Oluç: Soylu yalan söylüyor

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, seçim sürecinde Erdoğan ve Soylu’nun kayyum atacaklarını duyurduklarını, hazırlığının da seçimden bir gün sonra yapıldığını hatırlatarak, “Karar, hukukidir diyen Soylu, yalan söylüyor” dedi.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, belediyelerin gasp edilerek kayyum atanmasına karşı hukuki ve demokratik mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

AKP-MHP-Ergenekon iktidarının, HDP'li belediyeleri kayyum atayarak gasp etmesine tepkiler her geçen gün büyüyor. Türk İçişleri Bakanı Süleymen Soylu, kararın siyasi değil, hukuki olduğunu savunmuştu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Soylu'unun açıklamasına ilişkin olarak ANF'ye konuştu.

Oluç, Soylu'nun çok açık bir biçimde yalan söylediğini ve kararın tamamen siyasi olduğunu belirterek, belediyeleri gasp etme adımının 1 Nisan’da atıldığının ortaya çıktığını hatırlattı. Oluç, bu adımın 31 Mart seçimlerinden bir gün sonra atılması, kararın siyasi olduğunu açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

ZATEN ERDOĞAN SÖYLÜYORDU

Oluç, 31 Mart seçimleri kampanyası boyunca AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın, cumhurbaşkanı sıfatıyla yaptığı tüm konuşmalarında kayyum atayacağına dair net mesajlar verdiğini anımsattı. Oluç, şöyle devam etti: “Erdoğan, Kürt halkına hitaben 'Siz kendi istediğinizi seçseniz bile, biz onu görevden alacağız, biz yöneteceğiz sizi' demişti. Yine Süleyman Soylu, 31 Mart seçimlerinden sonra Kürdistan coğrafyasında ortaya çıkan seçim sonuçlarından dolayı, iki buçuk yıllık kayyum pratiğini kastederek, bu zaman zarfını 5 yıl uygularsak, ortada ne HDP ne de HDP'nin belediyeleri kalır, diye bir açıklama yapmıştı. Dolayısıyla meselenin hukuki olduğu koskocaman bir yalandır. Mesele tamamen siyasidir. İktidar sandıkta kazanamadığını bu yolla elde etmeye çalışmıştır. Halkın seçim ve oy kullanma hakkını gasp etmiştir."

KAYYUM, TAAMÜDEN CİNAYETTİR

Hükümetin, bu hukuksuzluğu ne Türkiye ne de dünya kamuoyuna anlatabildiğini söyleyen Oluç, “En fazla kendi yandaşlarına ve iktidarlarından nemalananlara anlatabilirler. Demokrasiden zerre kadar nasibini almış herhangi bir insana bunu anlatabilmeleri mümkün değildir. Dört ayda ne oldu da hukuki sorunlar çıktı ve bu arkadaşlarımız görevlerinden alındılar? Mesele tamamen iktidarın gaspıdır. Hukuki hiçbir yanı yoktur. Tam tersine, yapılanlar taammüden cinayettir. Biliyorsunuz ki hukukta bilinçli ve önceden planlanarak yapılan cinayetlere 'taammüden cinayet' denir. Bu gasp edilen belediyelerimiz önceden planlandığı için mesele tam olarak taammüden cinayettir" şeklinde konuştu.

DEMOKRATİK MÜCADELE SÜRECEK

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, gasp edilen belediyelere ilişkin başlatacakları hukuki süreç hakkında da şu bilgileri verdi: ”Türkiye'de yargının durumu ortada. Hukukun kalmadığını görüyoruz. Taraflı ve bağımlı bir yargı var. Dolayısıyla yargının tarafsız, adil ve bağımsız bir karar vereceğine inanmıyoruz. Buna rağmen hukuki alanda da mücadelemizi sürdüreceğiz;

* Yürütmeyi durdurma açısından başvurularımızı hazırladık, yapacağız.

* Her bir seçmenin seçme hakkının engellendiği ve gasp edildiğine dair başvurularımızı yapacağız. Bu başvuruları, Türkiye hukuk tarihine geçsin diye de yapıyoruz.

* Yine uluslararası alanda bu hukuk mücadelesinin görünmesi gerekiyor. Çünkü biz, iç hukuk yollarından olumlu bir sonuç alamazsak, uluslararası yargıya taşıyacağız.

Biz hukuki ve demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz.”