Dört Kürt partisinden Demirtaş'ı destekleme kararı

Kürdistani dört siyasi parti, 24 Haziran seçimlerinde HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı destekleme kararı aldı.

Azadi Hareketi, PAK, PDK ve PSK, “Kürdistani Seçim İttifakı” imzasıyla yaptığı yazılı açıklamada, “24 Haziran seçimlerinde milli demokratik bilinç ve hassasiyetle” oy kullanmaya açıkladı.

Geniş kesimleri kapsayacak bir seçim ittifakını oluşturmak için ciddi çabalar gösterdiklerini belirten Kürdistani Seçim İttifakı, seçmenleri birinci turda Cumhur ve Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adaylarına oy vermemeye çağırdı.

Erdoğan ve partisinin eski devlet politikasına döndüğünü “ibretle” izlediklerini ifade eden Kürdistani Seçim İttifakı, Kürtlerin temel haklarının “devletin bekası” için tehdit olarak görüldüğüne dikkat çekti.

Açıklamada, “İki yıla yakın bir süredir AK Parti, Kürt meselesi çerçevesindeki hak ve özgürlüklerle ilgili tek bir kelâm etmedi. Bunun yerine operasyonlarla ve ölü sayılarıyla övünen bir siyasi dile yaslandı” denildi.

Güney Kürdistan’a yönelik aşağılayıcı söylem ve politikaları işaret eden ittifak, Efrîn’e yönelik işgal saldırılarında da “ölü sayısı ile övünen” siyasi bir dil ön plana çıkarıldığını belirtti.

Açıklamada, “AK Parti’nin günümüzdeki söylemleri ve açıkladığı seçim beyannamesi, sürdürülen tehlikeli siyasetin devam edeceğini gösteriyor” diye eklendi.

Kürdistani Seçim İttifakı, “Bu nedenle halkımızı, varlığının inkarı ve asimile edilmesi üzerine inşa edilen resmi politikanın sürdürücüsü haline gelen Erdoğan’a Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy vermemeye çağırıyoruz” dedi.

Demirtaş dışındaki diğer adaylara da oy verilmemesini isteyen ittifak, “Bu tutumumuz, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, Kürtlerin elini güçlendirecek, Kürtlerin kilit rolü oynamalarını sağlayacak bir misyona da zemin hazırlayacaktır” diye belirtti.

Demirtaş’ı destekleme kararı alan ittifak şöyle noktaladı: ““Yaşanan tüm yanlışlık ve eksikliklerine rağmen mağdur durumundaki Selahattin Demirtaş’a Cumhurbaşkanlığı seçiminde oylarımızı vereceğiz (...) Mevcut adaylar içinde kendi Kürt kimliğine sahip çıkmasını da dikkate alarak yaşanan tüm yanlışlık ve eksikliklerine rağmen yine de mağdur durumundaki Selahattin Demirtaş’a Cumhurbaşkanlığı seçiminde oylarımızı vereceğiz. 24 Haziran Milletvekilliği seçimlerinde ise, üye ve taraftarlarımızın milli hassasiyetleri göz önünde bulundurarak, Kürt, Kürdistani bilinçle oylarını kullanacaklarına inanıyoruz. Bu anlayışla milletvekilliği seçiminde üye ve taraftarlarımızı özgür bırakıyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldığında, Kürt halkının  en temel ulusal demokratik talepleriyle  özgürlük, demokrasi ve adalet konusunda adaylardan taahhüt  alınabilmesi hedefiyle , en geniş kesimlerin ortak tutumunu sağlamaya çalışacak ve bu temelde  kararımızı vereceğiz.”