Êzidî kurumları: İdam cezaları IŞİD zihniyetiyle verilmiştir

Êzidî kurumları, "Irak'ta 4 Êzidî gence verilen idam cezası, IŞİD’in zihniyetiyle verilen siyasi bir karardır" dedi.

Avrupa'daki Êzidî kurumları tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Irak devletinin Musul'daki yüksek mahkemesi, tüm Êzidî toplumunu derinden sarsarak, dört Êzidî gencini idam cezasına çarptırdı. Bu gençler (Shaalan Elias Qasim Selo, Farouk Hama Faisal Hama, Saeed Khader Saadou Tarife, Ahmad Faris Salih Faris) Eylül 2020'de iki Arap erkeği öldürmekle suçlanıp tutuklandı. Bu trajik olay kimler tarafından ve kime karşı yapıldığına bakılmaksızın tüm Êzidî tarafından kınandı ve mahkum edildi. Çeşitli kaynaklardan alınan bilgilere göre, tutuklanan 4 Êzidî gencin bu vahim olayla hiçbir ilgisi yoktur" denildi.

'KARAR DERHAL GERİ ALINMALI'

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:
"Bu tür olaylar maalesef bölgede her zaman Êzidîlere karşı bilinçli bir şekilde kullanılmıştır. Bölgedeki gerici güçler bu olayları Êzidîlere karşı saldırma gerekçesi olarak kullanmıştır. Bunun önüne geçilmelidir ve insanlarımıza yeni bir saldırı gerekçesine dönüştürmenin önü alınmalıdır. Unutulmamalı ki IŞİD aynı saikle 3 Ağustos 2014'te toplumumuza karşı sistematik bir soykırım saldırısı gerçekleştirdi.
Bir devletin siyasi güdümlü hukuki anlayışı kabul edilemez. Bir devlette şayet çoğunluğun terakümüne karşı azınlığın hakları korunmazsa, yaşam güvencesi sağlanmazsa, o devlet kendi meşruiyetini tamamen kaybeder. Irak devleti, egemen çoğunluk toplumu karşısında, azınlıkları ve onların haklarını korumakla yükümlüdür.
Özellikle de 7 sene önce soykırımdan geçirilen Êzidî toplumunu korumaya almalı ve yaşam hakkını güvence altına almalıdır. Bu Irak devletinin tarihe ve insanlığa karşı da sorumluluğunun bir gereğidir.
Êzidîlere karşı pozitif ve ayrıcalıklı bir siyaset ve strateji izlemesi gereken Irak devleti, maalesef bunun tersini yapıyor. Bu yaklaşım ve siyaset Êzidîlerin barış, özgürlük ve güven içinde yaşama umudunu yok ediyor. Bu şartlar altında, Êzidîlerin sığınmacı kamplarından kendi yerleşim ve yaşam alanlarına geri dönmeleri sağlanamaz. Bizler ayrımcı siyasetlerden dolayı, 4 Êzidî gencine idam kararının verildiğini ve bu kararın tamamen siyasi amaçlı ve adil olmadığını belirtiyoruz. Bu nedenlerden dolayı, idam kararının derhal geri alınması ve durdurulması gerektiğini düşünüyoruz. Uluslararası kurumların gözetimi altında davanın adil bir şekilde yeniden görülmesini talep ediyoruz.
- Irak hükümetine, uluslararası topluma ve etkili tüm ülkelere, azınlık haklarını koruma ve garanti altına alma çağrısını yapıyoruz.
- İdam cezasına çaptırılan gençler, ölümü değil, özgürlük ve güvenlik içinde bir yaşamı hak ediyor."

İMZACI KURUMLAR

Açıklamada imzası olan kurumlar şunlar:
• NAV-YEK - Êzidî Dernekleri Merkez Birliği
• SMJÊ - Êzidî Kadın Konseyi'nin çatı örgütü
• HCÊ - Êzidî Gençlik İttifakı
• MŞD - Sürgündeki Şengal Meclisi
• HÊS - Suriye Êzidîler Birliği
• NÇÊ - Êzidî Sanatçılar Merkezi
• SMGÊ - Êzidî köyleri çatı örgütü