Heftanin’in öncü kahramanlarını anlattı

İşgal saldırısı başladığında Heftanin'de bulunan ama yaralandıktan sonra alandan çıkarılan Deniz Ararat, tanıdığı Heftanin kahramanlarını anlattı.

Türk ordusunun, ilk saldırısını 23 Ağustos 2019’da başlattığı, 16 Haziran’da da işgal alanını genişletmek için hava kuvvetleri ağırlıklı tüm savaş unsurlarını saldığı Heftanin’de bulunan ve Cenga Heftanin Devrimci Hamlesi’ne katılan, ancak yaralandıktan sonra alandan çıkarılan Deniz Ararat, buradaki gerillaların büyük bir direniş sergilediğini söyledi. Ararat, geçen seneki direnişin, bu seneki başarıya temel oluşturduğunu vurguladı.

Partizan bölgesinde bulunan Geliyê Pisaxa alanında Türk saldırısının startı verildi. Ararat, ilk başta birkaç tepeyi ele geçiren Türk ordusuna kısa sürede Partizan Tepesi’nde gerekli cevabın verildiğini; Konferans, Siser, Şehit Mervan ve Şehit Şehmus tepeleriyle devam ettiğini kaydetti. Türk güçlerinin bir ara Şehit Mervan Tepesi’ni terk etmek zorunda kaldığını belirten Ararat, sergilenen ilk direnişin, şu an yürütülen direnişin daha etkili olmasını sağladığını vurguladı. Özellikle Xantûr-Şeşdara hattında ağır darbe vurulan Türk ordusunun, böyle bir direnişi beklemediğini söyledi. Alandaki öncü kahramanların çoğunu tanıdığını aktaran Ararat, Dûpişk alanı, Şeşdara, Xantûr’dakilerin gerçekten de siper olduğunun altını çizdi.

Cenga Heftanin Hamlesi’nin daha da genişleyerek devam edeceğini söyleyen Ararat, kendisini bu hamledeki fedailere karşı borçlu hissettiğini ve tekrar bu direnişte yer almak istediğini kaydetti. Ararat, Zelal Çiğdem, Zelal Amed, Nûcan, Agît Zaxo, Biharîn, Zagros ve Amara’yı özellikle anmak istediğini vurguladı. İşte Deniz Ararat’ın anlatımıyla o kahramanlardan bazıları:

ZELAL

Zelal arkadaş son dönemde şehit düştü. Özgün Birliğin Komutanı Zelal arkadaş, Zagros savaşında yetkinleşmişti, bunu olgun duruşu ve konuşmasıyla gösteriyordu. Düşman Pisaxa’ya ulaştığında Zelal arkadaşın şöyle bir belirlemesi vardı; burası Kürdistan'ın cennetidir, düşman nasıl oluyor da buraya geliyor, bunu engellemeliyiz. Gözleri doluyordu. Zagros'ta kalan arkadaşların hepsi Zagros’un güzelliğini bilir, ancak Heftanin’in güzelliği Zelal arkadaşı daha çok etkilemişti. Özellikte düşman Pisaxa’ya ulaştığında yerinde duramıyordu, düşmanın burada olmaması, şapkalarının bile görünmemesi gerektiğini söylüyordu. Yaralılar evinde operasyonu takip ederken, Şeşdara bölgesinde operasyonun genişlediğini söylediklerinde 'Zelal arkadaş yine halayın başına geçmiş' denildi. Gerçekten o hatta olağanüstü bir direniş yaşandı. Arkadaşlar orada şehit oldu, ancak tekniğe rağmen düşman şok oldu. O arkadaşın öncülüğünde direniş gelişti. Bir yıl operasyonda yer aldı. Heftanin'de gerçekleşen tüm operasyonlarda kesinlikle onun mührü vardı.

NÛCAN

Diğeri de Nûcan arkadaş. Belki örgüte katılmama o vesile oldu. İzmir'de okula gittiğimde gençlik çalışmasında tanıdım. Daha sonra Rojava'da da kendisini gördüm, ancak kendisini daha çok Heftanin'de tanıdım. Bu bölgede uzun zaman tanıma imkanı buldum. Belki şu an yüzlerce gencin katılımına vesile oldu. Her insan bazen zorlanır, ancak zorlanmadan ders çıkarmak önemli. Çatışma alanında bulunan arkadaşlar ısrar etti; Şeşdara direnişinde yer alan yoldaşların tümü savaştı, şehit düştü. Bu arkadaşları ne kadar anlatırsa insan eksik kalır. Bu yoldaşlar düşmanın saldırılarına cevap oldu, düşmana rahatça bu bölgeye giremeyeceğini gösterdi.

AGÎT ZAXO

Örneğin Agît Zaxo arkadaş, her zaman anlatılması gereken bir arkadaştı. Genç bir yoldaştı. Ferdi silahıyla düşmana karşı durdu, Kobra helikopterlere karşı savaştı, o yaşına rağmen geri adım atmadı. Bulundukları yer deşifre olduktan sonra hava saldırısında şehit düştü.

Komutan yoldaşı yanında şehit düştükten sonra günlüğüne şunu yazıyor: "Şehit düştüğümde beni Arnus yoldaşın palaskasıyla toprağa verin."

Şehit düşmeden yoldaşın palaskasını almıştı. Böylesi bir durum karşısında insan kendisin borçlu hissediyor. Bu borç da sadece eylemleri büyütmekle ödenir. Zaten yoldaşının palaskasıyla şehit düşüyor. Bu çok önemlidir, şehitlere bağlılığı gösteriyor. Genç yaşına rağmen erken kavradı ve silah kullanmayı öğrendi. Yoldaşlarına, toprağa bağlılığı güçlü, büyük umutları vardı.

Güney yönetimi, Güney gençliğine 'PKK sadece Kuzey'i temsil ediyor' kültürünü yerleştirmiş. Agît Zaxo yoldaş gibi öncüler, bunu boşa çıkarıyor. Agît yoldaş, bu gerçeği erken kavrayarak amcası ve 8 genç ile katılım sağlıyor.

ZAGROS

O bölgede şehit düşen başka bir arkadaş da Zagros’tu. Doğu Kürdistanlı Zagros yoldaş, 15-16 sene örgüt içerisindeydi. Öncülerden bir tanesinin Zagros arkadaş olduğu Partizan Tepesi’ndeki eylemde 20 asker öldürüldü. Düşmanı tepeden çıkaran yoldaşlar üslerine döndüğü zaman hava saldırısında şehit düştüler. Zagros arkadaş düşmana karşı her zaman hazırdı. 'Düşman geldiğinde öyle bir cevap vermeliyiz ki; burada tutunmasın' diyordu.

AMARA

Amara, Serhedli bir arkadaştı. Farklı bir yerden Heftanin’e yeni gelmişti. O da Heftanin’e hayran kalmıştı. 'Düşmanın gölgesinin bile buraya düşmemesi gerekiyor, buna izin vermemeliyiz. Ajanların buralarda dolaşmasına izin vermemeliyiz. Burası kutsal bir topraktır' diyordu. Partizan Tepesi, Pisaxa alanında bulundu. O da Partizan Tepesi eyleminde şehit düştü.

BIHARÎN VE DİREN

Biharîn ve Diren arkadaşlar vardı. Genç arkadaşlardı. Teknik ve keşif uçaklarının hareketliliğine rağmen arkadaşlar yerinde duramıyordu, gerekli ne varsa onu yapıyordu. Konferans bölgesinden Qesrokê’ye kadar durmak bilmiyordu. Bu arkadaşların emeği çok fazlaydı. Özellikle Biharîn arkadaş, Cenga Heftanin'in öncülerindendi. Genç bir arkadaştı, ancak pratiğine baktığında senelerdir pratik içerisinde olduğunu düşünürdün. Yüksek derecede örgüte ve şehitlere bağlıydı. Heftanin’e tutkundu; sonuna kadar Heftanin'de kalacağım, diyordu.

ALİ FIRAT

Cenga Heftanin şehitlerinin gerçekliği hiçbir zaman unutulmaz. O şehitlerden biri de Ali Firat’tı. Bölgeye yeni gelen bir arkadaştı. 'Keşif uçaklarının saldırısıyla şehit düşmemem gerekiyor. Düşmanın üzerine giderek; faşistler Kürdistan'da ne işiniz var diye sormam gerekiyor' diyordu. Bu hayalini gerçekleştirdi. Partizan Tepesi’nde 20 askerin öldürüldüğü ilk eylemde yerini aldı. Zaten birlikleri üç arkadaştan oluşuyordu. Ali, Dinya ve başka bir arkadaş. Ali arkadaş 'kolay kolay şehit düşmemem lazım. Yoldaşları ve örgütü boş çıkarmamalıyız' diyordu. Bu eylemden sonra Partizan Tepesi’ne yönelik yapılan birçok eyleme katıldı. En son suikast eylemine gittikten sonra dönüş yolunda hava saldırısında şehit düştü. O da komutandı. Cesur ve fedakardı. Yurtsever bir aileden geliyordu. Daha önce DAİŞ çetesine karşı yürütülen mücadelede yaralanmıştı. Buna rağmen Cenga Heftanin Hamlesi’ne katılarak kahramanca mücadele etti.

BERFÎN VE BÊRÎTAN

Konferans Tepesi operasyonunda Berfîn yoldaş vardı. Partizan ve Konferans tepelerinde uzun zaman kalmıştı. Ayrıca Bêrîtan arkadaş vardı. Bu arkadaşlar baskın eyleminde düşmanın içine dalarak mevzilerini imha etti, böylece şehit düştü. Bu yaklaşım kadının Heftanin’deki rolünü de gösteriyor. O zaman erkek arkadaşların sayısı çok azdı, yükün büyük bölümünü bu arkadaşlar sırtlamıştı.

RÛBAR

Rûbar yoldaştan da bahsetmek istiyorum. Amcasının kızı Amara, Partizan Tepesi’nde şehit düştü. Farklı bir görevi olmasına rağmen Konferans Tepesi eylemine katılmak için ısrar etti. Sonunda Konferans Tepesi eylemine katıldı, eylemde kahramanca düşman mevzilerine girdi, orada şehit düştü. Bu yoldaşlar, Cenga Heftanin Hamlesi’nin ilk öncüleri oldu. Şimdi de öncüleri artıyor.