'Êzidîlerin iradesi dışında ilan edilecek Mîr'i kabul etmeyiz'

Şengal Özerk Yönetimi ve Şengal Aşiretler Konseyi, Êzidîlerin iradesi dışında ilan edilecek hiçbir Mîr’i kabul etmeyeceklerini açıkladı, "Şengal halkı kimi Mîr olarak kabul ederse o Mîr’dir" dedi.

ŞENGAL'DE MİR AÇIKLAMASI

Şengal Aşiretler Konseyi, Şengal Halk Meclisi önünde açıklama yaptı. Şengal Aşiretler Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Mîrza Bekir, “Bazı siyasi taraflar Şengal için yeni bir Mîr ilan etmek istiyor. Aşiretler Meclisi ve Şengal Özerk Yönetimi olarak bizim dışımızda alınan bu kararı kesinlikle reddediyoruz. Siyasi tarafların otellerde yeni bir Mîr ilan etmesi kabul edilemez. Burası Şengal’dir ve buranın halkı kendi Mîr’ini seçer. Şengal’de kalmayan Amerika’dan ısmarlama gelen Mîr Salim’i kabul etmiyoruz" dedi.

Şengal halkının Mîr Nayif’i kendi Mîr’i olarak belirleyip kabul ettiğini ifade eden Mîrza Bekir, “Mir Nayif’in dışında başka birini Mîr olarak kabul etmiyoruz. Yıllardır Şengal’e yaşayan ve Şengal halkını tanıyan Mîr Nayif’tir” dedi.

'MÎR ÖNCE KENDİNİ ÊZİDÎ TOPLUMUNA KABUL ETTİRMELİ'

Êzidî halkına yönelik siyasi planlar yürütüldüğünü belirten Şengal Özerk Yönetim Eşbaşkanı Xwedêda İlyas, Şengal halkının yeni Mîr’e yönelik tutumunu şöyle ifade etti: “Bugün Şengal halkı kamuoyuna irade beyanında bulundu. Bazı siyasi taraflar Mîrlik Kurumu’nu kendi siyasi çıkarları doğrultusunda kullanıyor. Maalesef Mîrlik Kurumu 2014’teki fermanda Şengal halkı için hiçbir şey yapmadı. Bugün otel salonlarında yeni bir Mîr ilan ediliyor. Şengal halkı olarak bu durumu reddediyoruz. Mîr olan biri Şengal’de yaşayıp Şengal halkının olurunu alması gerekir. Hazım Tahsin Beg siyasi bir tarafa bağlıdır. 2014 yılındaki fermanda Êzidî toplumunun düşmanlarına gereken cevabı vermedi. Mîr’in önce kendisini Êzidî toplumuna kabul ettirmesi gerekir.”

'KİRLİ HESAPLAR YAPMAYIN!'

Siyasi taraflara Êzidî toplumu üzerinde kirli hesaplar yapmamaları çağrısında bulunan Xwedêda İlyas, devamında şunları söyledi: “Mîrlik Kurumu siyasi çıkarlar ve hesaplar için kullanılamaz. 15 Nisan’da, yani bugün Mîr ilan edilecek olan Salim Xelef’e soruyoruz; Bugüne kadar halkın için ne yaptın? Onlardan herhangi biri bugüne kadar ‘ben halkıma bağlıyım’ dedi mi? Bazı siyasi taraflar bu insanları kendi çıkarları için kullanmak istiyor.”

“Şengal Özerk Yönetimi ve Êzidî halkı olarak siyasi hesaplar için yeni bir Mîr’in ilan edilmesini kabul etmiyoruz” diyen Xwedêda İlyas, “Siyasi bir tarafın desteği ile seçilen Mîr’i kabul etmiyoruz. Şengal Özerk Yönetimi ve Êzidî halkı olarak bizim irademiz dışında seçilen birini kesinlikle kabul etmiyoruz. Bugün hala Êzidî halkının kemikleri güneşin ve yağmurun altındayken nasıl onların seçtiği Mîr’i kabul ederiz” dedi.

Tüm siyasi taraflara Êzidî halkına hizmet etmeleri çağrısında bulunan Şengal Özerk Yönetim Eşbaşkanı Xwedêda İlyas, şunları söyledi: “Eğer gerçekten de Êzidî halkı için bir şeyler yapmak istiyorlarsa öncelikle gelip toplu mezarlarımızı açsınlar ve hala çetelerin elinde olan kayıp halkımızı bulsunlar. Halklarına hizmet etmek istiyorlarsa gelsinler Şengal’de çalışsınlar. Biri Amerika’da Mîr, diğeri ise otelde Mîr! Bu durum hiçbir biçimde kabul edilemez. Şengal halkı kimi Mîr olarak kabul ederse o Mîr’dir.”