Dersim sarı kırmızı yeşil renklerine büründü

Doğal ve tarihi güzellikleriyle öne çıkan Dersim sonbaharın gelişiyle sarı, kırmızı, yeşil renklerine büründü.

Sosyo-politik kimliğiyle, tarihsel ve coğrafik yapısıyla bölgenin, özgün bir dokuya sahip kentlerinden biridir Dersim.

Doğanın her parçasının kutsal kabul edilerek korunduğu Dersim, kutsallarına yönelik barajlar, avcılık, madencilik gibi tehditlere ve dayatmalara karşı verdiği mücadele ile sıklıkla gündeme geliyor. Ancak  doğasına yönelen bütün tehditlere karşı tarihsel direnişinden ödün vermeyen Dersim, sınırsız güzelliği ile göz doldurmaya da devam ediyor.

Her mevsimin ayrı güzel yaşandığı Dersim sonbahara bürünen renkleriyle ayrı bir ilgi çekiyor.

OVACIK

Sarp dağların arasında kurulu olan bin 500 rakımlı Ovacık'ta, sonbaharın gelişiyle doğaya yansıyan sarı, kırmızı ve yeşilin tonları görülmeye değer güzellikler sunuyor.

Yüksek tepelerin kar yağışıyla beyaza büründüğü, alçak kesimlerde ise sonbahar renklerinin iyice doğaya yansıdığı ilçede, Munzur Vadisi Milli Parkı, Mercan Vadisi ve Karaoğlan görenleri kendisine hayran bırakıyor.

VARGİT ÇİÇEKLERİ GÜZELLİĞİ İLE İLGİ ÇEKİYOR

Yörede kışın habercisi olarak bilinen ve 500 ile 3 bin rakım arasındaki çayırlık, orman açıklıkları ile yamaçlarda yetişen kışın habercisi beyaz ya da mor vargit çiçekleri de güzelliği ile göz dolduruyor. 

SALÖRDEK

Kültürel ve doğal zenginlikleriyle öne çıkan şehrin Pülümür ile Nazimiye ilçeleri arasındaki Salördek ormanları da sonbaharda doğaya yansıyan sarı, kırmızı ve yeşilin farklı tonlarıyla göz alıcı güzelliğe kavuştu.

Her mevsim farklı güzelliği ile dikkati çeken ormanlarda yaprakları sararan ceviz, kavak ve meşenin yanı sıra doğada kendiliğinden yetişen çeşitli meyve ağaçlarında birçok renk bir arada gözleniyor.

Havanın güzelliğini fırsat bilen halk önce uzak tepelerden ormanlık alandaki renk çeşitliliğini izliyor, daha sonra ağaçlar arasında yürüyüş yaparak doğanın keyfini çıkartıyor.

15 kilometrelik parkur sonunda yer alan yaklaşık 20 metre yüksekliğindeki Kadısırtı Şelalesi’ne giden ziyaretçiler, daha sonra yürüyüşlerini sonlandırarak geri dönüş yoluna geçiyor.