WFP: Sudan’daki gıda krizi şimdiye kadarki en büyük kriz olabilir

Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Cindy McCain, Sudan'daki gıda krizinin "şimdiye kadarki en büyük kriz" olabileceği uyarısında bulundu.

Paris'te düzenlenen bir konferans sırasında AFP’ye konuşan BM kuruluşu WFP’nin İcra Direktör Cindy McCain, Sudan'daki durumun "neredeyse felaket" olduğunu söyledi. 

Paris’teki konferans Sudan ve komşuları için uluslararası bir insani yardımı amaçlıyor. Fransa, Almanya ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa düzenlenen konferans, Sudan'daki krizin üstesinden gelmek için finansman açığını kapatmayı hedef olarak önüne koydu. 

Cindy McCain, Sudan'daki gıda krizinin "şimdiye kadarki en büyük kriz" olabileceği uyarısında bulundu. Sudan’daki durum için "açlık var, muazzam miktarda açlık var" diyen McCain, "Ve bir kıtlık durumu ilan etsek bile, çok geç olacak" ifadelerini kullandı. 

BM'ye göre önümüzdeki aylarda yaklaşık 5 milyon insan, Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) ölçeğinde en yüksek seviye olan "felaket boyutunda gıda güvensizliğine" sürüklenebilir. 

Sudan'da bir yıl önce başlayan savaş binlerce can aldı, BM'ye göre 8,5 milyondan fazla insanı yerinden etti ve ülkenin zaten istikrarsız olan altyapısını tahrip etti.

Ancak Fransız diplomatlara göre Sudan için planlanan insani yardımın sadece %5'i finanse edilebildi. 

"Gazze tüm dikkatimizin odağında ve bu anlaşılabilir bir durum. Ancak Sudan gibi ülkeleri unutamayız" diyen WFP İcra Direktörü, "hükümetler ve özel kuruluşlar finanse etmeye hazır değilse insanları besleyemezler" diye tepki gösterdi. 

Cindy McCain ayrıca "nüfusun %90'ına" yardımın ulaşmadığını belirterek çatışan taraflara insani yardımın Sudan topraklarına erişimine izin vermeleri çağrısında bulundu. 

McCain, “Kendimize kıtlık olup olmadığını sormaya başladığımızda, gerçek şu ki bilmiyoruz çünkü erişemiyoruz" diye vurguladı.