertleri için mumlar yakıldı. 

İSTANBUL’DA PROTESTO

Konya’da AKP-MHP katliamı HDP İstanbul İl Örgütü’nün düzenlediği bir açıklama ile protesto edildi. HDP İl Örgütü önünde yapılan açıklamaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Keskin Bayındır, HDP MYK üyeleri ve milletvekilleri ile il örgütü yöneticileri katıldı. Açıklamada, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı atıldı.   

Irkçı saldırıyı katliam ve soykırım olarak değerlendiren HDP İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, “Uzun yıllardır bu durumun buraya geleceği, evlere girileceği, insanların evlerinde bile yaşayamayacakları, evlerinde katledilecekleri biliniyordu. Adım adım süreç buraya getirildi. Partimizin, konuya hassasiyet gösteren bütün çevrelerin uyarılarına rağmen katliama yol verildiğini, katliamın planlandığını bu gece itibariyle gördük” dedi.

İl Eşbaşkanı Eşbaşkanı Elif Bulut da, Dedeoğulları ailesinin Kürt kimliklerinden dolayı katledildiklerini ifade ederek şunları söyledi: “Bu katliama sessiz kalmak taraf olmaktır. Bizler yok edilmek, güvensiz bir şekilde yaşamak istemiyoruz. Bu saldırılar iktidarı ayakta tutuyor. Buna karşı halk olarak direnmemiz gerekiyor. Biz Kürtler, kadınlar, emekçiler ve diğer ezilen tüm kesimler olarak, bu tür katliamlara karşı durmak için bir araya gelmeliyiz. Bunu başarıp, bir araya gelip kazanmak dışında bir şansımız yok.”

CHP DE HEYET OLUŞTURDU

Diğer taraftan CHP de AKP-MHP’lilerin katliamını araştırmak için bir heyet oluşturduğunu açıkladı. CHP Konya Milletvekili Abdullatif Şener başkanlığında oluşturulan heyette Ankara Milletvekili Levent Gök ve Parti Meclisi Üyesi Semra Dinçer'in de yer alacağı kaydedildi.