Kırımlı vekilden Türkiye'ye 'Kiev' uyarısı

Rusya'ya bağlanan Kırım parlamentosu üyesi Yuri Guempel, Türkiye'nin Kiev'in "Kırım Platformu"na dahil olma önerisini kabul etmesinin "stratejik bir hata" olacağını belirtti.

Rus Sputnik ajansına konuşan Kırım Parlamentosu etnisiteler arası ilişkiler ve diplomasi komisyonu başkanı Yuri Guempel, "Türkiye, Kiev'in 'Kırım Platformu' olarak adlandırıldığı projeye dahil olursa, stratejik bir hata işleyecektir" dedi.

Bu platformun gerçekte Kırım karşıtı bir ittifak olduğunu belirten Guempel'e göre, Türkiye platforma katılırsa Rusya ile güvenilir bir ittifakını kaybetmekle kalmayacak, Rus turistler için de çekici bir güzergah olmaktan çıkacak.

Guempel, "Eminim ki yakın bir gelecekte Kırım, en medyatik Türk turizm beldelerinden daha çekici olacaktır" dedi.

Daha önce Türkiye'ye ziyarette bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Kırım Platformu'nda yer alma niyeti için teşekkürlerini iletmişti.

Erdoğan İstanbul'daki ortak basın toplantısında, Türkiye'nin Kıbrıs'ın Rusya'ya bağlanmasını kabul etmeyeceklerini ve Kiev ile birlikte Kırım Tatarlarını destekleme niyeti olduğunu söylemişti.

Kırım, Şubat 2014'te Ukrayna'da darbe olması ardından aynı yıl Mart ayında düzenlenen bir referandum ile Rusya'ya bağlanmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Kırım meselesinin nihai olarak kapandığını belirtmişti.