6 merkezde açlık grevleri ile dayanışma eylemleri

Karlsruhe, Frankfurt, Mannheim, Paris, La Rochelle ve Basel’de bir araya gelen binlerce kişi, Öcalan üzerindeki mutlak tecridin kaldırılması için düzenlenen açlık grevi direnişlerinin taleplerinin yerine getirilmesi çağrısında bulundu.

Almanya’nın Karlsruhe, Frankfurt, Mannheim ile Fransa’nın başkenti Paris, La Rochelle ve İsviçre’nin Basel kentinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, tecridi protesto ederek, açlık grevi direnişçilerinin taleplerinin bir an önce yerine getirilmesi gerektiğini belirtti.

KARLSRUHE

Almanya’nın Karlsruhe kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek, açlık grevi direnişlerine dikkat çekmek amacıyla bir eylem düzenlendi.

Lahr, Bodensse, Stuttgart, Heilbronn, Pforzheim ve Karlsruhe’de yaşayan Kürdistanlıların yanı sıra eyleme MLKP, Partizan ve Die Linke de katıldı.

Saat 14:00 sıralarında Karslruhe Stephanplatz’da bir araya gelen Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Öcalan’ın üzerindeki ağırlaştırılmış tecritti protesto ederek açlık grevi direnişlerine dikkat çekti.

Die Linke adına söz alan Lukas Bimmerle, “Die Linke Partisi olarak bu mücadelede sonuna kadar sizlerleyiz, ayrıca bizler sizlerin sesi olmak istiyoruz. Almanya da PKK’nin yasaklanması Almanya açısından bir utanç tablosudur. Almanya Türkiye ile olan ekonomik ilişkilerine de Kürtleri pazar konusu yapması kabul edilir gibi değil. Almanya’nın Türkiye yaptığı silah satışları derhal durdurulsun” dedi.

Konuşmaların yapıldığı esnada polisin Öcalan’a ait poster ve fotoğraflar ile sloganların yasak olduğu gerekçesiyle müdahale edeceklerini belirtti.

Kitle 1 kilometre yürüdükten sonra yeniden Stephanplatz’a gelerek açlık grevleri direnişçilerinin durumlarına dikkat çekilerek bir açıklama da bulunuldu.

CPT, AİHM ve Avrupa devletlerinin izlediği politikanın bir çözüm getiremeyeceği her şeyden önce kendi hukuk ve anayasalarına karşı saygı duymaya çağrıldı. CPT ve AİHM hak ve özgürlükler bakımında taraflı yaklaştığı ve milyonların “Öcalan benim irademdir” denmesine rağmen Avrupa’nın Öcalan’a yaklaşımı ve sessizliği kabul edilir gibi değil.

Açıklamada, Leyla Güven 108, Nasır Yağız 95, zindanlar 70, Strasbourg 69, İlhan Şiş 69 gününde ölüm sınırına yaklaştıkları vurgusu yapılırken açlık grevlerinin temel amacının Öcalan’ın ağır tecrit altındaki koşularının düzeltilmesi ve bir an önce Avrupa sessizliğini bozsun çağrısı yapıldı.

Daha sonra polis Kürdistanlı gençlerini ablukaya alarak kimlik kontrolünden geçirdi. Bunun üzerine tepki gösteren kitle oturma eylemi yaptı. Zaman zaman yaşanan kargaşada polisin bu yaklaşımı bir provokasyon niteliğinde olduğu belirtildi.

Konuşmalardan sonra eylem sona erdi.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde de açlık grevi direnişlerini sahiplenmek amacıyla bir yürüyüş ve miting düzenlendi.

Federasyona Demokratik a Civaka Kurdistaniyan (Kawa) öncülüğünde yapılan eyleme Frankfurt, Gissen, Mainz, Hanau, Offenbach, Rüsselsheim’dan yüzlerce kişi katıldı.

Saat 15.00’de Frankfurt HBF önünde başlayan yürüyüşte “Öcalan'a özgürlük, Kürdistan statü” yazılı pankart açıldı. Öcalan flamalarının da taşındığı yürüyüş Röber Meydanı’na kadar sürdü. Sık sık, “Katil Erdoğan”, “Terörist Türkiye”, “Biji berxwedana zindana” sloganları eşliğindeki yürüyüş ardından bir miting düzenlendi.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde Kawa adına yapılan konuşmada “Bugün Leyla Güven arkadaşımız eylemi ölüm sınıra gelmiştir. Bu eylem karşısında sessiz kalan ve üç maymunları oynayan kendilerini hak, hukuk, kurumu olarak gören başta CPT ve AK sessiz kalıyor artık Avrupa devletleri bir an önce harekete geçmelidir. Burada bizlere düşen en büyük görev ise her an eylemsellik içerisinde olmaktır” denildi.

Eylem NAV-DEM’in bildirisinin okunması ardından sona erdi.

MANNHEIM

Almanya’nın Mannheim kentinde de Kürdistanlılar ve dostları bir miting düzenlendi.

Yüzlerce kişi, saat 14.00’da Paradaplatz’da bir araya gelerek Schloss’a kadar yürüdü. Schloss’ta ise bir miting düzenledi.

“Açlık grevindekiler onurumuzdur” pankartı ile Leyla Güven’in dövizlerinin taşındığı eylemde yapılan konuşmalarda Öcalan’ın yıllardır tecrit altında tutulduğu belirtilerek, bu durumun kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Öcalan’ın posterlerinin taşınmasını polis engellemeye çalıştı. DKTM ve Ronahi-Berivan Kadın Meclisi adına yapılan konuşmalar ardından Kürdistanlılar “Biji Serok Apo” sloganları attı.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te de binlerce kişi eylemdeydi. Saat 14.00’da Rebuplique Meydanı’nda bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Bastille Meydanı’na kadar yürüdü.

Leyla Güven, Nasır Yağız, İlhan Şiş ve Strasbourg eylemcilerinin fotoğraflarının taşındığı eylemde sık sık, "Hepimiz Leylayız" ve "Biji serok Apo" sloganları atıldı.

Bastille meydanında düzenlenen mitingde konuşma yapan Kürt siyasetçi Murat Ceylan Fransa’da yaşayan Kürtleri ve dostlarını direnişi büyütmek için sokaklara çağırdı.

Eylem yapılan konuşmalar ardından sona erdi.

LA ROCHELLE

Batı Fransa’nın La Rochelle kentinde Vieux Port’da toplanan Kürdistanlılar, Place de Gabut’ye kadar yürüdü.

Açlık grevi direnişlerine dikkat çekilen sloganların atıldığı eylemde, yapılan konuşmalarda Güven’in direnişinin Mazlum Doğan’ın direnişi olduğu, bu zorlu süreçte direnişi büyütmek gerektiği belirtildi.

BASEL

Öcalan’a yönelik mutlak tecridin sonlandırılması talebiyle DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in başlatmış olduğu açlık grevine destek vermek amacıyla İsviçre’nin Basel kentinde bir eylem gerçekleştirildi.

Kadınlar, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Feminist Kadınlar Kolektifi ile bağımsız kadınların çağrısıyla Claraplatz’da bir araya geldi.

Üzerinde Leyla Güven’in fotoğraflarının bulunduğu beyaz önlükler giyen eylemciler “Leyla Güven’in talepleri kabul edilsin”, “Leyla Güven’in talepleri bizim de talebimizdir”, “Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılsın”, “Bir kadın, bir anne, bir milletvekili Leyla Güven tecride karşı 108 gündür süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde” yazılı dövizler taşıyan eylemciler burada sloganlar atarak yürüyüşe geçti.

Kentin önemli merkezlerinde sık sık duran insan eylemi gerçekleştiren kadınlar durdukları yerlerde Almanca bildiriler okudu.

Yaklaşık 1 saat boyunca Basel’in işlek caddelerinde yürüyen kadınlar, Leyla Güven ve açlık grevi direnişçileriyle dayanışma eylemlerine devam edeceklerini belirterek Claraplatz’ta eylemi sonlandırdı.