Kışanak savunma yapmayı reddetti

Türk devleti tarafından cezaevinde rehin tutulan Amed Büyükşehir Belediyesi Eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak, yargılandığı bir davada savunma yapmayı reddetti.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak hakkında açılan bir davanın 10’uncu duruşması görüldü.

“Örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla Malatya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava duruşmasına Kışanak rehin tutulduğu Kandıra Kapalı Cezaevi’nden, avukatları Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ile Mehmet Emin Aktar ve Mesut Beştaş, Diyarbakır Adliyesi’nden Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Sabahat Tuncel ise hastane sevki nedeniyle karantinada olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılmadı.

Mahkeme, Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde Sarmaşık Derneği’ne ilişkin açılan dosyanın, Kışanak’ın yargılandığı dava dosya ile birleştirilmesine karar verdi.

Kışanak, Srmaşık Derneği’ne ilişkin açılan davaya dikkat işaret ederek,  “4 yıldır dosya elinizde. Dosyanın tamamı siyasi saikle açılmıştır” dedi.

Kışanak,  “Gündemde, seçimler var. Bundan kaynaklı da mahkemeniz üzerinde baskılar var. Hukukun, siyasi saiklere boyun eğmemesini temenni ediyorum. Savunma yapmayacağım” diye ekledi.

Kışanak’ın avukatı Mehmet Emin Aktar, müvekkilinin tutukluluğunun hiçbir gerekçesi olmadığını belirterek, “Bu andan itibaren müvekkilimin tutuklu halinin devamına ilişkin verilecek her türlü karar, çok açık bir şekilde hukuk ihlalidir” dedi.

Avukat Mesut Beştaş, Ankara’da açılan Kobanê davasına dikkat çekerek, “Müvekkilimin Kobanê olayları ile nasıl bir bağlantısı var, onu da anlamış değiliz” diye tepki gösterdi.

Avukat Cihan Aydın ise Sarmaşık Derneği dosyası konusunda,  “Ne idüğü belirsiz KHK ile kapatılan derneğe destekte bulunan ve özellikle seçilen bazı kişilere suçlama konusu yapılması, en hafif şekilde ayıptır. Sarmaşık meselesi trajikomik bir meseledir” şeklinde konuştu.

Mahkeme heyeti, Tuncel ve Kışanak’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek bir sonraki duruşmayı 21 Mayıs’a erteledi.

Tuncel’e "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 15 yıl, Kışanak’a 14 yıl 3 ay hapis cezası verilmişti. Bu kararın ardından her iki tutsak İstinaf Mahkemesi’ne itirazda bulunmuştu.  Böylece yerel mahkemenin verdiği karar, Antep Bölge Adliye Mahkemesi 18'inci Dairesi tarafından bozulmuş, dava yeniden Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanmıştı.