Kadın gerilla taktikte de öncüdür

YJA-STAR gerillalarından Jiyanda Laşer ve Eylem Dilxwaz, yeniden yapılanma ve taktik değişimde kadının öncü misyonuna dikkat çekerek, beslendiği maddi ve manevi gücün önemine değindi.

YJA-STAR gerillaları, bir orduda ya da savaşta tıkanma ve tekrar yaşanırsa yenilginin kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, “Düşman kendi tekniğiyle barbarca sana saldırıyor, sen de buna karşı taktik geliştirmelisin. Taktik bizim için su ve ekmek kadar gereklidir” dedi.

YJA-STAR gerillalarından Jiyanda Laşer ve Eylem Dilxwaz, ANF’ye konuştu. Jiyanda Laşer, yeniden yapılanmayla birlikte savaş taktiğinde yeni gelişmeler yaşandığını belirterek, büyük bir tecrübenin elde edildiğini söyledi. Hem taktikte hem de kadın renginin savaşa yansımasında önemli bir merhaleye varıldığını; zaferi kucaklama sürecine geçildiğini kaydeden Laşer, kadının, doğasında var olan değişim dönüşümün kendini savaştaki taktikle denk geliştirmesinin daha kolay olduğunu ifade etti.

ZEYNEP KINACI ÖRNEĞİ

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a 1996’da yapılan suikast girişimine karşı en büyük cevabın, Zilan (Zeynep Kınacı) tarafından verildiğini hatırlatan Laşer, “Heval Zilan öyle bir taktik geliştirdi ki; taktik konusunda büyük bir değişime öncülük yaptı. Heval Zilan’ın geliştirdiği taktik büyük bir cesaret ve fedailik istiyor. Bir kadın gerillanın düşmana karşı ne kadar cesur olduğunu, kadının taktikte ne kadar gelişkin olduğunu gösteriyor. Düşman da şoka uğradı. PKK içerisinde kadın, kendi gücünün farkına varıyor. Savaş ve taktik konusunda rol ve misyonunu oynuyor” şeklinde konuştu.

TAKTİK USTASI DELAL AMED

“Ben bir kadın gerilla olarak bu mücadelede yer alıp eylemlere katıldığım zaman kendime güvenim arttı” diyen Laşer, şöyle devam etti: “Delal Amed bizim savaş komutanımızdı, hareketimizin öncülerindendi. Heval Delal, aynı zamanda önemli bir taktik ustasıydı, Heval Aze Malazgirt de öyle. Bir kadın gerillanın eylemi, on kat düşmanın zoruna gidiyor, çok zorlanıyor. Kadının bu kadar taktik geliştirmesine anlam veremiyor ya da bir kadının savaş öncülüğü yapmasına tahammül edemiyor.”

ÖNDERLİK İDEOLOJİSİNİN GÜCÜ

Kürt Özgürlük Hareketi’nin Önderlik ideolojisiyle savaş komutasının erkekle tanımlamasını geride bıraktığını söyleyen Laşer, YPJ güçlerinin savaş ve taktik üstünlüklerine, şehit Çiçek’in Zap savaşında düşmanın eline geçmemek için geliştirdiği farklı taktiklere işaret etti. Verebileceği yüzlerce örneğin Beritan’ın (Gülnaz Karataş) savaş mirası olduğunu dile getiren Laşer, şunların altını çizdi: “Bunlar, ideolojimizle de bağlantılıdır. Eğer bizim ideolojimize olan bağlılığımız olmasaydı belki bir kadın olarak bu kadar zafere kilitlenemezdik. Kadının yaşama savaşa ve zafere bu kadar kilitlenmesinde Rêber Apo’nun geliştirdiği yaşam felsefesine olan inançtandır.”

SU VE EKMEK KADAR GEREKLİ

YJA-STAR gerillalarından Eylem Dilxwaz, gerillanın yaratıcılığının savaşta taktiklerin gelişmesine yol açtığını anımsatarak, bir orduda ya da savaşta tıkanma ve tekrar yaşanırsa yenilginin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Gerilla mücadelesinde en önemli şeyin, taktiklerin gelişmesi, bir nevi gerillanın yaşam tarzı olduğunu belirten Dilxwaz, şöyle devam etti: “Düşman kendi tekniğiyle barbarca sana saldırıyor, sen de buna karşı taktik geliştirmelisin. Taktik bizim için su ve ekmek kadar gereklidir. Gerilla gittiği mevzi ya da yoldan tekrar yürümez, gerilla yaşamı ve fikri esnektir. Taktik gelişimi her zaman önemlidir; koşullara, durumlara, araziye, sürece göre her zaman değişen bir şeydir. Sen koşullara göre kendini uyarlıyorsun.”

DÜŞÜNCE GÜCÜ DE GELİŞİYOR

Zamanla bir yaşam tarzına dönüştüğünü, bununla birlikte insanın düşünce gücünün de geliştiğini kaydeden Dilxwaz, şunları söyledi: “Düşman o kadar kendi savaş tekniklerinin propagandasını yapıyor ama gerillanın küçük bir hareket tarzının değişimi ya da vuruş tarzıyla düşmanı çok rahat boşa çıkartabiliyor. Tekniği geliştiren de boşa çıkaran da insandır. PKK’nin yaşam ve mücadele tecrübesi/mirası bunu kanıtlamış durumda. Biz neden/niçin savaştığımızı biliyoruz. Her şeyi yapan, yaratan, geliştiren insanın kendisidir.”

ŞEHİTLERİN MİRASI VE MANEVİ GÜCÜ

Kadın gerillaların, değişim ve dönüşüm konusunda tecrübelerden ders çıkarıp, eksik kalan yanları tamamlamak ve daha da geliştirmek zorunda olduğunu ifade eden Dilxwaz, şunları ekledi: “Şehitlerimizden aldığımız güçtür bizi ayakta tutan. İhtiyaç ve hedeflere göre kendimizi ve taktiklerimizi yeniliyoruz. Katılım, fikir, duruş olarak, yeniden yapılanmada şehitler öncü olur sana. Bir dava için kendisini feda etmiş, ortak mücadelede büyük bir rol oynamış, bu sana manevi olarak güç veriyor. Varlığının anlamını oluşturuyor. Onun verdiği mücadele gibi öncü olmak istiyorsun.”