MİT’in ‘İran ajanı’ operasyonu düzmece mi?-YENİLENDİ

MİT’in “Van’da İran ajanları yakalandı” şeklinde kamuya servis ettiği operasyonun, aslında çevrede yaşayan köylülere yönelik olduğu ortaya çıktı. Sınır köylerinde taksicilik, çiftçilik ve kaçakçılık yapanlar bir torbaya konularak “İran ajanı” ilan edildi.

Türk İstihbaratı-MİT ve Emniyet tarafından 24 Eylül 2021 tarihinde düzenlenen ortak operasyonda 8 kişi “İran ajanı” oldukları gerekçesiyle gözaltına alındı ve çıkarıldıkları mahkemede tutuklandı.

MİT, 24 Eylül’de düzenlediği bu operasyonu yaklaşık 8 gün kamuoyundan gizledi. Operasyon 3 Ekim tarihinde  AA ve TRT’de “İranlı eski bir askeri ülkelerine kaçırmak isteyen 2’si İran ajanı 8 kişi suçüstü yakalandı”, “Büyük operasyon”, “MİT’in elinden kim kurtulmuş” başlıklarıyla duyurdu.

İran istihbaratının eski İranlı asker M.A’yı araçla İran’a kaçırmak üzere Van’a gönderdiği ve bu kişilere suçüstü yapıldığı belirtildi. Dosyada gizlilik kararına bulunmasına rağmen TRT ve AA’nın operasyona ilişkin tüm  bilgileri yayınlaması ise ciddi soru işaretlerine neden oldu.

KOLİ BANDI TUTUKLAMA İÇİN GEREKÇE YAPILDI

Gözaltına alınan A.E, A.S, C.S, K.B, S M.E.A, N.İ, T.A ve S.S 9 gün gözaltında tutulduktan sonra; “Açıklanması yasaklanan gizli bilgileri temin etme, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak” suçlamasıyla tutuklanarak Van Yüksek Güvenlikli Cezaevine gönderilirken, dosyaya ise gizlilik kararı konuldu.

8 kişinin tutuklanmasına yönelik tek delil olarak aracın bagajında bulunan koli bandı gösterildi.

Bu kişiler ayrıca 30 bin dolarlık bütçe ile şebeke oluşturmakla suçlandı.

ÇİFTÇİ, OKUMA YAZMASI BİLE YOK

Gözaltına alındıktan sonra tutuklanan 8 kişiden biri de, İran’ın Hoy kentinde çiftçilik yaparak geçimini sağlayan Solhaddin Salmanlou.

Salmanlou, okula gidecek olan çocuklarına ayakkabı, okul kıyafeti, kırtasiye malzemesi ve çanta almak için geldiği Türkiye’de İran ajanı olduğu gerekçesiyle tutuklandı.

Salmanlou’nun kardeşi olan Ferhat Salmanlou kardeşini görmek için geldiği Türkiye’de, halen görüştürülmedi.

Kardeşinin çiftçilik yaparak geçimini sağladığını söyleyen abi Salmanlou, Türkiye’de bu şekilde gözaltına alınmasının kardeşini ve çocuklarını mağdur ettiğini ifade etti. Salmanlou;” Ben kardeşim için geldim. Kardeşimin okuma yazması bile yok. Kardeşimin serbest bırakılmasını istiyorum. Onun çocukları ve oldukça mağdur durumdalar. Bizim burada akrabalarımız var. Sık sık gelir gideriz” diye konuştu.

MASUMİYET KARİNESİ İHLAL EDİLMİŞTİR

Salmanlou’nun Avukatı Rojhat Levent Özgökçe ise şunları söyledi: “Lekelenmeme hakkını, suç şüphesi nedeniyle hakkında soruşturma veya kovuşturma yürütülen kişinin bu işlemlerden dolayı onur, şeref ve haysiyetinin zarar görmemesi, toplum içindeki saygınlığının zedelenmemesi, hakkında henüz kesin hüküm verilmemiş kişinin masumiyetine zarar verecek, kişiyi toplum nezdinde mahkum edecek her türlü söz, yayın, haber gibi davranışlardan kaçınma olarak tanımlayabiliriz. Kişi hakkında yürütülen soruşturma ya da kovuşturmanın, lekelenmeme hakkını ihlal etmemesi için adli makamlara önemli görevler düştüğü gibi idari makamlar ve basın-yayın organlarına da önemli görevler düşmektedir. Gerek kamu görevlilerinin gerekse basın mensuplarının toplumun bilgilendirilmesi ile kişilerin lekelenmeme hakkı arasındaki çizgiye dikkat etmesi gerekmektedir. Müvekkilimiz ile ilgili yargılama devam ediyor iken ve dosyaya ilişkin kısıtlılık kararına rağmen basın-yayın organlarınca ve kişilerce yapılan haberler, lekelenmeme hakkı ve masumiyet karinesi ihlali suçu kapsamındadır. Bu açıdan müvekkilimin ve ailesinin talebi üzerine gerekli hukuki girişimlerimiz olacak.”