Cennet Bal, İsviçre'de son yolculuğuna uğurlandı

İsviçre’nin Aarau kantonunun Lenzburg kasabasında 10 Ocak günü geçirdiği ağır sağlık sorunları sonucunda yaşamını yitiren Kürt yurtseveri Cennet Bal, toprağa verildi.

10 Ocak günü, yaşadığı İsviçre’nin Aarau kantonuna bağlı Lenzburg kasabasında geçirdiği ağır sağlık sorunları sonucu yaşamını yitiren Kürt yurtseveri Cennet Bal düzenlenen tören sonrası Lenzburg'taki mezarlıkta toprağa verildi.

1962 doğumlu, Maraş’ın Elbistan ilçesine bağlı Gözpınar köyünden olan Bal, 70'li yıllarda İsviçre'ye göç etti. Cennet Bal, 1990 yılından bu yana gerek Kürt kadın hareketi gerekse Kürt özgürlük mücadelesi saflarında çalışma yürütmüştü. 

Aarau Rojbin Kadın Meclisi’nde görev alan Bal'ın cenazesine İsviçre'nin birçok kentinden gelen yüzlerce Kürdistanlı katıldı. 

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) adına Ali Matur'un yönettiği cenaze erkanında Pir Ali Çalgan tarafından çerağlar yakılıp, gülbanglar okundu. 

'CENNET HEVALİMİZİN MİRASINI SAHİPLENECEĞİZ'

Törende İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) adına konuşan Dilan Zaza, şunları söyledi: “Cennet hevalimizin, Cennet anamızın, aramızdan zamansız ayrılışının acısını yaşamaktayız. O Kürt kadının direngen, mücadeleci ve emektar yanının en güzel örneklerinden biriydi. Cennet hevalimiz 30 yılı aşkın süredir bir an olsun bile tereddüt etmeden özgürlük hayalini gerçekleştirmek için mücadeledeki yerini almıştı. Onun özgürlük hayaline sahip çıkacağız ve özgür ülke özlemine kavuşmasını sağlayacağız. Cennet hevale olan sözümüzdür.”

'ÖZGÜRLÜKTEN BAHSEDEBİLİYORSAK, CENNET HEVAL GİBİ EMEKÇİ KADINLAR SAYESİNDEDİR'

Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E) adına Kürt siyasetçi Kenan Ayaz, Cennet Bal'ın halkına, değerlerine sıkı sıkıya sarılarak emek boyutuyla çalışma yürüttüğüne vurgu yaptı.

“1990 yılından bu yana özgürlük mücadelesinin yılmaz, yıkılmaz bir güç olarak bugünlere gelmesinde Cennet hevalimiz gibi anaların emeği, alın teri vardır” diyen Ayaz şöyle konuştu: “O halkına yapılan zulme sessiz kalmadı, zulme karşı tereddüt etmeden emeğini ortaya koydu. O gerillaların anası olmayı seçti. O Kürt, Kızılbaş kadının mücadeleci, direngen ve yılmaz en güzel örneğiydi. Bizler onun anısına sahip çıkarak özgürlük hayaline kavuşabilmesi için mücadelemizi sürdürerek zaferle taçlandıracağımızın sözünü veriyoruz.”

Tören, Cennet Bal’ın toprağa verilmesi ardından sona erdi.