HALKLAR İŞGALE KARŞI DİRENİYOR

Türk devleti ve çetelerinin Kuzey Suriye'ye yönelik işgal saldırıları sürerken, halkların direnişi 8. gününde.

01:41

Dêrik, Girkê Legê, Çilaxa ve Tirbepspîyê hattı boyunca sınır üzerinde işgalci Türk devletine ait savaş uçakları dolaşıyor.

00:50

İşgalci Türk devletine ait savaş uçakları, Kobanê üzerinde uçuş yapıyor. Bölgede savaş uçaklarının hareketliliği devam ediyor.

00:11

Türk işgal kuvvetlerinin Serêkaniyê’ye yönelik hava saldırıları ve sivil halka dönük katliamlarına karşı İngiltere’nin birçok kentinde Kürtler ve dostları alanlara çıktı.

00:11

Uluslararası yasa ve sözleşmeleri çiğneyerek Rojava'ya işgal girişiminde bulunan Türk devleti İsveç'in başkenti Stockholm ile Gävle, Hudiksvall, Sandviken ve Göteborg illerinde düzenenen bir eylemlerle protesto edildi.

00:11

Almanya’nın Freiburg, Giessen, Hildesheim, Düsseldorf ve Köln kentlerinde Türk devleti protesto edildi.

00:10

İskoçya’nın Glasgow, Edinburgh, Fransa’nın Bordeaux, Avustralya’nın Melbourne, Hollanda’nın Rotterdem ile Yunanistan’ın başkenti Atina’da düzenlenen eylemlerle Türk devletinin saldırıları protesto edildi.

23:43

Serêkaniyê’nin dört cephesinde işgalci Türk ordusu, çeteleri ve QSD savaşçıları arasında çatışmalar yoğun bir şekilde yaşanıyor.

23:07

QSD savaşçıları Kobanê’nin güneyindeki Çelebiye ilçesi ile Eyn İsa arasında bulunan Ebu Sira köyünde işgalcilere ait bir tankı imha etti. Görüntülerde QSD savaşçılarının direnişi karşısında duramayan çetelerin kaçtığı görülüyor.

 

22:36

Almanya’nın Kiel, Nürnberg, Stuttgart, Friedrichshafen, Mannheim ve Frankfrut kentlerinde düzenlenen kitlesel eylemlerle Türk devletinin işgal ve soykırım saldırıları protesto edildi.

22:36

İşgalci Türk devletiyle çetelerinin Kuzey Suriye topraklarına yönelik günlerdir devam eden işgal ile katliam saldırılarına karşı İsviçre’nin Lozan ve Basel kentlerinde eylem yaptı.

22:36

QSD savaşçıları, Kobanê’nin karşısında bulunan sınırdaki 4 Türk karakoluna eylem düzenledi.

22:36

Türk devleti ve çetelerinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal ve soykırım saldırılarını değerlendiren QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî, “Direnişin olduğu yerde mutlaka zafer de olacaktır” dedi.

22:35

Efrîn Kurtuluş Güçleri (HRE), 13 ile 15 Ekim 2019 tarihleri arasında Efrîn, Mare ve Ezaz’da işgalci Türk ordusu ve çetelerine yönelik bir dizi eylem gerçekleştirdi. Eylemlerde 3 işgalci öldürülürken, 14'ü de yaralandı.

22:35

Almanya'nın başkenti Berlin, Duisburg, Heilborn, Hamburg ve Fransa'nın Strasbourg kentlerinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarını protesto etti.

22:35

ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'de başlattığı operasyonun sona ermesi için operasyonla ilişkilendirdiği Türk yetkililere ve savunma sanayii ile ilişkilendirilen bankalara yönelik yaptırım tasarısı Komisyon'da kabul edildi.

22:01

QSD savaşçıları, Kobanê’nin karşısında bulunan sınırdaki 4 Türk karakoluna eylem düzenledi. 

21:33

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarına karşın Van'ın İpekyolu ilçesine bağlı Sihke Mahallesi'nde akşam saatlerinde yürüyüş gerçekleştirildi. Halk, “Biji berxwedana Rojava” sloganı atarak saldırıları kınadı.

21:30

İşgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarına ilişkin uluslararası kadın örgütleri ve şahsiyetler, bir deklarasyon yayımlandı. Deklarasyonda, işgal saldırılarının derhal sonlandırılması istendi.

21:14

HRE'den Efrîn, Mare ve Ezaz’da intikam eylemleri

Efrîn Kurtuluş Güçleri (HRE), 13 ile 15 Ekim 2019 tarihleri arasında Efrîn, Mare ve Ezaz’da işgalci Türk ordusu ve çetelerine yönelik bir dizi eylem gerçekleştirdi. Eylemlerde  3 işgalci öldürülürken, 14'ü de yaralandı.

21:00

Hesekê Halk Hastanesi Doktoru Faris Hemo: Türk devleti yasak silahlar kullanıyor

Hawar Haber Ajansı (ANHA) konuşan Hesekê Halk Hastanesi Doktoru Faris Hemo: Bugün gelen vakalara baktığımızda yanıkların farklı olduğunu gördük. Tam olarak hangi silah yanığı olduğunu tespit edemesek de Türk devletinin kimyasal silahlar kullandığını söyleyebiliriz.

19:55

Çekya Parlamentosu’nun alt kanadını oluşturan Temsilciler Meclisi (Sněm), Türkiye’nin işgal saldırılarını kınayan ve ekonomik ve siyasi yaptırımlar talep eden bir tasarıyı oy birliğiyle kabul etti.

19:42

Fransa’nın başkenti Paris’te yaşayan Kürdistanlılar, Fransız hükümetinin Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği soykırım saldırılarına karşı bir an önce harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

19:41

İşgalci Türk devleti ve çetelerinin Kuzey Suriye’ye yönelik sürdürdüğü işgal saldırılarına karşı İsviçre’de yaşayan Kürdistanlılar ve dostları bugün de eylemdeydi.

19:41

İki İrlanda’nın birleşmesi için mücadele eden Sinn Fein’den yapılan açıklamada, Türkiye’nin işgal saldırılarının daha önce Kuzey’de yapılan katliamların tekrarı olacağı vurgulanırken, buna karşı harekete geçilmesi çağrısı yapıldı.

19:13

Fransa’nın Marsilya ile Draguignan kentlerinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarını protesto etti.

19:12

Tabqa halkı, ilk Onur Direnişi şehidi Şelan El-Daban’ı (Xalid) son yolculuğuna uğurladı. Törende konuşan QSD Komutanı Omîd Gabar, “Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırı, bütün insanlığa saldırı anlamına geliyor” dedi.

19:12

Tabqa halkı, ilk Onur Direnişi şehidi Şelan El-Daban’ı (Xalid) son yolculuğuna uğurladı. Törende konuşan QSD Komutanı Omîd Gabar, “Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırı, bütün insanlığa saldırı anlamına geliyor” dedi.

18:43

TEV-DEM Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Xelîl, işgalci Türk ordusunun işgal ve soykırım saldırısında bulunduğu Serêkaniyê'de fosfor ve napalm içerikli yasaklı silahların kullanıldığını söyledi.

18:38

İşgalci Türk devletinin El-Rafî köyüne yönelik saldırılarında şehit olan bir sivilin cenazesi ve 4 yaralı Reqa Hastanesi’ne ulaştı. Hastanedeki yaralılar, Türk devletinin top atışlarıyla sivilleri hedef aldığını ve çok sayıda sivilin şehit edildiğini aktardı.

18:25

Rusya ve Suriye rejim güçleri, Eyn Îsa’da uluslararası karayolu ve Eyn Îsa Kampı yakınlarında ortak askeri devriye attı. Askeri devriye daha sonra ilçe merkezine yakın 93. Alay’a geri döndü.

18:10

Alman Federal Meclisi’nde Türk devletinin işgal saldırılarının ele alındığı oturumda konuşan vekiller, Erdoğan rejimi için sonuç alıcı yaptırımlar istedi. Sol Parti Liebch ise Köln’deki yürüyüşe YPG/YPJ bayrağıyla gitme çağrısı yaptı.

18:04

 

18:03

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Basın Merkezi, Türk devleti ve ona bağlı çete gruplarının Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük işgal saldırılarına karşı 8 gündür devam eden Onur Direnişi’nin son 24 saatlik bilançosunu açıkladı.

17:58

BM soykırım uzmanları yaptıkları açıklama ile Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarından duyduğu endişeyi dile getirerek, “Siyasi çözüm olmadıkça savaş suçları işlenmeye devam edecektir” dedi.

17:45

İşgalci Türk devleti ve ona bağlı çete grupları, QSD savaşçıları ile yaşanan şiddetli çatışmaların ardından Eyn Îsa Kampı’na girdi. Türk devleti çeteleri, kampta tutulan DAİŞ çetelerini kaçırttıktan sonra kampın tamamını ateşe verdi.

17:42

Rejim askerleri Kobanê'ye ulaştı. 

17:29

Dêrik’in Bazivt köyünde yaşanan çatışmalarda, 3 işgalci Türk askeri öldürüldü ve 1 Türk askeri de yaralandı.

17:13

İşgalci Türk ordusu ve çeteleri Derik'e bağlı Bazivt köyüne saldırdı. QSD savaşçılarının karşılık vermesi üzerine 3 asker öldürüldü, 3'i de yaralandı.

17:11

Kobanê’de QSD savaşçıları ile işgalci Türk ordusu ve çeteleri arasında çatışmalar sürüyor. QSD savaşçıları Kobanê'nin güney doğusundaki Ebu Sirê köyü ile Çelebiyê beldesi arasında işgalcilere bir eylem düzenledi. Eylemde bir panzer ve doçka yüklü bir araç imha edildi.

16:58

İşgalciler yasaklı silahlar kullanıyor

Serêkaniyê'de kent savaşı başladı. Şiddetli çatışmalar yaşanıyor, işgalci Türk devleti hava saldırıları, top atışlarının yanısıra fosfor gibi yasaklı silahlar kullanıyor. QSD savaşçıları saldırılara sert karşılık veriyor. Savaşçılar işgalciler ağır kayıpları verdiriyor. QSD'den de şehit ve yaralıları var.

Kentte kalan siviller de bombardımanın hedefi oluyor. Birçok sivil de şehit ya da yaralı. İşgalciler kentin girişi yolunu tutarak yaralıların hastanelere taşınmasını engellerken, Türk uçakları da ambulansları hedefleniyor.


 

16:46

Alman Federal Meclis’teki oturumda konuşan Sol Parti milletvekili Stefan Liebch, Almanya ve AB’nin Türk devletinin işgal saldırısında suç ortağı olduğunu söyledi. Cumartesi Köln’de yapılacak yürüyüşe destek çağrısı yapan Liebch “O gün şüphesiz Suriye’deki azınlıklar için mücadele eden YPG/YJP’nin bayrağını taşıyacağız” dedi.

16:39

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Kuzey Doğu Suriye yönelik yapılan askeri operasyonların insani krizi derinleştirdiğini söyleyerek, operasyonları durdurma çağrısı yaptı.

16:31

Serêkaniyê'den kameralarımıza yansıyanlar

 

16:30

İşgalci Türk ordusuna karşı direnişte şehit düşen Şehit Lorens Nihêtir Til Hemîs Şehitleri Şehitliği’nde son yolculuğuna uğurlandı.

16:25

İsviçre Federal Konseyi Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarını kınayarak, Türk devletinin uluslararası hukuka aykırı davrandığını söyledi.

16:24

Alman Sol Parti’nin eş başkanları Kipping ve Riexinger HDP Almanya Eş Temsilcisi Leyla İmret ile ortak basın toplantısında düzenledi. Riexinger “Erdoğan ailesinin parası dondurulmalı” çağrısında bulundu.

16:24

İsveç’te silah ihracına karar veren Stratejik Ürünler Müfettişliği (IPS), Türkiye’ye yapılan silah ve askeri malzeme satışlarını derhal durdurma kararı aldığını açıkladı.

15:56

İşgal saldırısına ilişkin Federal Meclis’te yapılan oturumda iktidar partisi CDU/CSU adına konuşan Johann David Wadephul, “Türkiye uluslararası yasaları çiğnedi, Türk ordusu saldırılarına derhal son vermeli” çağrısını yaptı.

15:39

Türk devleti ve işgalcileri, Serêkaniye kent merkezine yönelik yoğun saldırılar gerçekleştiriyor. QSD savaşçıları bu saldırılara şiddetli karşılık veriyor. Siddetli çatışmalar yaşanırken, kent merkezi QSD'nin denetiminde.

15:27

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, AKP'nin Kürt düşmanı bir iktidar olduğuna dikkat çekerek, işgalden derhal vazgeçmesi gerektiğini belirtti. Temelli, "Sayın Öcalan ile görüşülmeli" dedi.

15:27

KCDK-E Başkanlık Divanı, “yarın çok geç olabilir” diyerek tüm Kürtleri ve dostlarını alanlara çıkmaya çağırdı.

14:33

TJK-E, Türk devletinin saldırılarını artırdığına dikkat çekerek, sokaklarda direnişi büyütmeye çağırdı.

14:29

İşgalci Türk devleti ve çeteleri, çok sayıda sivilin bulunduğu Kobanê’nin Çelebeyi ilçesi ile Eyn İsa arasındaki El Aref köyüne obüs saldırısı düzenledi. Saldırıda çok sivil şehit düştü.

14:28

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM), gerilla güçlerinin aynı gün içinde Heftanin ve  Xakurkê’de gerçekleştirdiği eylemlerde 23 askerin öldürüldüğünü bildirdi.

14:26

İşgalci Türk ordusu yeniden Til Temir'e bağlı Alya köyüne girmeye çalıştı, ancak QSD savaşçılarının şiddetli karşılık vermesi sonucu en az 10 işgalci ödürüldü. Türk devletinin işgal girişimi başarısız olurken, çatışmalar sürüyor.

İşgalciler aynı zamanda Serêkaniyê'ye bağlı Menacir köyüne de girmeye çalışıyor. Bu cephede yaşanan çatışmalarda işgalciler ağır kayıplar verdi. Alandaki çatışmalar sürüyor.

Serêkaniyê kent merkezi ise keşif uçaklarının gözetiminde obüs ve top atışları ile aralıksız bombalanmaya devam ediyor.  

QSD savaşçıları yaşanan çatışmalarda işgalcilere ağır darbeler vuruyor.

14:07

İşgalci Türk devleti Dêrik’in Qesır Dıbê ve Eyn Diwar köyünü obüslerle bombalıyor.

13:59

Serêkaniyê’deki onur savaşından görüntüler

13:48

Türk devleti ve işgalcilerinin Kuzey Doğu Suriye'ye yönelik saldırılarına karşı Urfa’nın Birecik ilçesi sınır hattındaki Göktepe ve İncirli mahalleleri arasındaki askeri karakol vuruldu. Karakoldan dumanlar yükselirken, bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi. 

 

13:31

Özerk Yönetim Avrupa Temsilciliği, Kürtlerin tüm çelişkilerini bırakarak birlik olması gerektiğini belirtti. Temsilcilik, Avrupa'da yaşayan Kürtler ve dostlarını işgale karşı alanlara çağırdı.

13:26

Minbic’e bağlı Yaşri köyünde, işgalci Türk devletine bağlı çeteler ile Minbic Askeri Meclisi arasında çatışmalar yaşanıyor.

13:24

HBDH İntikam Birimi yaptığı yazılı açıklamada 15 Ekim 2019’de Afyonkarahisar TEM Şube'de müdür olan Arif Alpaslan, Eskişehir'in Seyitgazi ilçesi yakınlarındaki Çatören Barajı civarında etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

13:14

QSD savaşçıları Eyn Îsa’nın batısındaki Ebû Sirê köyünde işgalci Türk devletine ait 2 tankı imha etti.

12:57

Serêkaniyê'de işgalci Türk devleti yine üç koldan kente girmeye çalışıyor. Sanayi, Hawarne ve sınır kapısıdan saldırılar başlatıldı.  QSD savaşçıları sert bir şekilde karşılık veriyor.  İşgalcilerin çok sayıda ölü ve yaralısı var. Eş zamanlı olarak keşif uçaklarının koordinesinde savaş uçakları kent merkezini bombalıyor. Top va obüs atışları da aralıksız yapılıyor. Serêkaniyê'deki QSD savaşçıları, Salı akşamından bu yana büyük bir direniş içerisinde işgalcilere ağır kayıplar verdiriyor. 


 

12:21

Koma Berxwedan, Türk devletinin Kürt soykırımı yapmak istediğini vurgulayarak,  "bütün sanat çevrelerini, halkımızın bu zor ve bir o kadar da tarihi zaferleri içinde barındıran süreçte sesini, halkımızın sesine katmaya çağırıyoruz" dedi.

11:41

HDP eş genel başkanları, işgale karşı olanların hedef alındığına dikkat çekerek, "Gözaltı ve tutuklamalar Kürt halkının iradesini kıramaz" dedi.

11:38

Kürt Kültür Hareketi TEV-ÇAND Avrupa, Kuzey Doğu Suriye’yi hedef alan Türk işgal saldırılarını kınayarak, bu saldırıların Kürt varlığına yönelik olduğunu belirtti. TEV-ÇAND Avrupa, Türk devletini kınayarak tüm partileri, örgütleri, aydınları ve sanatçıları işgale karşı çaba içerisinde olmaya çağırdı. 
 

11:22

Uluslararası Koalisyon Güçleri Kobanê Kantonu’na bağlı Xereb Işt’taki üssünü patlayıcılarla imha etti.

11:14

Efrîn’in Bilbilê ilçesinde Türk devletine bağlı “Mihemed Fatih Tugayı" adlı çete grubu bugün Qeregul köyünde yaşayan Umer Elo ve Rustem Ekaş Xelil adlı köylüleri kaçırdı.

10:50

SERÊKANIYÊ CEPHESİ

 

10:37

QSD savaşçıları, Girê Spî’ye bağlı Wesîta köyünde Türk devleti ve çetelerine ait konvoya bir eylem gerçekleştirildi. Eylemde 1 işgalci çete öldürüldü, 5'i de yaralandı.

10:33

Fransa'nın başkenti Paris'te, onlarca milletvekili, senatör, belediye başkanı, entelektüel, yazar, sağlıkçı, sinemacı ve STK temsilcileri, "Fransa derhal harekete geçmeli ve müttefikimiz Kürtleri korumalı" diyerek bir araya geldi.

10:28

İşgalci Türk devleti ve çeteleri tarafından dün akşam işgal edilen Girê Spî’nin Celbê köyü kurtarıldı.

10:26

Girê Spî’nin batısındaki Kendal köyünde işgalci Türk devletine ait BMB tipi bir araç içerisindekilerle beraber imha edilirken, 1 BMB tipi araçta darbelendi. Eyn Îsa ile Girê Spî arasındaki Yarqo köyünde düzenlenen sabotaj eyleminde de bir BMB tipi araç imha edildi.

09:51

YJK-E, Rojava için direnişi büyütme çağrısı yaparak, "Faşist Erdoğan ve işgalci çetesi topraklarımızdan defolana kadar sokaklardan dönmeyeceğiz" dedi.

09:49

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da bulunan ABD konsolosluğu önünde bir araya gelen Kürtler ve dostları, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarını ve bu saldırılara onay veren ABD ve Koalisyon güçlerini protesto etti.

09:12

 

09:03

QSD savaşçıları Eyn Îsa’da işgalci Türk devleti ve çetelerine ait doçka yüklü iki aracı ele geçirdi.

09:02

Gençliğin Devrimci Güçleri üyesi gençler, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarını protesto etmek için CHP Şişli İlçe binası işgal etti. 

09:01

Sabri Ok: Tüm dünya halkı bizimledir. Kürt halkı bunun için sonuna kadar direnecektir. Sonuç ne olursa olsun kazanan insanlık onuru ve Kürt halkı olacaktır.

08:57

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok: Peki Erdoğan çok güçlü ve iradeli olduğu için mi bunu yapıyor? Hayır, değildir. İddia ediyoruz Erdoğan ölüm sınırında bu saldırıları gerçekleştiriyor. Önümüzdeki dönemde bu saldırıların kendilerine karşı nasıl döneceği görülecektir. Bu sorunlarla kendi iktidarını sürdüremez. Zaten siyasi olarak boğulmuştu. Türk toplumuna söyleyeceği bir şeyi yoktu. Sadece terör argümanını kullanıyordu. Dolayısıyla bu işin faturası ona pahalıya patlayacak. Dünya insanlığı yapılanları kabul etmiyor, Kürtler kabul etmiyor, Türkiye halkı kabul etmiyor. Erdoğan’ın ömrü haftalarla olmazsa da aylarla sınırlıdır.

08:55

Sabri Ok: DAİŞ’e karşı onların adına onur mücadelesi verenler bugün Türk devleti ve çeteleri tarafından her türlü tank, top ve uçaklarla bombalanıyorlar. Peki şimdi bunun için herkesin ayağı kalkması, kendi devletlerine baskı yapması ve faşizme karşı ortak mücadele alanlarında ses çıkarması gerekmiyor mu? Bütün dünya Hitler’e karşı birleşerek ancak yenebildi. Erdoğan bu yüz yılın faşistidir.

08:53

Sabri Ok: Bu çete örgütleri bu savaşın içinde bunun için yer alıyorlar. Onların her hangi bir ideolojileri yok. Asıl ideoloji sahibi olan Erdoğan’ın kendisidir. Erdoğan gerçek ideolojisi DAİŞ’in ideolojisidir.

08:51

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok, Erdoğan için “yüzyılın faşisti” diyerek, Rojava’ya yönelik saldırılarını “ölüm sınırında” gerçekleştirdiğini belirtti. Ok’a göre Erdoğan’ın ömrü artık haftalar ya da aylarla sınırlı.

08:50

Serêkaniyê tarihi direnişi 8. günde

 

08:49

İşgalci Türk devleti ve çeteleri Eyn Îsa’daki Suriye rejimine ait noktalara saldırdı. Rejim güçlerinin karşılık vermesi üzerine yaşanan çatışmalarda 3 rejim askeri yaşamını yitirirken, 4’ü de yaralandı.

07:43

QSD savaşçıları işgalcileri püskürttü, çok sayıda ölü ve yaralıları var

QSD savaşçıları dün akşam gerçekleştirdikleri operasyon ile Menecir, Lelan, Amri ve Ehrez köylerini işgalci Türk ordusu ve çetelerinden temizledi. İşgalcilerin çok sayıda ölü ve yaralıları var.  Türk ordsunun çeteleri dün yine Alya köyüne girmek için saldırdı, QSD savaşçılarının sert karşılık vermesi üzerine kaçmak zorunda kaldı.

İşgalciler Menecir, Lelan, Amri ve Ehrez köylerini alarak Til Temir ile Serêkaniyê arasındaki bağlantıyı koparmayı amaçlamaktadır. Savaşçıların direnişi bu planı boşa düşürdü.