Irak ve Suriye tezkeresi 2 yıl daha uzatıldı

Türk Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen Irak ve Suriye’ye yönelik tezkere, AKP, MHP ve İYİ Parti oylarıyla kabul edildi.

AKP’li Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla getirilen Irak ve Suriye tezkeresine dair görüşmeler sona erdi.

Tezkere AKP, MHP ve İYİ Parti oylarıyla kabul edildi.

Irak ve Suriye’de asker bulundurma ve sınır ötesi operasyon yapmaya dair Erdoğan’a verilen yetki iki yıl daha uzatıldı.

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan’ın da katıldığı oylamada HDP’li 56 milletvekili hayır oyu kullandı.

Görüşmelerde CHP grubu adına söz alan İstanbul milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz, Suriye’de 2011 yılından bu yana iç savaş olduğunu vurguladı. Çeviköz, Suriye’ye yönelik rejim değişikliği politikası uygulandığını vurgulayarak, “Bu politika sadece Türkiye'nin komşularının iç işlerine karışmama ilkesinin ihlali olmakla kalmadı, aynı zamanda bölgede taraf tutmayan ve sorunların çözümü için dengeli, barışçı yollarla çözüm arayan, diplomasiye öncelik tanıyan tutumuyla da çelişen bir sonuç doğurdu” dedi.

‘GELİYOR GELMEKTE OLAN’

Çeviköz, tezkerenin süresinin iki yıl uzatılmasına dair eleştirilerini  şöyle sıraladı: “Bir diğer gariplik bu tezkerenin süresi. İki yıllık bir süre için Türkiye Büyük Millet Meclisinden izin isteniyor. Neden iki yıl sayın milletvekilleri? Türkiye'de geçtim erken seçimden 2023 yılının haziran ayında yapılması gereken normal seçimlerde mi yapılmayacak yoksa? Bu tezkerenin süresi 30 Ekim 2023 tarihine kadar uzatılıyorsa bu halk iradesinin bir sonraki seçimde iş başına gelecek olan yasama ve yürütmenin, hak ve hukukunun gasbı anlamına gelmektedir, böyle bir gasba bu millet vakti geldiğinde ‘hayır’ demesini bilir ama biz bunun örneğini daha önce de gördük. Daha önce, bu yılın başında Libya ve Afganistan tezkerelerinin de on sekiz aylık sürelerle önümüze getirildiğini gördük. Anlaşılan o ki seçimlere yaklaştıkça iktidar tezkerelerin süresini uzatıyor. Neden korkuyorsunuz? İktidardan uzaklaşmakta olduğunuzu görmeyen, bilmeyen, duymayan kalmadı ki. Tezkerelerin süresini uzatmakla ömrünüzü uzatmaya mı çalışıyorsunuz? Korkunun ecele faydası yoktur; geliyor gelmekte olan, gidiyor gitmekte olan” şeklinde konuştu.

‘OPERASYON İNTİHAR DEMEK’

2016 yılından beri Suriye'de operasyon yapıldığını kaydeden Çeviköz, “Sonuç nedir? Sıfıra sıfır elde var sıfır. 2015 yılından beri yurt dışındaki yegane ulusal toprak parçamız olan Süleyman Şah Türbesi'ni apar topar kaçırdınız, altı yıldır Süleyman Şah Türbesi'nin topraklarını geri alamadınız. Suriye'de geri çekilmeyi altı yıl önce başlatmışken, şimdi sanki bu hiç olmamış gibi Suriye'de yeni bir operasyondan söz ediyorsunuz. Maksadı nedir? Süleyman Şah Türbesi'ni yeniden ait olduğu topraklara taşımak mı? Merak etmeyin, onu da zamanı geldiğinde biz gerçekleştireceğiz. Deniyor ki: Tel Rıf'at bölgesinde bir askeri harekat düzenlenecekmiş. Böyle bir harekatın maliyeti, sakıncaları, askeri taktik ve stratejik bakımdan yapılabilirliği düşünülmüş mü acaba? Bugün Türkiye'de yandaş sevdalılar dahi biliyor ki böyle bir operasyonun kara harekatı olarak gerçekleştirilmesi neredeyse bile bile intihara gitmek demek; arazi yapısı düz, herhangi bir engebe yok ve her şeyden önemlisi hava desteğiniz yok. Zira Rusya hava sahasını kapatmış durumda. Yani Türk askeri böyle bir operasyona kalkıştığı takdirde keklik gibi avlanacak” dedi.

İDLİB SALDIRILARINI SIRALADI

“Ebu Bekir Sıddık'ın Yardımcıları Seriyyesi. Son dokuz ayda bu grubun askerlerimize yönelik saldırılarının ne kadar yoğunlaştığını biliyor musunuz?” diye soran  Çeviköz, şunları söyledi: “Ben size söyleyeyim: 7 Aralık 2020 İdlib'in kuzey kırsalından Ram Handan köyünde Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarına ağır silahlı saldırı, 4 Ocak 2021 İdlib'in kuzeyinde Kafraya köyü yakınlarında konvoyumuza saldırı. 16 Ocak 2021 İdlib'in kuzeyinde Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarına keskin nişancı saldırısı. 25 Ocak 2021 İdlib'in doğu kırsalındaki Binniş Kasabasında Türk Silahlı Kuvvetlerinin merkez olarak kullandığı askerî üsse yönelik keskin nişancı saldırısı. 24 Şubat 2021 İdlib'in kuzey kırsalındaki Maret Mısrin bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetlerine ait bir konvoya saldırı. 13 Mart 2021 İdlib kent merkezî yakınlarında Türk Silahlı Kuvvetlerine ait bir askerî konvoya EYP düzeneğiyle saldırı. 15 Mart 2021 İdlib kent merkezi sanayi bölgesi girişinde Türk Silahlı Kuvvetlerine ait bir araca daha önceden yola yerleştirilmiş bir EYP düzeneğiyle saldırı. 23 Mart 2021 İdlib'in güney kırsalındaki Türk Silahlı Kuvvetler üs noktası önünde daha önceden yola yerleştirilen bir EYP ve Türk Silahlı Kuvvetleri zırhlısının geçişi esnasında bunun infilak ettirilmesi. 8 Nisan 2021 İdlib'in güneyindeki Cebel Zaviye bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetlerine ait bir askerî konvoya el yapımı patlayıcıyla saldırı. 15 Nisan 2021 İdlib'in doğusundaki korniş bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetlerine ait konvoya EYP ile saldırı. 28 Nisan 2021, yine, İdlib'in güney kırsalında Mestume köyü ekseninde Türk Silahlı Kuvvetlerine ait zırhlı araçlara EYP saldırısı. 10 Eylül 2021 İdlib'in kuzeyindeki, İdlib keferya yolu üzerinde ilerleyen Türk Silahlı Kuvvetlerine yönelik EYP saldırısı. Bu saldırılarda ne kadar şehit verdiğimizi Savunma Bakanlığımız, değil saldırıyı yapan unsurların ismini anmak, şehit sayısını dahi veremiyor. Bu tezkerede böyle bir örgüte yönelik bir mücadele verileceğinden hiçbir şekilde söz edilmiyor.

Suriye yönetimiyle konuşulması gerektiğini aktaran Oluç, “Suriye yönetimiyle yeniden güven sağlayıcı bir ortamın hazırlanması gereklidir. Sürekli radikal terör örgütlerinin yeni varyantlarının çıktığı bir alanda askerlerimizin daha fazla kalmasına karşı çıkıyoruz, radikal terör örgütlerine karşı askerlerimizin canlı kalkan olarak kullanılmasına karşı çıkıyoruz ve biz bu tezkereye ‘Hayır’ diyoruz” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Irak ve Suriye tezkeresine “hayır” diyeceklerini açıkladı. Özel, "34 evladımız şehit edildiğinde açıklamayı Hatay Valisi'ne yaptıranların bize ders verecek hakkı yoktur" dedi

Genel Kurul AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla gelen Lübnan’da bulunan askerlerin görev süresinin bir yıl daha uzatılmasına dair tezkerenin görüşmelerine geçildi.