Fransız gazeteci: En büyük problem KDP ile Türkiye arasındaki işbirliği

Fransız gazeteci Sylvain Mercadier, bölgedeki en büyük problemin KDP ile Türkiye arasındaki işbirliği olduğunu belirtti. Mercadier, Türk askerinin postallarının değdiği yerden çıkmadığını da vurguladı.

Güney Kürdistan’da bulunan uluslararası heyet içerisinde yer alan Fransız gazeteci Sylvain Mercadier, bölgedeki durumun sorunlu olduğunu ifade ederek en büyük problemin KDP ile Türkiye arasındaki işbirliği olarak nitelendirdi.

KDP’nin Güney Kürdistan’ın Türkiye tarafından işgaline destek vererek kendi kuruluş ilkeleriyle test düştüğünü ifade eden Sylvain Mercadier, bu durumun anlaşılmasının mümkün olmadığını söyledi. Türk askerinin postallarının değdiği yerden çıkmadığını da hatırlatan Sylvain Mercadier buna örnek olarak Kıbrıs’ı gösterdi.

Milliyetçiliğin asırlardır yan yana yaşayan insanları ayırdığını, Türk milliyetçiliğinin bu anlamda radikal olduğunu ifade eden Sylvain Mercadier, Kürtlerin kendi özlük haklarına sahip olmaları durumunda birlikte yaşamaya devam edeceğini, Kürtlerin kendi özgürlüklerini sağlayacak politik sistem arayışında olduğunu dile getirdi.

AKP hükümetine de eleştirilerde bulunan Sylvain Mercadier, Türkiye’nin kendi ideolojisinin esiri olduğunu vurgulayarak Türk devlet sistemini İkinci Dünya Savaşının ardından ayakta kalan tek faşist eğilimli sistem olarak nitelendirdi.

İzmir’de HDP çalışanı Deniz Poyraz’ın katledilmesinin de bu çerçevede değerlendirilebileceğini dile getiren Sylvain Mercadier, Arap ülkeleri ile Türkiye tarafından paylaşılan milliyetçi ideolojinin günümüzde dirençle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Türkiye’nin Osmanlı hayalleri konusunda da konuşan Sylvain Mercadier, AB’nin Türkiye’nin eylemlerine karşı son derece zayıf tepki verdiğini belirtti. Erdoğan hükümetinin Türkiye’nin Irak, Suriye ve Kürdistan’daki genişlemesi karşısında AB’nin sessiz kalmasını istediğini, AB’yi de bu anlamda göçmen akını ile tehdit ettiğini söyleyen Sylvain Mercadier, AB’nin sessizliğinin bir suç olduğunu söyledi.

AB’nin sadece petrol ya da doğalgaz gibi konularda Türkiye ile karşı karşıya geldiğini bunun dışında sessiz kaldığını belirten Sylvain Mercadier, Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimi buna örnek gösterdi.