Michel: Türkiye’ye yaptırım uygulamaya hazırız

AB liderleri zirvesi öncesinde basın toplantısı düzenleyen Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Türkiye’ye yaptırım uygulamaya hazır olduklarını belirtti.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de 10-11 Aralık tarihlerinde yapılacak Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesi vesilesiyle basın toplantısı düzenleyen Avrupa Konseyi (AK) Başkanı Charles Michel, zirvede Doğu Akdeniz konusunda bir karar vereceklerini söyledi. Michel, "Bu karar, AB üyelerine ve AB'nin çıkarlarına saygı duyulması mesajını içeren bir karar olacak" diye konuştu.

Online yapılan basın toplantısında bir gazetecinin "Türkiye şimdilik Oruç Reis'i çekti ama zirveden sonra yeniden gönderirse ne yapacaksınız?" sorusuna Michel şöyle yanıtladı: "Artık Türkiye'nin kedi-fare oyunu sona ermeli. Ekim ayındaki zirvede yoğun, stratejik ve üst düzey tartışmalar yaptıktan sonra Türkiye'ye pozitif bir öneri sunduk. Türkiye'den, bir süredir devam eden tek taraflı eylemler ve düşmanca söylemlere son vermesini istedik. Ancak Ekim ayından bu yana ne gördük? Değerlendirmemiz olumsuz. Önümüzdeki hafta Avrupa zirvesinde konuyu tartışacak ve bu bir karar alacağız. Türkiye'ye karşı elimizdeki araçları kullanmaya hazırız."

Bir gazetecinin "Türkiye ile görüştünüz mü? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştünüz mü? Diyalog araçlarının tümü kullanıldı mı? Daha çok diyalog talepleri hakkında ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki sorularına ise "Ben doğal olarak diyalog yanlısıyım. Elbette önceliği diyaloğa vereceğiz. Hepimiz Türkiye ile daha istikrarlı, daha öngörülebilir bir ilişki istiyoruz. Bütün diyalog kanallarını göreve geldiğimden bu yana her aşamada zorladım. Sadece Türkiye’yle değil, tüm bölgeyle görüştük. Ekim ayında net bir pozisyon aldık. Oy birliğiyle, Türkiye'ye pozitif bir gündemle elimizi uzattık. Ama ne gördük, eylemler devam etti" şeklinde yanıt verdi.

AB liderleri Ekim ayında düzenlenen zirvede, Türkiye'ye Aralık zirvesine kadar süre vermiş, Doğu Akdeniz'deki tek taraflı davranışları sona ermezse, yaptırım araçlarını uygulamaya koyma kararı almıştı.

Liderler, Fransa, Yunanistan ve Kıbrıs’ın girişimiyle gelen yaptırım talebini tartışacak.

AB kulislerinde ise yaptırım kararına Almanya ve Polonya’nın yeşil ışık yakmadığı konuşuluyor.