Oxfam: İsrail yardımları kasıtlı ve sistematik olarak engelliyor

Uluslararası insani yardım kuruluşu Oxfam İsrail devletinin Gazze Şeridi’ne yönelik insani yardımları “sistematik ve kasıtlı olarak engellediği” tepkisinde bulundu.

Oxfam pazartesi günü yayınladığı bir raporda İsrail'i uluslararası insancıl hukuku ihlal ederek Gazze'ye gıda ve tıbbi malzeme gibi insani yardımların girişini "kasten" engellemekle suçladı. 

Oxfam raporunda, "İşgalci bir güç olarak sorumluluğuna rağmen, İsrail'in uygulamaları ve kararları Gazze Şeridi'nde anlamlı bir uluslararası insani müdahaleyi sistematik ve kasıtlı olarak engellemeye ve önlemeye devam ediyor" dedi.

Oxfam özellikle, kamyonların Filistin topraklarına girmesine izin vermek için "ortalama yirmi günlük" gecikmelere neden olan engellemelere dikkat çekerek, “adil olmayan” denetim protokolleri ve "insani yardım personeline, yardım yapılarına ve insani yardım konvoylarına yönelik saldırıları" kınadı. 

Raporda ayrıca "çift kullanımlı" olarak tanımlanan ve askeri kullanıma uygun olduğu düşünülen bazı ekipmanların "günlük" olarak engellenmesi de eleştirildi. 

Oxfam, su torbaları ve su analiz kitlerinin sevkiyatlarından birinde "sebepsiz yere" reddedildiğini ve daha sonraki bir tarihte nihayet onaylandığını belirtti. 

STK'ya göre Şubat ayında bölgeye giren 2,874 kamyon, 7 Ekim'den önce giren "günlük yardımın sadece %20'sini" temsil ediyor.

İsrail, 7 Ekim'de Hamas'ın kendi topraklarına düzenlediği ve çoğu sivil en az 1,160 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırı ardından korkunç bir savaş başlattı. 

Hamas'a göre o tarihten bu yana Filistin topraklarında en az 31 bin 726 kişi öldürülürken, BM'ye göre 2,4 milyonluk nüfusun 1,7 milyonu yerinden edildi. 

Oxfam "Gazze'de gözlemlediğimiz koşullar felaketten de beter" derken, bölgenin kıtlığın eşiğinde olduğunu belirtiyor.