Tutsak yakınları açıkladı: Çocuklarımızın talepleri yerine getirilene kadar eylemdeyiz

Bakan Tunç’un özel kalemi ile görüşen tutsak yakınları, “Bu eylem amacına ulaşana ve tutsakların talepleri kabul edilene kadar eylemi bırakmayacak, tutsak annelerinin yanında olmaya devam edeceğiz” vurgusunda bulundu.

BARIŞ ANNELERİ AÇIKLAMA YAPTI

İzmir’den Ankara’ya Bakanlıkla görüşmek için gelen Barış Anneleri ve tutsak yakınları Türk Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un özel kalemi ile bakanlıkla görüştü. Tutsak yakınları, görüşmeye ilişkin Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Genel Merkezinde basın toplantısı düzenledi. 

Barış Annesi Hanife Gümüş, DEM Partili milletvekillerinin Türk Adalet Bakan ile görüştükten sonra randevu taleplerinin kabul edildiğini ve bakanlığa gittiklerini belirterek, “Bakanın özel kaleminin yanına gidebildik. Adalet Bakanı korktu ve bize görünmek istemedi. Dediler ki ‘bakan hazır değildir.’ Bizler Bakan’ın özel kalemine derdimizi anlattık. Adalet bakanı barışı sağlamadığı sürece çocuklarımız tutuklu ve hücrelerde kalmaya devam edecek, dedik. Çocuklarımız hastadır, onlarca hasta cezaevlerinde tutukludur. Çocuklarımız ölmeyene kadar cezaevlerinden çıkarmıyorlar. Bakanın kalemine çocuklarımızı hastaneye götürüyorsunuz fakat geri getirip tekrar hücreye atıyorsunuz, dedik. Kendilerine taleplerimizin yerine getirilmediği sürece adalet bakanlığının önünü ve sokakları bırakmayacağımızı söyledik ve siz de rahatsız olursunuz biz de oluruz dedik” diye konuştu.

Her yerde hapishane açıldığına işaret eden Gümüş, “Çocuklarımızı hapishanelere, tekli hücrelere atıyorsunuz. Bir şey olsa hastalansalar kimse yanlarında yok. Sizin çocuklarınız aynı durumda olsa siz ne yapardınız, kabul eder miydiniz? Bakanın özel kalemi ‘Elimizden ne gelirse yaparız’ dedi. Onlar ve vicdanları kaldı. Kendilerine ne adaletiniz var, ne kanunlarınız var ne de insafınız var, sizler hiçbir adaletin üzerinde değilsiniz, dedik” dedi.  

‘ÇOCUKLARIMIZ ÖNDERLERİNE BAĞLIDIR’

Gümüş, çocuklarının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için eylemde olduğunu hatırlatarak, “Çocuklarımız eylemde! Ne açık görüşleri ne kapalı görüşleri ne de telefon görüşmeleri var ve mahkemelere çıkmıyorlar. Çocuklarımız Önderlerine bağlıdır ve Önderliğe ilişkin bir atım atılmaz ise çocuklarımız görüşlere çıkmamaya devam edecekler, dedik” ifadelerini kullandı.

‘EYLEMLERİ BIRAKMAYACAĞIZ’

İzmir Barış Anneleri adına konuşan Behiye Yalçın da bakanlığın görüşmeyi kabul ettiğini fakat Adalet Bakanı’nın annelerin karşısına çıkmadığını belirterek, “Bütün tutsakların talepleri yerine getirilmediği ve Sayın Öcalan için bir adım atılmadığı sürece anneler eylemlerine devam edecekler. Bizler de Barış Anneleri olarak annelerin eylemlerinin ve tutsaklarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Bu eylem sonuca varana, amacına ulaşana ve tutsakların talepleri kabul edilene kadar bizler de bu eylemi bırakmayacak, tutsak annelerinin yanında olmaya devam edeceğiz.

‘İMRALI’DAKİ ZULÜM BİTSİN’

Barış Annesi Peyruze Kurt ise “İzmir’den buraya geldik. Bir amacımız ve hedefimiz var. Her şeyden önce zindanlardaki ve Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki zulmü asla kabul etmiyoruz. Zindanların üzerinde uygulanan zulüm İmralı’da uygulanan zulme bağlıdır. İmralı’da süren zulüm bitmediği sürece diğer zindanlarda devam eden zulüm bitmeyecektir. Eğer tecrit kalkarsa bütün zindanların kapısı açılır ve oralardaki zulümler de biter. Bugün bu annelerin başına getirdikleri zulüm kabul edilemez. Üç anne gitti Adalet Bakanı’nın kapısına ve bir sürü polis yığdılar oraya. Bu bir ayıptır, onlar için bir utançtır. Bizler Barış Anneleriyiz savaş anneleri değil, savaş değil barış istiyoruz” dedi.

’70 YAŞINDAKİ ANNELERİMİZ TUTUKLANIYOR’

Peyruze Kurt, bu zulmün bitirilmesini istediklerini aktararak, “Yüzlerce siyasetçimiz onların tecrit politikalarının altındadır. Onların büyük ayıbıdır ki Demirtaş gibi hukuk okumuş, avukat ve parti başkanı bir insana 40 yıl ceza veriyorlar. Bizler bu verilen kararı lanetliyor ve kınıyoruz. Bizler bu iktidara ve zulmüne karşıyız. Bizler zulüm istemiyoruz, bu zulmü bitirmek istiyoruz. Bizler istiyoruz, huzur gelsin ve bu ülkede akan kan dursun. Her şey bu zulümle bağlantılı olarak yaşanıyor. Cezaevlerinden çıkan cenazeler, kirli savaş politikaları, cezaevlerinde yaşamını yitiren tutsaklar, 70-80 yaşında cezaevlerinde tutulan elleri kelepçeli anneler ki ayakkabılarını bile giyemeyecek haldeler bu yaşananlar onların zulmüyle bağlantılıdır. Bu onların ayıbıdır ve biz bu yaşananları lanetliyoruz" diye konuştu.

‘HUKUKU KÜRTLER İÇİN DE TANIYIN’

Peyruze Kurt şöyle devam etti: “Bakın daha geçen gün görüşmeler gerçekleştirdiler ve dediler ki; bizim generallerimiz yaşlıdır, biz onları bırakacağız. Onların yaşları 70’in üzerindedir. Eğer siz yaşlı generallerinizi bırakıyorsanız neden bizim 70 yaşını aşmış annelerimizin ellerini kelepçeleyip onları ilaç torbalarıyla beraber götürüp cezaevlerine atıyorsunuz. Ayıptır size, utançtır size. Eğer siz hukuku biliyorsanız hukuk Kürtler içinde olsun. Eğer siz hukuku tanıyorsanız Kürtler için de, İmralı için de, siyasetçiler için de getirin. Biz hukuku herkes için istiyoruz, sizin içinde bizim içinde istiyoruz. Biz eşitlik istiyoruz. Biz savaşa karşıyız savaş istemiyor ve kardeşlik elini sizlere uzatıyoruz. İstiyoruz ki sizler de bizim elimizi tutun, cezaevlerinin kapılarını açın. Anneler ağlamasın, kimse cenazelerini hapishanelerden almasın ve kimse dağlardaki cenazelerini karşılamasın. Asker olsun, polis olsun gerilla olsun; biz anneyiz, biz bütün ölümlerin karşısındayız. Bizler kendi rengimizle, sesimizle, eşitlik içinde, özgürce barış istiyoruz. Kürtler için adalet, Kürtler ve Türkler için kardeşlik diyoruz” diye konuştu.