50. yıl Newrozu Avrupa kentlerinde kutlandı

Avrupa'nın birçok merkezinde kutlanan 50. yıl Newrozu'nda renkli görüntüler ortaya çıktı.

Avrupa'nın birçok şehrinde 50. Yıl Newroz coşkusu devam ediyor. Kürdistanlılar ve dostlarının katıldığı Newroz kutlamalarında, "Newroz özgürlüğün, baharın sembolüdür. Newroz ateşi halkların kurtuluşu, sömürgecilerin ise korkulu rüyasıdır" denildi.

AACHEN
Almanya'nın Aachen şehrinde meşaleli yürüyüşe Newroz kutlandı. Ponttor alanında bir araya gelen Kürdistanlılar, davul ve zurna ile halay çekti. Halayın ardından kitle şehit merkezine doğru meşaleli bir yürüyüş yaptı. Newroz kutlaması yakılan ateşin etrafında çekilen halayın ardından "Newroz pîroz be" ve "Bijî Serok Apo" sloganları ile sona erdi. 

KASSEL


 Almanya'nın Kassel kentinde her yıl olduğu gibi bu yıl da TJK-E Kassel ve DTKM'nin organize ettiği Newroz etkinliği büyük bir coşkuyla kutlandı. Konigplatz'da yapılan kutlama DTKM eş sözcülerinin yaptığı açılış konuşması ile başladı. Halayların çekildiği ve sloganların atıldığı kutlamada gençlerin ateş üzerinde atlaması renkli görüntülere yol açtı.  

ULM
Almanya'nın bir diğer şehri Ulm’da Avrupa Demokratik Güçbirliği (ADGB) Bileşenlerinden ADHF, ATİF, AGİF, KON-MED tarafından tarafından düzenlenen ve yüzlerce kişinin katıldığı Newroz yürüyüşünden sonra şehrin en büyük meydanı olan ve kentin merkezinde bulunan Münsterplatz meydanında Newroz ateşi yakıldı.
MLKP, PARTİZAN, HBDH, KBDH ve HDP bayraklarının da taşındığı kutlamada yakılan Newroz ateşi coşkuyu daha da artırırken, slogan ve marşlar eşliğinde halaylar çekildi. Alanda yapılan konuşmalarda, "Newroz baskıya başkaldırışın, özgürlüğün, baharın, yeni yılın sembolüdür. Newroz ateşi halkların kurtuluşu, sömürgecilerin ise korkulu rüyasıdır" denildi. 

BORDEAUX
 Fransa'nın Bordeaux kentinde coşkulu Newroz kutlaması Merignac salonunda yapıldı. Kürdistanlıların ve dostlarının katıldığı kutlamada Rotinda, Narinxan, Ulaş Kelaşin, Aras Agir ve Metin Zilan sahneye çıktı. Özgürlük Newroz'u sloganlarla sona erdi.  

PARİS

Fransa'nın Başkenti Paris'in Villiers Le Bel Banliyösü'nde TCŞ aktivistleri Newroz'u Kutladı . Saat 18:00'da başlayan etkinlik halaylarla devam etti. Sık sık, "Bê Serok jiyan nabe ", "Bijî Serok Apo" sloganlarının atıldığı kutlama yaklaşık 3 saat sürdü.

STUTTGART

Kürdistan gençleri, Almanya’nın Stuttgart şehrinde flamaları, meşaleleri, bayrakları ve sloganlarıyla Kobanê meydanında bir araya geldi.

Tevgera Ciwanên Şoreşger üyeleri, Stuttgart Demokratik Toplum Merkezi, Almanya Kürt Kadınlar Birliği’nin ortak çağrısı ile saat 17.30’da, Kobanê (Schlossplatz) meydanında toplanan gençlik, mitingine ‘’Herne Pêş’’ marşı eşliğinde bir dakikalık devrim şehitleri adına saygı duruşuyla mitinge başladı. Ardından söylenen stran ve sloganlarla halaya durdu. Almanca okunan metinlerle Newroz’un anlamı vurgulandı.

Miting ardından yürüyüşe geçen yüzlerce genç, sloganları ve meşaleleriyle Lautenschlagerstrasse’den Stadtmitte’ye, oradan da büyük Schlossplatz meydanına yürüdü.

Ancak son miting alanına yaklaşılırken, Özgürlük Abidesi yanında barikat kuran polis, gençleri provokasyona getirmek istedi. Ancak Gençlik Hareketi yaptığı sözlü açıklamayla bu provokasyona gelmeyeceğini ve polis barikatı kaldırana kadar marş söylemeye devam edeceklerini açıkladı. Bunun üzerine polis, barikatı kaldırdı ve eylemciler miting alanına yürüdü.

“Bê Serok jiyan nabe”, “Yaşasın zindanların direnişi”, “Kürdistan”, “Newroz pîroz be”, “Jin jyan azadî”, “Yaşasın gerilla direnişi” sloganları gençlerin dilinden düşmedi.

Son miting alanı olan büyük Schlossplatz meydanına gelen eylemciler, burada da sloganlar ve yapılan müzik eşliğinde halaya durarak, saat 19.30 civarında Newroz kutlama eylemlerine son verdi.

TOULOUSE

Güney Fransa’nın Toulouse kentinde bugün Newroz'un 50. yılı büyük bir coşkuyla kutlandı. Çağdas Kawa Mazlum Doğan şahsında bütün şehitler anıldı.

Kürdistan’ın her parçasından Kürdistanlıların buluştuğu Newroz kutlamasında sanatçı Zilan Çetin’in şarkıları eşliğinde halay çekildi. Yakılan meşalelerle de “Rêber Apo fiziki özgürlüğüne kavuşuncaya dek bu ateş sönmeyecek” mesajı verildi.