Almanya’dan Demirtaş açıklaması

HDP’nin eski Eşbaşkanı Demirtaş’ın serbest bırakılmasını isteyen Alman hükümeti, Ankara’ya “AİHM kararlarına ve AİHS’e uy” çağrısı yaptı.

Geçtiğimiz günlerde Sol Parti milletvekilleri Helin Evrim Sommer ve Gökay Akbulut Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nin kararlarını hiçe sayarak HDP’nin eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmamasını Federal Meclis’in gündemine taşımışlardı. Her iki vekilin ayrı ayrı verdiği soru önergelerine Angela Merkel’in başbakanlığındaki hükümet adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Miguel Berger yanıt verdi.

Kısa yanıtta Alman yetkili AİHM’in Demirtaş’ın serbest bırakılması yönünde aldığı karara dikkat çekerek HDP’nin eski eşbaşkanının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS)’ye aykırı bir şekilde cezaevinde tutulduğunu bildirdi. Demirtaş’ı derhal serbest bırakmaya çağıran yetkili Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nin üyeliğinin bir gereği olarak AİHM’in aldığı kararlara uyması gerektiğini ifade etti.

SOMMER: TÜRKİYE AVRUPA İLE ALAY EDİYOR

Yanıtı değerlendiren Helin Evrim Sommer Alman hükümetinin Demirtaş'ın siyasi nedenlerle tutukluluğunu kabullenmesi ve Türk hükümetinden derhal serbest bırakılmasını talep etmesi memnuniyet verici olduğunu ifade etti. “Türkiye’nin hem uluslararası sözleşmeleri imzalaması hem de AİHM kararlarını tanımaması en hafif tabirle Avrupa ile alay etmektir” diyen Sommer, Merkel hükümetinin “amasız” ve “fakatsız” derhal somut bazı uygulamaları devreye koymasının zorunlu olduğunu belirtti.

Türkiye hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygı göstermediği sürece Erdoğan rejimine karşı gümrük birliğini modernleştirme veya ticareti kolaylaştırma gibi tavizlerin verilmemesini isteyen Sommer açıklamasında devamla şu hususlara dikkat çekti:

“AİHM kararları aynı zamanda tüm Avrupa değerlerinin üzerinde durduğu ahlaki ve vicdani temeldir de. Dolayısıyla bu konudaki her zaaf bu temeller üzerine bina edilen yapının çökme tehlikesini de doğurur. Hâliyle bu kararların uygulanması konusundaki ısrar özünde Avrupa değerleri ve güvenliği içinde zorunludur. Bu tüm Avrupa ülkelerinin ve dönem başkanı olma sıfatıyla en çokta Almanya'nın dikkat etmesi gereken bir husustur.”

ALMANYA’DAN SÖZ ÇOK, PRATİK YOK

Daha önce de birçok kez Merkel hükümeti, Erdoğan rejiminin kötü insan hakları karnesini, savaş politikasını ve hukuk devletini hiçe sayan uygulamalarını eleştirmiş, Ankara’ya çağrılarda bulunmuştu. Hatta geçtiğimiz Ekim ayında Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, Türk hükümetinin CPT’nin raporunu dikkate almasını ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tutulduğu İmralı cezaevine avukatlar ile ailelerin gidişine izin verilmesini istemişti.

Ancak yapılan bu açıklamaların aksine pratikte Berlin yönetimi, AKP-MHP iktidarına karşı hiçbir yaptırım uygulamaktan itinayla kaçınıyor. Geçtiğimiz Aralık ayında Avrupa Birliği liderler zirvesinde Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile gerginlik yaşayan, provokasyon girişimlerinde bulunan Türkiye'ye karşı kararlaştırılan ek yaptırımlar da son olarak Almanya’nın baskısıyla rafa kaldırılmıştı.