Akar ve Güler Hewlêr’de

Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler, Hewlêr’i ziyaret etti.

Hulusi Akar ve Yaşar Güler’in başında yer aldığı bir Türk heyet, Pazartesi günü önce Bağdat’ı ziyaret ederek, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve Başbakan Mustafa Kazım ile görüştü. 

Toplantı ardından Başbakanlık bürosundan yapılan yazılı açıklamaya göre görüşmede her iki ülkenin “ortak çıkarları” ve “askeri işbirliğinin güçlendirilmesi” ele alındı. 

Görüşmede Irak’ın egemenliğine saygının da tartışıldığı belirtildi. Kazımi adına yapılan açıklamada ayrıca Irak Başbakanı’nın daha önce Türkiye ziyareti sırasında ele alınan anlaşmazlıkların da konuşulduğu ifade edildi. 

Cumhurbaşkanlığı ofisi de görüşmeye dair bir açıklamada bulundu. Yazılı açıklamada Türkiye ile Irak arasındaki ilişkileri ve Irak’ın egemenliğine saygı duyulmasını tartışıldığı belirtildi. 

Her iki görüşmeye ilişkin daha detaylı açıklamada bulunulmadı. 

Bu görüşmelerin ardından Türk heyet Hewlêr’e geçti. Türk heyet, Hewlêr Uluslararası Havalimanı'nda Peşmerge Bakanı Şoreş İsmail, Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fewzi Hariri ve Dışilişkiler Sorumlusu Sefin Dizeyi tarafından karşılandı.  

Akar ve Yaşar ilk olarak KDP lideri Mesut Barzani ile görüştü. Hewlêr’deki görüşmeye Kürdistan Bölgesi Dışilişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi de katıldı. Görüşmenin içeriği açıklanmadı. 

Türk heyetin, Federe Kürdistan Bölgesel Başkanı Neçirvan Barzani ve Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ile bir araya gelmesi bekleniyor. 

Ziyaret, Güney Kürdistan’daki Türk işgali ve saldırılarının yayıldığı bir döneme denk geldi. 

Yapılacak görüşmelerin içeriğine dair açıklama yapılmadı.