Pakistan saldırısına Kabil’in tepkisi: Kontrolsüz sonuçları olur!

Afganistan’daki Taliban rejimi, sınıra yakın iki Afgan vilayetinde kadın ve çocuklardan oluşan 8 sivilin öldüğü Pakistan hava saldırısı ardından “Kontrol edilemez sonuçları olabilir” diye uyardı.

Taliban hükümet sözcüsü Zabihullah Mücahid, Pazartesi sabah saat 03:00 sularında Pakistan uçaklarının Paktika eyaletinde “sivillerin evlerini bombaladığını” ve “altı kişi öldüğünü” belirtti. Mücahid, Host eyaletinde de hava saldırısı düzenlendiğini ve “iki kadının öldürüldüğünü” sözlerine ekledi. 

Afganistan'ın "bu saldırıları şiddetle kınadığını" ifade eden sözcü, ülkesinin "egemenliğinin ihlal edildiği” tepkisinde bulunarak,  "Bu saldırıların Pakistan'ın kontrol edemeyeceği sonuçları olabilir" diye tehdit etti.

Sözcü, "Pakistan halkı ve yeni sivil hükümet, birkaç generalin böylesine utanmazca eylemlerle iki komşu Müslüman ülkenin ilişkilerine zarar veren yanlış politikalar izlemesine izin vermemelidir" diye devam etti.

Taliban'ın 2021 yılında Kabil'de yeniden iktidara gelmesinden bu yana iki ülke arasındaki sınır gerilimi arttı.

Pakistan, Tehrik-i Taliban Pakistan (TTP-Pakistan Taliban Hareketi) gibi silahlı grupların Afgan topraklarından, gözenekli bir sınır boyunca planlı saldırılar gerçekleştirdiğini iddia ediyor.

Pakistan’ın hava saldırıları Pakistan'ın kuzeybatısında, Afganistan sınırına yakın Kuzey Veziristan bölgesinde 7 askeri öldürmesinden iki gün sonra gerçekleşti.  Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari saldırının "teröristler" tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

Zerdari, İslamabad'ın "fail kim olursa olsun ve hangi ülkeden gelirse gelsin sert bir şekilde" karşılık vereceğini söyledi. 

Afgan hükümeti yabancı silahlı grupları barındırdığını sürekli reddederken, hiç kimsenin Afgan topraklarını komşularına karşı saldırı düzenlemek için kullanmasına izin vermeyeceğini açıklamıştı. 

AFP’ye göre adının açıklanmasını istemeyen bir TTP kaynağı Pazartesi günü sadece Paktika vilayetindeki bombardımanlarda 9 kişinin öldüğünü bildirdi. Sözkonusu kaynak AFP'ye gönderdiği mesajda "Bir ev hedef alındı ve iki kadın ile 7 çocuk öldürüldü" dedi.

Pakistan ordusunun Nisan 2022'de Afganistan'ın doğusunda düzenlediği bombardımanda yaklaşık 50 kişi ölmüş, İslamabad Kabil'den topraklarına saldıran silahlı gruplara karşı "sert önlemler almasını" talep etmişti.