QSD, Hesekê'deki saldırıların bilançosunu açıkladı: 175 çete öldürüldü

QSD Genel Komutanlığı, DAİŞ çetelerinin Hesekê’deki cezaevine düzenlediği saldırının bilançosunu açıkladı. Yaşanan çatışmalarda 175 çete öldürülürken, 27 savaşçı da şehit düştü. QSD, "DAİŞ kalıntılarını bitirmek için irade ve kararlılığa sahibiz" dedi.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanlığı, DAİŞ çetelerinin Hesekê’nin Xiwêran Mahallesi’nde bulunan Sinaa Cezaevi’ne yönelik saldırı ve yaşanan çatışmalara ilişkin bilançoyu açıkladı.

“Türk devletinin bölgelerimize dönük saldırı ve tehditleri yoğun bir şekilde devam ettiği kamuoyu tarafından bilinmekte" denilen açıklamada, "Türk devletine ait insansız hava araçları Kobanê’de 6 gencimizi şehit etti. Ardından ise Eyn İsa, Zirgan ve Til Temir’de sivillere dönük saldırılarını arttırdı. Güçlerimiz bu saldırılara karşı etkili bir direniş yürüttü ve hem halkımızı hem köyleri hem de şehirlerimizi korudu. Güçlerimizin işgal bölgelerindeki hatlarda direniş halindeyken DAİŞ çeteleri Hesekê’deki Sinaa Cezaevi’ne geniş kapsamlı bir saldırı düzenledi. Bu cezaevi DAİŞ çetelerinin tutuklu bulunduğu bölgedeki en büyük cezaevidir. Bu cezaevi sadece bölgelerimiz için değil bütün dünyanın güvenliği için büyük bir tehlikedir" diye belirtti.

 HÜCRELERİN ÇOĞU TASFİYE  EDİLDİ

QSD Genel Komutanlığı, "Saldırıyı gerçekleştiren bazı çetelerin itiraflarına göre, 200 intihar bombacısı bu saldırılarda yer aldı ve bu çetelerden bazıları Serêkaniyê ve Girê Spî, bazıları ise Irak tarafından gelerek Xiwêran Mahallesi’ne yerleşti. 6 ay süren hazırlıktan sonra 20 Ocak’ta saat 19.30 sularında bomba yüklü araçlarla cezaevine saldırı düzenlendi. Cezaevinin içindeki çeteler de görevli sağlık ekiplerine, aşçılara ve güvenlik güçlerime saldırarak kaçmaya çalıştı. Söz konusu memurların akıbetine ilişkin henüz net bilgiler elde edilemedi. Çetelerin kaçma girişimi büyük oranda boşa çıkarıldı fakat bazı çeteler cezaevinin yakınındaki İktisat Fakültesi kaçmayı başardı. Güçlerimiz cezaevi etrafını ve bölgeyi kontrol altına aldı. Fakat asıl zorlu çatışma dışarıda saldırı gerçekleştiren hücrelerle yaşandı. Hem Xiwêran Mahallesi hem Heyî Zuxûr Mahallesi hem de Panorama Meydanı’nda  şiddetli bir çatışma çıktı. Yaşanan çatışmalarda yer alan hücrelerin çoğu tasfiye edildi. Öte yandan Xiwêran Mahallesi’ndeki bazı sokaklarda bazı hücreler ve doçka gibi ağır silahlara da el konuldu" dedi.

175 DAİŞ ÇETESİ ÖLDÜRÜLDÜ

QSD açıklamasında şu hususlara yer verildi:

"Sonuç olarak cezaevi şu anda güçlerimizin kontrolü altında ve çetelerin kaçma girişimlerini önlemek de dahil gerekli bütün tedbirler alındı. Güçlerimiz aynı şekilde cezaevinin içinde de kontrolü ele almak için çalışıyor. Son iki üç gün içerisinde yaşanan çatışmalarda 160’dan fazla saldırgan çete ve cezaevinden kaçmak için güçlerimizle çatışan 15 çete öldürüldü. Toplam olarak saldırı gerçekleştiren 175 çete öldürüldü.

10 BİN SAVAŞÇI İLE OPERASYON BAŞLATILACAK

Son 3 gün içerisinden yaşanan çatışmalarda 27 savaşçımız kahramansı bir şekilde şehit düştü. Durum şu anda kontrol altında alındı. DAİŞ çetelerinin temizlenmesi için QSD ve İç Güvenlik Güçleri üyesi 10 bin savaşçının katılımıyla operasyon başlatıyoruz. DAİŞ’in gizli hücreleri ile Hesekê, Reqa ve Dêrezor’da karmaşa çıkarmaya çalışan çetelere karşı geniş bir operasyon başlatılacak.

QSD, asayiş güçleri ve HPC güçleri son 3 günde gelişen olaylarda büyük bir kahramanlık ve direniş gösterdi. Aynı zamanda DAİŞ’e karşı Uluslararası Koalisyon güçleri de bu operasyonda güçlerimizin yanında aktif yer aldı.

Xiwêran ve Hesekê halkımız da bize yardımcı oldu. Bu bağlamda halkımıza teşekkür ediyoruz. Başta Hesekê halkımız olmak üzere bütün yurttaşlarımıza güvenlik güçlerine yardımcı olmasını istiyoruz. Güçlerimiz şu anda sivillere zarar gelmemesi için çok dikkatli hareket ediyor. Çünkü çeteler Xiwêran’daki siviller arasına saklanmış durumda, bu konu üstüne dikkatli duruyor ve sivillere zarar gelmemesi için sabırlı davranıyoruz.

Biz QSD güçleri olarak nasıl ki büyük bir fedakarlıkla DAİŞ çetelerine dönük büyük bir savaş yürüttüysek, sözde büyük devletini yıktıysak hem kendi bölgelerimizi hem de dünyayı bu beladan kurtardıysak, DAİŞ kalıntılarını bitirmek için de aynı irade ve kararlılığa sahibiz. Nihayetinde ya da kalıcı bir şekilde dünyayı bu beladan kurtaracağız. Kararımız bu doğrultudadır. DAİŞ çetelerinin saldırılarında cevabımız böyle olacaktır. Fakat bazı bilgileri de kamuoyuyla paylaşmayı gerek görüyoruz.

Yakalanan bazı DAİŞ çetelerinden edindiğimiz bilgilere göre, bazı sorumlular Türkiye ve Serêkaniyê gibi işgal altındaki bölgelere kaçmak istedi. Bazıları ise Irak’ın Ramadî bölgesinden geldi ve bu da dikkat çekici. İşgalci Türk devleti ve çeteleri, güçlerimiz DAİŞ çeteleriyle uğraşırken Eyn Îsa hattında güçlerimizin mevzilerine saldırarak 3 savaşçımızın şehadetine neden oldu. Bu saldırılara karşı güçlü bir direniş oldu ve saldırılar boşa çıkarıldı. Öte yandan Til Temir ve Ebû Rasê hattında da saldırı var. Bu saldırlar ve DAİŞ çetelerinin saldırılarının aynı zamanda olması dikkat çekicidir. Fakat QSD güçleri olarak, bizler nasıl halkımızı ve bölgelerimizi büyük fedakarlıklarla tüm saldırılara karşı korumuşsak, bundan sonra da koruyacağız.”