HDP'li vekiller abluka altında: Dimdik duracağız!

HDP'li milletvekilleri, Leyla Güven'in açlık grevine destek için Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önünde açıklama yapmak istedi. Polis vekillere saldırdı ve alanı ablukaya aldı.

Rehin tutulan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek amacıyla başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi 10’uncu gününde. HDP Amed İl Örgütü ve milletvekilleri, Güven’e destek olmak amacıyla rehin tutulduğu Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önünde basın açıklaması yapmak istedi. 

DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, HDP milletvekilleri Saliha Aydeniz, Dersim Dağ, Remziye Tosun, Musa Farisoğulları, Tuma Çelik, HDP Amed İl Eş Başkanı Filiz Buluttekin ve DBP Amed il eş başkanları İbrahim Çiçek ile Naşide Toprak’ın aralarında bulunduğu grup, HDP il binasını abluka altına alan polisler tarafından engellendi. 

POLİSTEN HDP’Lİ VEKİLLERE TACİZ

Engellemeye tepki gösteren HDP’li vekiller ile polis arasında tartışma yaşandı. Geçiş için ısrarını sürdüren HDP’li vekiller, bu kez polis kalkanlarıyla engellendi. HDP’li Saliha Aydeniz, arbede sırasında milletvekillerinin polislerce taciz edildiğini söyledi. Aydeniz’in polislere “tacizci”, polis müdürünün ise “devletin memuruna tacizci diyemezsin” demesi üzerine HDP’liler ve polis arasındaki arbede büyüdü.  

HDP’li vekiller abluka arasında açıklamada bulundu. Aydeniz, demokratik haklarının engellendiğini belirterek, “Milletvekilleri olarak, 6 milyon seçmenin oyunu alan bir partinin milletvekilleri olarak polislerce engelleniyoruz. Bu açık bir suçtur. Milletvekili olarak seçilmiş olduğumuz kentte engelleniyorsak, bu hangi devlettir, hukuktur, anayasadır? Utanmadan bize yasadan, hukuktan ve anayasal çerçevelerden bahsediyorlar" dedi.

‘ÖCALAN ŞAHSINDA HALKLAR TECRİTTE'

Öcalan üzerindeki tecride dikkat çeken Aydeniz, şunları söyledi: “Bu tecrit uluslararası hegemonik güçlerin Ortadoğu halklarının kendi kendini tayin etmek haklarını kullanmak için önlerine koymuş olduğu perspektiflerine yönelik bir komplodur. Sayın Abdullah Öcalan; ağırlaştırılmış mutlak bir tecritle karşı karşıyadır. Sayın Abdullah Öcalan şahsında Kürdistan ve Ortadoğu halkları ağır tecrit altındadır."

‘EYLEMLERİMİZ SÜRECEK'

Leyla Güven’in açlık grevi eylemine dikkat çeken Aydeniz, şöyle devam etti: “Sayın Leyla Güven, Sayın Abdullah Öcalan’ın barışçıl sesinin bütün dünyaya vereceği yola dikkat çekmek için açlık grevine başlamıştır. Bugün buna destek olmak ve açlık grevi eylemine dikkat çekmek için Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nin önünde açlık grevi eylemi başlatacaktık. Bu ilin valisi son dakika, sokağa çıkmayı, basın açıklamasını yasaklayarak hukuksuzluk yapmaktadır. Biz eylemlerimizi devam ettireceğiz."

‘İMRALI TECRİDİ SAVAŞI DERİNLEŞTİRİYOR'

HDP’li milletvekilleri, partililer ve kurum temsilcilerinin de aralarında bulunduğu grubun yarın Amed, Van, Hakkari, Adana ve Urfa’da iki günlük açlık grevi eylemi başlatacakları bilgisini veren Aydeniz, “Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kırılmasıyla halklara barış geleceğinin umudunu taşıyoruz. Barışın anahtarı İmralı’dadır. İmralı üzerindeki tecrit, sürekli savaştan beslenen AKP ve MHP faşist ittifakının işidir. Uluslararası komployla Türkiye’ye de gardiyanlık rolü verilmiştir. Bu gardiyanlık rolünden hükümetin bir an önce vazgeçmesi, halkları geleceği için Sayın Abdullah Öcalan’ın barış dilinin açılması gerektiğini vurguluyoruz” dedi. 

'DİMDİK MÜCADELEYE DEVAM!'

Aydeniz, şu mesajları da verdi: “Tehditlere karşı diz çökmeyeceğiz. Seyit Rıza’nın katledilişinin yıl dönümünde olduğumuz bu günlerde, Seyit Rıza ve arkadaşları nasıl diz çökmediyse, bizler de faşist yaklaşımlara karşı diz çökmedik, çökmeyeceğiz. Bu ülkenin demokratikleşmesi, Kürdistan’ın özgürleşmesini sağlayana kadar mücadelemiz dimdik ayakta devam edecektir."

HDP il binası önündeki polis ablukası sürüyor.