İdlib’deki evlere ilişkin Almanya’dan çelişkili açıklamalar

Erdoğan rejiminin İdlib’deki briket ev projesine ilişkin Alman hükümeti, 25 milyon Euro’nun BM’ye bağlı Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’ne verildiğini iddia etti. Ancak daha önce bu paraların Kızılay’a gittiği ileri sürülmüştü.

İlk olarak Yeni Özgür Politika yazarı Ferda Çetin “Merkel’in Suriye’deki briket evleri” başlığıyla gündeme getirdiği Türk devleti ile çetelerinin denetiminde olan Suriye’nin İdlib kentinde kurulma çalışması süren 50 bin briket ev inşasına ilişkin Almanya’da birbiriyle çelişen açıklamalar yapılıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 24 Ocak 2020 günü İstanbul’da Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından İdlib’deki çatışmalardan dolayı yerlerini terk etmek zorunda kalanlar için ev inşa etme projesine maddi destek sunacaklarını açıklamıştı. Merkel’in açıklamasından bir gün önce 23 Ocak 2020’de Suriye’deki çetelere ‘yardım’ adı altında silah götüren İHH İnsani Yardım Vakfı’nın “İdlib'e 10 bin briket ev hedefi” başlığı briket ev projesinin başladığını duyurmuştu.

Bu gelişmelerden yaklaşık bir hafta sonra 31 Ocak 2020 günü Alman medyasına konuşan Alman Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, söz konusu proje için 25 milyon Euro’nun Türk devletine bağlı çalışan Kızılay’a verileceğini açıkladı. Alman medyası konuyu “Erdoğan’ın ailesine para aktaran Kızılay’a Almanya’dan 25 milyon Euro” başlığıyla duyurdu. 31 Aralık 2020 günü de 2020 yılının ele alındığı bir basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Sözcüsü Christofer  Burger de 25 milyon Euro’nun Kızılay’a aktarıldığını bir kez daha teyit etti.

İDLİB’DEKİ SKANDALIN ARDINDAN ÇARK ETTİLER

ANF ve Y. Özgür Politika gazetesinin İdlib’deki briket ev projesini AKP-MHP iktidarının şova dönüştürdüğünü, buralara mültecilerden çok çeteler ile ailelerinin yerleştirildiği şeklinde haberlerinin ardından Sol Parti konuyu Federal Meclis’e taşımıştı. Almanya’nın briket ev projesinde de yer alıp almadığını, Kızılay ile İHH’ye herhangi bir maddi yardımın yapılıp yapılmadığını soran Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut’a Merkel hükümeti adına Almanya’nın Avrupa İşleri’nden Sorumlu Bakanı Michael Roth yanıt verdi.

Yazılı yanıtta skandala konu olan 25 milyon Euro’nun Suriye’nin kuzeybatısında yerlerini terk etmek zorunda kalan mültecilere kalacak yerlerin inşa edilmesi için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNHCR) verildiği iddia edildi. Aynı şekilde bakan Roth, söz konusu paranın Kızılay’a aktarılmadığını ve Almanya’da yan kuruluşu yasaklı olan İHH ile de ne dolaylı, ne de direkt bir işbirliğinin yapıldığını öne sürdü.

SOL PARTİ’DEN YENİ BİR SORU ÖNERGESİ

Federal Meclis’teki Sol Parti ise bakan Michael Roth’un yanıtından ardından Federal Meclis’e yeni bir soru önerisi verdi. Parlamenter Akbulut’un öncülüğünde hazırlanan soru önerisinde Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin paranın Kızılay’a verildiğine dair açıklamaları ile Alman medyasında konuya ilişkin için çıkan haberler hatırlatıldı. Hükümetin 25 milyon Euro’nun hangi kuruluşlara gittiğine dönük ayrıntılı açıklama yapması istenen öneriye önümüzdeki hafta yanıt verilmesi bekleniyor.

 

https://anfturkce.com/analIz/merkel-in-suriye-deki-briket-evleri-151048

https://anfturkce.com/kurdIstan/almanya-yasakladigi-Ihh-yi-fonluyor-151413