Fedailiğinden hiç taviz vermedi

Heftenîn’de 25 Ağustos 2019’da şehadete ulaşan Kendal Suruç (Mehmet Kaya), yaşamında olduğu gibi direnirken ve şehadete yürürken de fedailiğinden hiç taviz vermedi.

Gerillanın Heftenîn’de yürüttüğü savaş içerisinde yer alıp, son ana kadar büyük bir mücadelenin sahibi olan ve 25 Ağustos 2019’da şehadete ulaşan Kendal Suruç’u (Mehmet Kaya) mücadele arkadaşı Fırat Varto anlattı.

Fırat Varto, Kendal Suruç ile 2016’da tanıştığını ve bir yıldan fazla birlikte kaldıklarını belirterek, şunları söyledi: “Genç bir arkadaştı, gençliğin kendisinde yarattığı enerji ve heyecan çok belirgindi. Diğer arkadaşların da moral kaynağıydı. Onun için hangi iş olduğu önemli değildi, önemli olan bir devrimci olarak emek vermesini bilmekti. Dürüsttü. Hiçbir şeyi arkadaşlardan saklamaz, hemen paylaşırdı. Ona güven büyüktü. Herkes emindi ki ne arkadaşlarından ne de partiden bir şey saklar.”

SİSTEMİN TAHRIBATLARINA YÖNELDİ

Beraber aynı eğitime gittiklerini, eğitim ortamında zaman geçtikçe ön plana çıkanlardan olduğunu kaydeden Varto, “Katılma, anlama ve aldıklarını uygulamada örnek alınacak düzeydeydi. Sistemin kişiliğinde yarattığı tahribatlara karşı açtığı savaş, eğitim ortamında zirveye ulaştı. Askeri açıdan; taktik ve teknik kullanımında hakimiyeti giderek gelişti” dedi.

EMEK VERMEK İÇİN ÇABALARDI

Kendal Suruç’un emek vermekten kaçınmayan, tam aksine emek vermek ve yaratmak için çabaladığını belirten Varto, “Genç olmasına ve daha önce zor koşullarda yaşamamasına rağmen gerillanın zorlu yaşam koşullarına çok çabuk adapte oldu. Gerillada her şeyin emekle yaratıldığını iyi kavrayıp emek vererek yaşamayı kendisine esas aldı. Yorulmadan sürekli olarak pratik işlere koşturuyordu” şeklinde konuştu.

LAYIK OLMANIN ARAYIŞINDAYDI

PKK içerisinde eleştiri-özeleştiri gerçekliğini gören ve bunun en büyük silahlardan biri olduğunu sürekli olarak vurgulayan Kendal Suruç’un, bunu ‘kendi kendini zehirden ve zararlı şeylerden arındırmak’ olarak tarif ettiğini ifade eden Varto, şöyle devam etti: “Bu konuda oldukça hassastı. Gerektiği yerde eleştirir, gerektiği yerde özeleştiri verirdi. Ne kadar çalışsak da parti ve şehitler gerçekliği karşısında yetersiz kaldığımızı söyler, her gün özeleştiri verir gibi kendisini arındırır; daha doğru katılımın, layık olmanın arayışı içine girerdi.”

HİÇ TEREDDÜT ETMEDEN DİRENDİ

Mücadele arkadaşı Fırat Varto, Şehit Kendal Suruç’un, Türk ordusunun işgal saldırısı sırasındaki direnişi ve şehadeti için de şunları paylaştı: “Şehit Kendal düşmanın başlattığı işgal saldırısına karşı hiç tereddüt etmeden kahramanca direndi. Yaşamında olduğu gibi direnirken ve şehadete yürürken de fedailiğinden hiç taviz vermedi. Düşmanın saldırı esnasında felç edilmesinde büyük emeği ve rolü oldu. Pençe adı verilen operasyonda, gerillanın yumruğunu ve vuruş gücünü düşmana yaptığı eylemlerle gösterdi. 25 Ağustos 2019’da şehadete ulaşıncaya kadar da nasıl yaşanıp direnilmesi gerektiğini bizlere öğretti.”