Karaman: Kayyum bir kırım sistemidir

Yerine kayyum atanan Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Karaman, kayyum sisteminin bir toplumsal, kültürel ve hafıza kırım sistemi olduğunu belirterek, bunun Hakkari’de de uygulandığını kaydetti.

HDP’li Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Cihan Karaman, kayyum sisteminin bir ulusu ulus yapan değerleri, toplumsal hafızadan silmeyi ve unutturmayı amaçladığını söyledi.

Yerine kayyum atanan Hakkari Belediyesi Eşbaşkan Cihan Karaman, ANF’ye konuştu.

Karaman, 15 Ekim 2019’da gözaltına alındıktan iki gün sonra tutuklandı, ertesi gün de gasp edilen Hakkari Belediyesi’ne kayyum atandı. Kayyum, hemen işçi kıyımına başladı; belediye bünyesinde bulunan Kürtçe kreşi kapattı; gençlik, kadın ve kültür çalışmalarını durdurdu.

Köylerin boşaltılmasıyla birlikte büyük göç alan Hakkari, altyapı sorunlu çarpık kentleşmenin mağduru. Hakkari için birçok projelerinin olduğunu söyleyen Karaman, göreve geldikleri ilk günden itibaren kayyumun yaptığı bütün tahribatları halkla paylaştıklarını söyledi. Kadın, gençlik ve halk belediyeciliğini esas alarak Hakkari halkına hizmet etme görevini yerine getirmeye çalıştığı bir dönemde, devletin kayyum atayarak engellediğini kaydeden Karaman, altyapı ve su sorunu için kolları sıvadıklarını ancak bunu de yeterli seviyeye getiremeden alındıklarını ifade etti.

KAYYUM BİR KIRIM SİSTEMİDİR

Kayyum sistemini, bir ulusu ulus yapan tüm değerlerini; folklorunu, kültürünü, tarihini, sanatını, dilini, öncülerini, kahramanlarını toplumsal hafızadan silmeyi ve unutturmayı amaçladığını vurgulayan Karaman, bir toplumsal, kültürel ve hafıza kırım sistemi olduğunun altını çizdi. Karaman, “Hakkari kayyumu da Kürtler için değer ifade eden önderleri, aydınları, sanatçıları, yazarları ile anılan park, yol, sokak ve mekânların adlarını, Türk şahsiyetlerle ve tarihi olaylarıyla değiştirdi. Kürtleri köksüzleştirmek ve değersizleştirmek istiyorlar” dedi.

HALK KAYYUM SİSTEMİNİN FARKINDA

Hakkari halkının kendi hizmetleri için kullanılması gereken kaynakların nasıl bir avuç rantçı işbirlikçi için peşkeş çekildiğini gördüğünü söyleyen Karaman, şunları söyledi: “Halkımız, kayyum sisteminin yolsuzluk, kanunsuzluk ve hırsızlık sistemi olduğunun farkında. Böylesi bir yönetim anlayışını gören Hakkari halkı, kayyum sisteminin halkın iradesini yok sayan ve halkın hizmeti için kullanılması gereken kaynakların kendi yandaşlarına peşkeş çekme odaklı bir sistem olduğunu çok iyi biliyor. Belediyeler işbirlikçiler için istihdam ve kadrolaşma mekanlarına dönüştürüldü. Hakkari halkı, iki üç dönemde ödenemeyecek miktarda borçlandırmayı bir politika haline getirdiklerini görüyor.”