14 Temmuz direnişçileri anılıyor

Avrupa’nın birçok kentinde 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Almanya, İsviçre ve Fransa’da bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı, 14 Temmuz direnişçileri ile Kürdistan özgürlük mücadelesi şehitlerini andı.

DUİSBURG

Almanya’nın Duisburg kentinde 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri anıldı.

PKK’nin öncü kadrolarından Kemal Pir, M. Hayri Durmuş, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz şahadetlerinin 36. yılında Almanya'nın Duisburg şehrinde anıldı. Anmada Efrin’in Rojava kentinde şehit düşen Mahir Cindîrese de anıldı. KOMAW tarafından düzenlenen anmaya yüzlerce kişi katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada Mahir Cindîres’in ailesi de katıldı.

Cindîres’in ailesi adına konuşan kardeşi, “Ağabeyim onurlu bir mücadele için yaşamını yitirdi. Acısı yüreğimizi kanatsa da şehadeti de ailemiz için bir o kadar gurur kaynağı olmuştur" dedi.

Kürt siyasetçi Mehmet Suruç da Kürdistan özgürlük mücadelesinde binlerce insanın ikircikliğe düşmeden bu uğurda canlarını verdiğini söyledi.

"Mezar taşlarına bile borçlu öldük diyen bu insanlara karşı asıl bizler borçluyuz. Onlar yaşamı uğruna ölebilecek kadar seviyorlardı. Direnişçiler için en büyük silahları çıplak bedenleri ve ideolojileriydi” diyen Suruç, zindanda yenilen bu zulmü sürdürenlerdir dedi.

NRW PYD temsilcisi de bir konuşma yaptı. Amed zindanında ekilen direniş tohumlarının yıllar sonra Rojava topraklarında yaşam bulduğunu söyledi.

ZÜRİH

İsviçre’nin Zürih kentinde de 14 Temmuz direnişçileri ile HPG gerillası Ramazan Aslan’ın (Cotkar Karker) de anıldı.

Beritan Kadın Derneği’nde düzenlenen etkinliğinin salonuna Kürt Halk önderi Abdullah Öcalan’ın, 14 Temmuz şehitlerin ve HPG gerillalarının fotoğrafları ile PKK ve KCK bayrağı asıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı anma etkinliği bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Etkinlikte, ilk olarak 14 Temmuz şehitlerini anlatan sinevizyon izlenendi.

Ardından konuşan Kürt siyasetçi Deniz Dersim, bu günlere yaşamını yitirenlerin verdiği mücadele ile gelindiğini söyleyerek, “Verdikleri mücadele önünde saygı ile eğiliyoruz. 14 Temmuz herhangi takvimin bir günü değil. Direnişe gidilen yolda köprüsüdür” dedi. 14 Temmuz döneminde cezaevinde yaşanan vahşete değinen Dersim, “O dönemde binlerce yurtsever, sol ve sosyalist cezaevine konularak, sistematik işkenceye tabi tutuldu. Devlet, PKK’yi cezaevinde bitirmeye çalıştı. Ama 14 Temmuz direnişçileri zaferi işkence altında gerçekleştirdi. 14 Temmuz’u fitilini Mazlum Doğan ve 4’ler ateşledi. Cezaevinde siyasi savunma yapmak yasaktı. Ama Hayri Durmuş o dönemde mahkeme karşısında Kürdistan’ı ve Kürt halkını savunması düşmana büyük cevaptı. Esat Oktar şahsında Diyarbakır’da PKK felsefesi kazandı” şeklinde konuştu.

HPG GERİLLASI ASLAN ANILDI

Konuşamanın ardından Bingöl’de 2017 yılında şehit düşen HPG gerillası Ramazan Aslan’ın (Cotkar Karker) anma etkinliği ile devam etti. Etkinlikte, Aslan’ın hayatını anlatan sinevizyon izlendi.

İlk olarak anmada konuşan Aslan’ın babası Ahmet Aslan, “Acısı hala yüreğimde tazeliğini koruyan bugün de oğlumla gurur duyuyorum. Oğlumun yolunun takipçisi olacağım. Oğlum küçük yaşından bu yana silaha ilgisi vardı. Benden son isteği ise mücadele sahip çıkmam oldu. Ben de oğlumun bıraktığı yerden üzerime düşen her şeyi yapacağım” şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından anma etkinliği son buldu.

ROUEN

Fransa’nın Ruen kentinde de 14 Temmuz direnişçileri anıldı. Kitlesel bir katılımın olduğu anmada 14 Temmuz’a ilişkin konuşmalar yapıldı ve sinevizyon gösterimi oldu.

FRIEBURG

Almanya’nın Freiburg kentinde de 14 Temmuz direnişçileri şahsında Temmuz ayı şehitleri anıldı.

Freiburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi'de Freiburg Şehit Aileleri Komisyonu ve Nuda Kadın Meclisi tarafından organize edilen anma bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Saygı duruşu sonrasında Freiburg KOMAW üyesi Salih Hezexî tarafından açılış konuşması yapıldı. Amed Zindanı'nda bedenleri dışında hiçbir direniş imkanı olmayan Ali Çiçek, Hayri Durmuş, Kemal Pir ve Akif Yılmaz şahsında tüm özgürlük mücadelesi şehitlerini andıklarını belirterek, ellerinde hiç bir imkan olamadığı halde teslim olmayıp, direnen bu kahramanların bu mücadelenin bugüne gelmesine vesile olduklarını söyledi.

Açılış konuşmasından sonra Amed zindan direnişini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Sinevizyon gösteriminin ardından Navdem Eşbaşkanı Tahir Koçer de günün anlam ve önemi hakkında bir konuşma yaptı. Kürt özgürlük mücadelesinin, binlerce yiğidin fedakarlığı sayesinde bugünlere geldiğini söyleyen Koçer, "Amed zindanında Kürt mücadelesini boğmak amacıyla Esat Oktay Yıldıran şahsında işkence tezgahlarına alınan devrimci yoldaşlarımız ellerinde hiçbir imkan yokken büyük bir mücadelenin fitilini ateşlemişlerdir. Canlarını ortaya koyarak başlattıkları bu mücadele onların mirasını günümüze kadar getirmiş ve zafere kadar götürme sözü vermiştir. Biz de bugün onları tekrar anıyor ve mücadelelerine sonuna kadar sahip çıkacağımız sözünü veriyoruz" dedi.

TOULOUSE

14 Temmuz Direnişi şehitleri Fransa’nın Toulouse kentinde de anıldı.

Toulouse DKTM salonunda düzenlenen anma bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Burada bir konuşma yapan Akın Çakır, “14 Temmuz direnişi, Kürdistan devrim tarihinde bir milattır” dedi.

Sinevizyon gösterimi ile devam eden anmada Kürdistanlılar da söz alarak, 14 Temmuz direnişçilerini andı. Anma sloganlarla sona erdi.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde de 14 Temmuz direnişçileri anıldı.

Anmada yapılan konuşmalarda Kemal Pir, M. Hayri Durmuş, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz’ın direnişi ile bugünlere gelindiğini ve bu gücün kaynağının ise Apocu paradigmadan aldığının altı çizildi.

Türkiye’nin açık bir cezaevi haline geldiği konuşmalarda, AKP ve Erdoğan’cı değilsen, “düşmansın” mantığının tüm muhalif kesimi de susturmak anlamına geldiği belirtildi.