Ehmê: Kalıcı çözüm için Şam hükümeti ile diyaloga hazırız

Reqa’daki Maliye Komitesi’nde basın açıklaması düzenleyen Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetim Sözcüsü Luqman Ehmê, “Suriye krizinin kalıcı çözümü için Şam hükümeti ile diyaloglara hazırız” dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Sözcüsü Luqman Ehmê, Türk devletinin işgal saldırıları ve Özerk Yönetim’in Suriye Anayasa Komitesi çalışmalarına dahil edilmemesine ilişkin Reqa’daki Maliye Komitesi’nde basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya, Özerk Yönetim’e bağlı komite üyeleri katıldı.

Türk devleti ve çetelerinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarına dikkat çeken Ehmê, ABD ve Rusya’nın saldırılara sessiz kalarak Türk devletinin katliamlarına ortak olduğunu söyledi. Türk devletinin DAİŞ ve El-Nusra çetelerinden bir araya getirdiği çete gruplarının, tüm dünyanın gözleri önünde Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Türkmen ve Çerkez halklara katliam saldırılarında bulunduğunu söyleyen Ehmê, bu çete gruplarının Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniyê’de farklı inançlara ait kutsal mekanları yıktığını belirtti.

Türk devletinin demografik yapıyı değiştirme politikalarına dikkat çeken Ehmê, “Türk devleti, işgal ettiği bölgelerin demografik yapısını değiştirme politikasında ısrarcıdır. İşgal edilen alanlarda Türkçe ve Türk Lirası’nın kullanımı zorunlu hale getirildiği gibi hastane, okul ve kamu binalarında Türk bayrakları asılmaktadır. Bunların yanı sıra uluslararası kanunlar çiğnenerek, talan, hırsızlık, kaçırma ve organ ticareti gibi insanlık dışı uygulamalar gerçekleştirilmektedir” dedi.

Özerk Yönetim’in Suriye anayasası çalışmalarına dâhil edilmemesine değinen Ehmê, şöyle devam etti: “Kuzey ve Doğu Suriye halklarının teröre karşı verdiği tarihi direnişe rağmen Özerk Yönetim temsilcilerinin dâhil edilmediği Cenevre’deki toplantılara, DAİŞ ve El-Nusra artığı terörist grupların temsilcileri katıldı. Bu grupların, Suriye’nin geleceği için karar mercii olması kabul edilemez. Bu kişiler ve grupları, dünya terör örgütleri listesine dâhil edilmeli. Ayrıca insanlık ve savaş suçları işleyen Türk devleti, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalıdır.”

Özerk Yönetim’in diyalog ve barışçıl çözümden yana olduğunu ve her alanda bu konuda ısrarcı olduğunu vurgulayan Ehmê, Özerk Yönetim’in bölgede aktif olarak gördükleri Rusya’nın arabuluculuğuyla Şam hükümeti ile diyaloglara hazır olduğunu söyledi.

Ehmê, Özerk Yönetim’in dahil edilmediği bir anayasanın Suriye halklarının iradesini yansıtmayacağını vurgulayarak, sonuçlarının da kendileri için bağlayıcı olmayacağını belirtti.