Başûr halkı, ilk kez bu kadar sessiz

Başûrê Kurdistan’dan gerillaya katılan Azad, Başûr halkının işgalcilere karşı tarihte ilk kez bu kadar sessiz kaldığını savunarak, Türk devlet varlığının bu topraklardan sürülmesi gerektiğini belirtti.

Azad, Türk devletinin Güney Kürdistan’ı işgal saldırılarına karşı savaşmak için gerillaya katılan yüzlerce gençten biri. Azad, Güney Kürdistan halkının, bu duruma müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

Gerillaya, 2018’de katılan Azad, nedeninin şöyle ifade etti: “Kürdistan toprakları, gerillaları, kazanımları üzerinde sürekli saldırılar yürütülüyordu. Heval Sara’nın şehadeti, Rojava’ya saldırılar, DAİŞ’e karşı verilen mücadele, her kürt genci gibi beni de etkiliyordu. Önderliğin kitaplarını okuyordum. Sistem ve kişilik sorunlarını genişçe ele almış. Okudukça kendimi de tanıdım.”

Güney Kürdistan halkının büyük bedeller vererek elde ettiği kazanımların korunmamasına tepkili olan gerilla Azad, “Halk büyük bir umutla devrimi gerçekleştirdi ama özünde bir değişim olmadı. Eskiden eşitlik yoktu şimdi de yok. Halk eskiden de BAAS’ı eleştiremiyordu, şimdi de KDP iktidarını eleştiremiyor; hapse atılıyor, işkence yapılıyor, katlediliyor. Zengin daha da zengin, fakir daha da fakir oldu. Halbuki halk, adalet, özgürlük için bu devrimi yaptı” şeklinde konuştu.

Gerilla Azad Güney, Güney Kürdistan’a işgal saldırılarının, tüm Kürtleri hedef aldığını belirterek, “Türk devletinin istihbaratının, karakollarının, toplarının, tanklarının Güney Kürdistan’da ne işi var” diye hükümete sorulması gerektiğini söyledi. Güney’deki Türk devlet varlığına karşı geçen yıllarda 500 bin imza toplandını, Meclis’e sunulduğunu, Meclis’in Türk varlığının sonlandırılması için karar aldığını hatırlatan Azad, bir Güneyli genç olarak, “Neden bu karara uyulmuyor?” sorusuna yanıt beklediğini kaydetti. İşte bütün bunlardan dolayı Güney Kürdistan halkının sürekli eylemlilik içerisinde olup Türk devlet varlığını bu topraklardan sürmesi gerektiğini vurgulayan Azad, şunların altını çizdi: “Başûr halkı, tarihte ilk defa faşizme karşı bu kadar sessiz. Özellikle de gençlerin bu konuda daha duyarlı olmaları gerekiyor.”