Dünya nüfusunun dörtte biri sel riski altında

Yapılan bir araştırmaya göre başta yoksul ülkeler olmak üzere dünya nüfusunun dörtte birine yakını önemli sel riski altında bulunuyor.

Nature Communications isimli bilim dergisinde yer alan araştırma, nehirler, yağmur ve denizden gelen sel risklerine ilişkin veriler ile Dünya Bankası’nın nüfus dağılımı ve yoksulluk üzerine verileri karşılaştırıldı.

Çıkan sonuç, 1,81 milyar dolayında kişinin, diğer bir ifadeyle dünya nüfusunun yüzde 23’ü, 15 santimetreyi aşan sel felaketlerine doğrudan açık halde bulunuyor.

Bunlar arasında 780 milyon kişi günlük 5,50 doların altında gelirle yaşıyor. Başta Çin ve Hindistan olmak üzere Doğu ve Güney Asya, bu tehdit 1,24 milyar kişiyi ilgilendiriyor.  

Araştırmada, “Bu, başta en savunmasız nüfuslar olmak üzere, yaşam ve geçim kaynakları için büyük riskler oluşturuyor" denildi.

Sel riskine açık olan kişilerin yüzde 90’ına yakını yoksul ülkelerde veya orta gelirli ülkelerde yaşıyor.

Araştırmacılara göre, 2020'de dünya GSYİH'sının yaklaşık yüzde 12'si risk alanlarında bulunuyor. Araştırmacılar, sadece parasal yönün dikkate alınmasının, dikkatlerin zengin ülkelere ve ekonomik merkezlere odaklanarak bir önyargı yaratabileceği konusunda uyarıyorlar.

Dünya Bankası'ndan Jun Rentschler ve meslektaşlarının yaptığı çalışmada, "Düşük gelirli ülkeler orantısız bir şekilde sel riskine maruz kalıyor ve uzun vadede feci etkilere karşı daha savunmasızlar" diye belirtiliyor.

Küresel ısınma ve kötü tasarlanmış şehirleşmenin gelecek yıllarda bu riskleri daha da ağırlaştıracağı uyarısı yapılıyor.

Haziran ayında Çin’i vuran sel felaketleri 500 binden fazla kişinin tedbir amaçlı tahliye edilmesine neden oldu.  Bangladeş’te aynı ay içerisinde şiddetli musun yağmurları 100’den fazla kişinin ölümüne neden oldu ve 7 milyondan fazla insanı zor durumda bıraktı. Bilim insanlarına göre iklim değişikliği, dünya genelinde yağmurları daha sık ve yoğun hale getiriyor.