Bagok’ta şehit düşen 3 gerilla toprağa verildi

Bagok’ta önceki gün çıkan çatışmada şehit düşen 3 HPG gerillasından 2’si Kızıltepe, biri de Nusaybin’de toprağa verildi. Polis, ailelerin cenazelerini istediği mezarlıkta toprağa vermesine, yıkamasına ve cenaze namazı kılınmasını engelledi.

Bagok Dağı’nın Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Dibek (Badibê) köyü kırsalında 8 Mayıs günü Türk ordusu tarafından düzenlenen operasyonda şehit düşen HPG gerillasından 3’ünün cenazesi aileleri tarafından teşhis edildi.

Şehit düşen ve kimlikleri tespit edilenlerin Nusaybin nüfusuna kayıtlı Ramazan Aslan (Bager) ile Kızıltepe nüfusuna kayıtlı Bayram Kuzu (Bager Qoser) ve Mazlum Kızıl olduğu anlaşıldı. Haber verilmesi üzerine Mardin Devlet Hastanesi’ne gelen aileler, cenazeleri teslim almak için işlemleri gerçekleştirdi.

Akşam saatlerine kadar devam eden işlemlerin ardından cenazeler ailelere teslim edilirken, ailelere cenaze aracı verilmemesi üzerine özel ambulans kiralandı. Ramazan Aslan’ın cenazesi Nusaybin’de Mohris Mezarlığı’nda toprağa verilirken, mezarlığın etrafını abluka altına alan polisler aile fertlerinin dışında kimsenin cenazeye katılmasına izin vermedi.

Polis ailenin cenazeyi Hecace Mezarlığı’na toprağa verilmesini engelledi. Aile bunun üzerine cenazeyi Mohris Mezarlığı’nda toprağa verirken, ailenin cenazeyi yıkamasına ve cenaze namazı kılmasına izin verilmedi. Cenaze aile fertlerinden 4 kişinin katılımı ile mezar başında kefenlenerek toprağa verildi.

Kızıltepe’ye götürülen Bayram Kuzu’nun cenazesi de, Kuzular Küme Evleri Aile Mezarlığı’na defnedilmek üzere götürüldü. Benzer uygulamalar burada da ailelerin karşısına çıkarılırken, ailenin cenaze namazını camide kılmak istemesi "salgın kuralları" gerekçesi ile izin verilmedi.

Yine cenazenin yıkanmasına da izin verilmezken, engellemeler nedeniyle aile cenazeyi mezar başında kefenlemek zorunda kaldı. Mazlum Kızıl’ın İkikuyu (Girêbîr/Dubîrka) köyü mezarlığına götürülen cenazesinde de aynı uygulamalarla karşılaşıldı. Cenazeyi mezar başında kefenleyen aile, Kızıl'ın cenazesini toprağa verdi.