YENİLENDİ II

Avrupa’da ‘Özgürlük Nöbeti’ selamlandı, İmralı'daki hukuksuzluk kınandı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 25 yıllık tecrit, işkence ve hukuksuzluğa son vermek amacıyla Avrupa’nın birçok kentinde alanlara çıkan Kürtler ve dostları, Strasbourg’da 25 Haziran 2012’den bu yana yürütülen Özgürlük Nöbeti’ni selamladı.

ÖZGÜRLÜK NÖBETİ'NİN 12. YILI

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Strasbourg’da yürütülen nöbet eyleminin 12’nci yıl dönümü dolayısıyla Avrupa’nın birçok merkezinde kitlesel yürüyüş, miting ve açıklamalar yapıldı.

DÜSSELDORF

Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’nin öncülüğünde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve tecridin son bulması için Strasbourg’da 25 Haziran 2012 yılından bu yana kesintisiz devam eden “Özgürlük Nöbeti” eylemlerinin yıl dönümü dolayısıyla Düsseldorf’ta kitlesel yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı.

FED-MED tarafından organize edilen yürüyüşe yüzlerce Kurdistanlı ve dostları katıldı. Merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen kitle bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.  Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne yönelik pankart açan kitle, sık sık “Bê Serok Jiyan Nabe” ve “Abdullah Öcalan’a Özgürlük” sloganları attı.

Burada kitleye hitap eden FED-MED Eşbaşkanı Ehmed Kobanê, 12 yıl önce Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için başlatılan “Özgürlük Nöbeti’ni” hatırlatarak, “Rêber Apo 15 Şubat 1999 yılında uluslararası güçlerin komplosuyla korsan bir şekilde kaçırıldı ve esir edildi. Uluslararası güçler Önder Apo şahsında Kürt halkını cezalandırmak istediler. Bir kez daha Lozan Antlaşmasını yinelemek istediler.  Nasıl Lozan’da Kürt halkının haklarını inkâr ettiler, vatansız ve kimliksiz bıraktılar ve ülkemizi dört parçaya böldülerse bunu yine gerçekleştirmek istediler. Çünkü Önder Apo’nun şahsında Kürt Özgürlük Hareketi’nin Kurdistan halkı ve Mezopotamya halkları için yürüttüğü özgürlük mücadelesini engellemek ve umutlarını yok etmek istediler. Önder Apo üzerindeki tecride dikkat çekmek için Strasbourg’da 25 Haziran 2012 yılında bu eylem başladı ve bugüne kadar devam ediyor. Dünyada hiçbir eylem 12 yıl yürütülmemiştir. 12 yıl AİHM önünde ve diğer Avrupa Birliği’nin tüm kurumları önünde halkımız 24 saat boyunca nöbet tutuyor” dedi.

Kobanê, Strasbourg kentinde Kürt halkının yapmak istediği eyleme izin verilmemesini eleştirerek, Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit sisteminden bu uluslararası güçlerin sorumlu olduğunu vurguladı.

Abdullah Öcalan hakkında 3 yılı aşkın bir süredir haber alınamadığını hatırlatan Kobanê, başta CPT olmak üzere tüm ilgili uluslararası kurumları İmralı konusunda acilen eyleme çağırdı. Kobanê, “Önder Apo özgürleşene kadar eylemlerimize devam edeceğiz” mesajını verdi.

Konuşma ardından kitle Kürt Halk Önderi Öcalan’ın özgürlüğünü talep eden sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti.

FRANKFURT

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi kırmak ve özgürlüğünü sağlamak amacıyla Almanya’nın Frankfurt kent merkezinde bulunan Willy-Brand Platz’da bir miting gerçekleştirildi.

FCDK-Kawa ve Hessen Kürt Kadınlar Birliği’nin organize ettiği mitingde, “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” yazılı pankart ve flamalar taşındı.

Mitingde FCDK-Kawa adına bir konuşma yapıldı. Abdullah Öcalan’ın 25 yıldan beri ağır işkence altında olduğu belirtilen konuşmada, İşkenceyi Önleme Komitesi CPT için, “Eğer böyle bir kurum gerçekten varsa 2019’dan beri İmralı üzerine hazırladığı raporları neden açıklamıyor” sorusu yöneltilerek, mevcut CPT’nin ve ilgili uluslararası kurumların Türk devletinin tecrit politikalarının bir parçası haline geldiği belirtildi. Konuşmada, “Önder Apo fiziki özgürlüğüne kavuşuncaya kadar durmayacağız, mücadelemizi halkımız ve dostlarımızla birlikte büyüteceğiz” denildi.

Konuşma ardından Almanya Kurdistani Toplumlar Konfederasyonu’nun (KON-MED) bildirisi de okundu.

Eylem “Bijî Serok Apo” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganlarının atılması ardından son buldu.

VİYANA

Avusturya'nın Viyana, Graz, Linz ve Innsbruck kentlerinde Avusturya Civaka Azad'ın koordinesinde eylemler yapıldı.

Linz

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve tecridin son bulması amacıyla gerçekleşen mitinglerde ayrıca Fransa'nın Strasbourg şehrinde 25 Haziran 2012’den bu yana yürütülen “Özgürlük Nöbeti” de selamlandı. 12 yıldır sürdürülen bu eyleme, Avrupa kurumların duyarlı davranması çağrısı yapıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında Kürt halkına karşı işlenen suça ortak olunmaması ve çözüm için acilen harekete geçilmesi çağrısında bulunuldu.

Eylemde sık sık "Bijî Serok Apo, Bê Serok Jîyan Nabe" sloganları atıldı.

Viyana

Başkent Viyana’da, ülke parlamentosu önünde gerçekleştirilen eylemde, Almanca ”Tecridi kir, faşizmi çökert, Önder Apo’yu özgürleştir” yazılı pankart taşıyan kitle, “Bijî Serok Apo“ sloganını haykırdı.

GRAZ

Avusturya’nın Graz kentinde bir araya gelen Kurdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve tecridin sonlandırılması için Strasburg'da 25 Haziran 2012 yılından bu yana  kesintisiz olarak devam eden "Özgürlük Nöbeti" eylemlerinin yıl dönümü dolayısıyla kitlesel bir miting yaptı.

Graz Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından yapılan eyleme Kurdistanlılar ve dostları katıldı. Herrengasse'de yapılan mitingde “Abdullah Öcalan’a özgürlük” yazılı açıldı. Eylemde kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bildiriler okundu ve dağıtıldı.

HEILBRONN

Almanya’nın Heilbronn kentinde FED-GEL’in organizasyonuyla miting gerçekleştirildi. Kilianplatz’da gerçekleştirilen mitingde Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve Türkiye ve Kurdistan’daki zindanlarda tutsakların direnişine dikkat çeken pankartlar taşındı.

FED-GEL adına konuşmayı Stuttgart Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Mesut Dağhan yaptı.

Kurdistan’daki yangınlarda yaşamını yitirenleri anan Dağhan, ailelerine başsağlığı diledi ve “Acı ve yaralarımızı birlikte saracağız” dedi.

3 yılı aşkın bir süredir Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan haber alınamamasıyla ilgili endişelerini dile getiren Dağhan, tecrit sistemini oluşturan bütün güçleri lanetledi. Dağhan, “Halkımızı seslerini yükseltmeye ve Önder Apo'nun etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz” dedi.

Mitingde “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe” sloganları atıldı.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg şehrinde, Strasbourg’ta başlatılan “Özgürlük Nöbeti” eyleminin 13. yılına girmesi dolayısıyla eylem gerçekleştirildi.

Hamburg Mönckebergstrasse’de bir araya gelen kitle, Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşunda bulundu. Ardından KON-MED adına konuşma gerçekleştirildi.

“Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Kürt halkının 12 yıldır aralıksız bir şekilde CPT önünde nöbet tuttuğu hatırlatılan konuşmada, “12 yıldır Kürt halkı CPT önünde duruyor. Gerçekten insan haklarından söz etmek istiyorsanız İmralı’ya bakmalısınız.  İnsan hakları, ekoloji, özgür yaşam ve kadın özgürlüğü hepsi İmralı’da, Önder Apo’nun felsefesindedir. Eğer demokrasi istiyorsanız Önder APO ile görüşmeli ve ondan öğrenmelisiniz” denildi.

NANTES

Fransa’nın Nantes şehrinde örgütlü CDK-N (Nantes Demokratik Kürt Toplum Merkezi) öncülüğünde La place du Commerce’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi kırmak ve özgürlüğünü sağlamak amacıyla eylem düzenlendi. Kürtçe ve Fransızca yazılı “Tecridi kır, faşizmi yık, Kurdistan’ı özgürleştir” pankartı açan kitle, sık sık “Bê Serok Jiyan Nabe” ve “Libere pour Öcalan” sloganları attı.

Eylemde konuşan CDK-N Dış İlişkiler Sözcüsü, CPT’nin İmralı tecrit ve soykırım sisteminden sorumlu olduğunu belirterek, Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü sağlayana kadar alanlarda olacaklarını, mücadelenin Nantes’te daha da büyütüleceğini vurguladı.