20 Kürt kentinde karantina

Kuzey Kürdistan’ın dört büyükşehirinde giriş çıkışlar durduruldu; 7 Nisan itibarıyla 16 ilde de lokal karantina uygulanıyor.

Kuzey Kürdistan’da geçen haftadan beri sınırlı da olsa test yapılmaya başlandı. 2 milyona yakın Amed’de şimdiye kadar yapılan test sayısı 500 civarında. Şırnak’ta hastaneye giden ve karantinaya alınanların sayısı 600-700’e yükseldi. Urfa’da belirlenebilen vaka sayısı 20’ye yükseldi ve 3 kişi yaşamını yitirdi; 150 kişi ise koronavirüs şüphesiyle hastanelerde. HDP Amed Milletvekili Garo Paylan, Amed’de son 27 günde sadece 500 adet testi yapılmasının nedenini sordu. Hükümet ise büyükşehir statüsündeki dört Kürt kentinde giriş çıkışları yasaklarken 16 kentte de lokal karantina uyguluyor.

Amed’de koronavirüs salgınından kaynaklı hastanelerde tedavi edilen yurttaşların sayısı artıyor. Kenttin farklı hastanelerinde tanı konulan ve salgın şüphesiyle tedavi altına alınan 148 kişinin tedavisi sürüyor. Yoğun bakım servislerinde yatan 4 hastanın da hayati tehlikesi bulunuyor. Kentte, önceki gün itibarıyla 9 yurttaş, salgından kaynaklı hayatını kaybetti.

TEST SAYISI OLDUKÇA AZ

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, MA’ya yaptığı açıklamada, kentte 500 civarında test yapıldığını belirterek, “Ancak bu sayı net değil, çünkü şeffaf bir süreç yok maalesef. Çok daha fazla test yapılmalıdır. Dünya deneyimi bize şunu söylüyor; ne kadar test o kadar teşhis demektir. Teşhis yaptıkça filyasyon yani bulaşı durumu da daha hızlı kontrol altına alınabilir” dedi.

ŞIRNAK’TA 700’E YÜKSELEN KARANTİNA

Şırnak’ta ise salgından dolayı vaka sayıları her geçen gün artıyor. Şırnak Tabipler Odası’ndan edinilen bilgilere göre, kentte şimdiye kadar virüs nedeniyle 600-700’e yakın kişi, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Cezeri Erkek Öğrenci Yurdu, Şırnak Devlet Hastanesi, Silopi Devlet Hastanesi ve Cizre Devlet Hastanesi’nde karantinaya alındı. Şırnak’ta önceki gün itibarıyla 16 kişinin testi pozitif çıkarken, bir kişi ise yoğun bakımda. Hastaların yaşlarının 20’den başladığı öğrenildi. Kentte, tam koruyucu ekipman eksiğinin de hala sürdüğü vurgulandı. Aile Sağlık Merkezleri’nde de maske, eldiven, önlük ve gözlük gibi malzemelerin eksik olduğu aktarıldı.

URFA’DA TEST MERKEZİ YOK

Urfa Tabip Odası, 150 kişinin korona şüphesiyle hastanelerdeki servislerde bulunduğunu paylaşarak, İl Sağlık Müdürlüğü’nün salgının ciddiyetini taşımadığını ve hala kentte test merkezinin bulunmadığını bildirdi.

AYRIMCILIK MI YAPILIYOR?

HDP Amed Milletvekili Garo Paylan, Amed’de son 27 günde sadece 500 civarında yapılmasının nedenini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu. İki milyona yakın nüfusu olan bir şehirde bu kadar az testin yapılmasının anlaşılmaz olduğunu vurgulayan Paylan, şu sorulara yanı istedi:

* Diyarbakır’da bugüne kadar neden sadece 500 adet koronavirüs testi yapılmıştır?

* Diyarbakır’a ve diğer bölge illerine test dağıtımında ayrımcılık yapılmakta mıdır?

* Vatandaşlarımız ne zaman; yaygın, hızlı sonuç alınan, kolay erişilebilir, ücretsiz koronavirüs testlerine ulaşacaktır?

16 KENTTE LOKAL KARANTİNA

Kuzey Kürdistan’ın dört büyükşehirinde giriş çıkışlar durduruldu; 7 Nisan itibarıyla 16 ilde de karantina uygulanan yerler şöyle:

* Adıyaman’nın Kahta ilçesine bağlı Şahintepe köyü.

* Agirî’nin (Ağrı) Dutax (Tutak) ilçesinin Melehesen, Mêrze, Xirbesork, Cemalvêrdi, Hecîbotî, Şemê ve Hacıyusuf köyleri.

* Amed’in Çermik ilçesinin Aynalı (Bistîn) köyü; Silvan’ın bir mahallesi; Ergani’nin Bozyer Mahallesi’nin Taştepe mezrası.

* Batman’ın Sason ilçesine bağlı Altındere köyü ve üç mahalle.

* Bingöl’ün Adaklı ilçesine bağlı kırsal Döşlüce Mahallesi.

* Bitlis’nin Mutki ilçesi Koyunlu köyü; Tatvan ilçesine bağlı Yumurtatepe, Örenlik, Çanakdüzü ve Dönertaş köyleri.

* Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Geçitveren köyü.

* Erzincan'ın Kemah ilçesine bağlı Muratboynu, Eskibağlar ve Gediktepe köyleri.

* Kars’ın Dağpınar beldesinin Merkez Mahallesi; Digor ilçesinin Türkmeşen köyü, Susuz ilçesinin Erdağı köyü; Kağızman ilçesinin Karabağ köyü ve Selim ilçesinin Benliahmet köyü.

* Malatya’nın Darende ilçesine bağlı Ilıca; Arapgir ilçesine bağlı Eğnir; Hekimhan ilçesine bağlı Kozdere Mahallesi’nin ardından Darende, Hekimhan, Arapgir, Pütürge ve Kuluncak ilçelerindeki 5 mahalle daha.

* Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Yetkinler köyü; Derik ilçesine bağlı Derinsu köyü.

* Muş’un merkez Yazla ve Alagün ile Bulanık ilçesinin Yüzbaşı köyleri.

* Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Akgeçit, Taşyaka, Kayahisar ve Kayalı mezrası ile Kesmetaş köyüne bağlı Bindal ve Ankebir mezraları.

* Sivas'ın Akıncılar ilçesine bağlı Şenbağlar; Koyulhisar ilçesine bağlı Boyalı, Dilekli, Kurşunlu, Yağcılar; Suşehri ilçesinin Boyalıca, Gökçekaş; Yıldızeli ilçesinin Üyük; Doğanşar ilçesinin Darıkol ve Zara ilçesinin Tuzlagözü köyleri.

* Urfa’nın merkez ilçelerin üç mahallesi ile Suruç’un bir mahallesi.

* Van’ın Başkale ilçesinin Ilıcak, Belliyurt, Esenyamaç, Örmetaş köyü; Çaldıran ilçesinin Han köyü, Çatak ilçesinin Alacayer köyüne bağlı Çemik ve Tellikaya mezraları.