Almanya: DAİŞ’lileri Kürt yönetiminin yardımıyla getirdik

Kuzey ve Doğu Suriye’den getirilen DAİŞ’li kadın ve çocukların teslimine ilişkin bilgi veren Devlet Bakanı Michael Roth, “DAİŞ’lileri Kürt yönetiminin yardımıyla getirdik” dedi.

YPG/ QSD güçlerinin elinde bulunan Alman vatandaşı DAİŞ'li çeteler ile ailelerinin Almanya’ya getirilmesi süreci ilk olarak geçtiğimiz Aralık ayının son günlerinde başlamıştı. DAİŞ’liler Almanya ve Finlandiya’dan oluşan bir heyetin Qamîşlo kentinde Demokratik Suriye Özerk Meclisi Yönetimi imzaladığı protokolle teslim edilmişti.
Protokol çerçevesinde Roj ve Hol kamplarında Demokratik Suriye Güçleri (QSD) tarafından tutulan 3 kadın ve 12 çocuk Almanya’ya, 2 kadın ve 6 çocuk ise Finlandiya’ya teslim edildi. İmzalanan protokole rağmen başta Dışişleri Bakanı Heiko Maas olmak üzere Alman yetkililer Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin adını anmaktan kaçınmıştı.

‘GÖRÜŞMELER BİR AYDAN FAZLA SÜRDÜ’

Sol Parti ise dün Federal Meclis’in soru-cevap bölümünde Angela Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümete DAİŞ’lilerin getirilmesi konusunda Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile hangi düzeyde ilişkinin kurulduğunu ve önümüzdeki günlerde somut olarak daha kaç kişinin getirileceğini sormuştu.
Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut’un hazırladığı soru önergesine Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, bu sabah yazılı olarak yanıt verdi. ANF’nin elindeki kısa yanıtta, Alman vatandaşlarının getirilmesinde birçok aktörün rol oynadığını belirten Bakan Roth, devamla şu bilgileri verdi: “Kuzey ve Doğu Suriye’deki Kürt yönetimiyle de bu konuda bir aydan fazladır bilgi-alışverişinde bulunduk.”
Alman bakan, Kürt yönetimiyle yaptıkları görüşmelerin daha çok geri getirilecek kişilerin kimlikleri ile yerlerinin tespit edilmesine dair olduğuna dikkat çekti. 

Bakan Roth önümüzdeki süreçte daha çok çocukların getirilmesini planladıklarını belirterek, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne de garip bir iddiada bulundu. Roth, "Kadınların getirilme talebimize Kürt yönetimi söz konusu kişilere yönelik soruşturma sürecinin bitmediğini belirterek bu talebimizi reddetti.”