1 Mayıs Fransa, Almanya, Norveç ve Avusturya'da kutlandı

1 Mayıs İşçi Bayramı, Fransa'nın Montpellier, Almanya'nın Ulm, Norveç'in başkenti Oslo’da ve Avusturya'nın Linz kentinde kutlandı.

Fransa'nın Montpellier, Almanya'nın Ulm, Norveç'in başkenti Oslo’da ve Avusturya'nın Linz kentinde çok sayıda kişinin katılımıyla 1 Mayıs İşçi Bayramı coşkulu bir şekilde kutlandı. 

MONTPELLİER 

Fransa'nın Montpellier kentinde Fransız sendikalarıyla, DKTM ve Delal Amed Kadın Komünü tarafından ortak organize edilen etkinlikle 1 Mayıs kutladı. Çok sayıda kişinin katıldığı etkinlikte,  “Biji Serok Apo,” Jin jiyan azadi”, “Biji 1’e Gulane” sloganları atıldı.  Eylemde, Fransızca hazırlanan bildiriler dağıtıldı.

ULM 

Almanya'nın Ulm kentinde de Alman Sendikalar Birliği'nin (DGB) çağrısıyla toplanan yüzlerce kişi 1 Mayıs’ı kutladı. “Dayanışma gelecektir” şiarıyla gerçekleştirilen mitinge, ADHF, AGEB, AGİF, ATİF, KON-MED, MLPD, AKM, DİDF, Halk Cephesi, HDP Aktivistleri, Partizan, SOL Parti (TR), MLKP, Umweltgewerkschaft, SDAJ, DKP, Die Linke, SPD, Yeşiller, Rebell ve InterBündnis katıldı. 

Salgın kurallarına uyularak gerçekleştirilen miting ve yürüyüşe 800 civarında katılım oldu. Mitingin açılış konuşmasını Avrupa Demokratik Güç Birliği adına Barış Çaktı yaptı. 

Konuşmanın ardından şehrin içinde yapılan uzun yürüyüşün ardından, yine başlangıç noktası olan Weinhof Meydanı’na gelindi. Düzenlenen mitingde Ulm Belediye Başkanı Gunter Czisch, IG Metal Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hans-Jürgen ve DGB-Sendikası Gençliği adına da birer konuşma yapıldı.

Miting sık sık, “Yaşasın 1 Mayıs”, "Bijî Yek Gulan”, “Es lebe 1. Mai!”, “Yaşasın Enternasyonal Dayanışma” ve “Yaşasın Devrim ve Sosyalizm!” sloganları atıldı. 

OSLO 

Norveç'in başkenti Oslo’da da 1 Mayıs çok sayıda kişinin katılımıyla kutlandı. Kürdistanlıların katılım sağladığı etkinlikte, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridi protesto etti. Salgın koşulları göz önünde bulundurularak yapılan kutlamada, işçi haklarına dikkat çekildi. 

LİNZ

Avusturya'nın Linz kentinde 1 Mayıs kutlaması Kürtler ve dostlarının katılımıyla coşkuyla kutlandı. Yukarı Avusturya'nın Linz bölgesinin merkezinde Avusturyalı ve demokrat solcu kuruluşların öncülüğünde 1 Mayıs'ı kutladı. Kürt ve dostlarının da içinde bulunduğu halk, Volksgarten’deh şehir meydanına kadar yürüdü. Coşkulu bir şekilde yürüyen gruplar, her dilden 1 Mayıs türkülerini seslendirdi.  

Yürüyüşün sonunda yapılan konuşmada, Türkiye ve Kürdistan’da işçilere yönelik saldırılar kınanırken, Türk devletinin Kürtler üzerindeki saldırılarına da dikkat çekildi. 1 Mayıs kutlaması müzik eşliğinde sona erdi.