Son Dakika: DEM Parti Heyeti İmralı’dan döndü

İngiltere'deki festivalde Öcalan'ın özgürlüğü istendi  

İngiltere'deki Kürt Kültür Festivali'ne yüzlerce Kürdistanlı ve İngiliz katıldı. Festivalde Kürt Halk Önderi Öcalan'ın özgürlüğü istendi.

İngiltere’nin kuzeyinde, Leicester şehri yakınında bulunan Quorn Grange Hotel’in tesislerinde gerçekleştirilen Kürt Kültür Festivali'ne, İngiltere’nin dört bir yanından yüzlerce Kürdistanlı ve İngiliz dostları katılım gösterdi. Yoğun bir programa sahip festivalin temel sloganı; “Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a Statü”ydü.

GFTU - İşçi Sendikaları Genel Federasyonu ve Kürt kurumlarının ortaklığıyla organize edilen festivale Unite ve Unison gibi İngiltere’nin bilinen en büyük sendikaları da destek verdi.

Bu sendikaların temsilcilerinin de konuşmalar yaptığı festivalde, “Öcalan’a Özgürlük” şiarı ve bunun için verilmesi gereken mücadele tüm konuşmacıların temel başlığıydı.

Çarnewa grubundan Serhat’ın, Suna Alan ve İrlandalı grup Kelly Heroes’un sahne aldığı festivalde, Kürt Ressam Doğan Örs’ün Kürt gerçekliğini pastoral şekilde işleyen, yüzlerce resmi sergilendi. Katılımcıların ilgiyle takip ettiği konserler ve serginin yanı sıra, konuklara Kürt yemekleri servis edildi, film gösterimlerinin beğeniyle izlendiği festivalde ayrıca çeşitli başlıklarda düzenlenen atölyelere de ilgi, üst düzeydeydi.

ATÖLYELER

Atölyeler dört ana başlıkta gerçekleştirildi:

“Rojava: Kuzey Suriye Demokratik Federalizmi” başlıklı atölyeye, PYD Eş Başkanı Salih Müslim ve ve bir kadın temsilci Skype üzerinden bağlanarak sunumlarını yaptılar.

YPG saflarında, DAİŞ'le girdiği çatışmada şehit düşen Kostadinos Erik Scurfield’in annesi, Vasiliki Scurfield’ın moderasyonunu gerçekleştirdiği atölyede, öne çıkan değerlendirme; Rojava’da inşa edilen sistemin, demokratik Suriye için kaçınılmaz olduğuydu.

“Kürt Sorunu ve Çözüm Önerileri” başlıklı atölyede yer alan, HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, OHAL sürecinde KHK ile görevinden uzaklaştırılan Barış Akademisyenleri’nden Yrd. Doç. Naif Bezwan ve Hukukçu Meleni Gilgell; Türkiye’deki son gelişmeleri geniş bir şekilde ele aldı. Konuşmalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün, Türkiye’deki genel demokratik sorunların ve Kürt sorununun çözümünde temel koşul olduğu belirtildi ve Türk devletinin Kürt sorununa genel yaklaşımı değerlendirildi.

“Ortadoğu’da Kürt Kadın Devrimi” başlıklı atölyede ise HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan, Cambridge Üniversitesi Sosyoloji Departmanı’nda doktora çalışmalarını yürüten ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi aktivisti olan Dilar Dirik ve YXK - Kürdistan Öğrenciler Birliği Üyesi Elif Sarıcan birer sunum yaptılar. Atölyede yürütülen tartışmalarda, Kürt kadın hareketinin Ortadoğu’da yarattığı yeni devrimsel çıkış tarihsel bağlamıyla ele alındı.

“Öcalan’a Özgürlük” başlıklı atölye, festivalin en çok ilgi gören atölyesi oldu. Unite The Union Sendikası’nın uluslararası direktörü Simon Dubbins, Unison Sendikası İskoçya Yöneticisi Stephen Smellie, Morning Star Gazetesi Yazarı Steve Sweneey ve “Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a Barış İnisiyatifi Sözcüsü Reimer Heider, birer sunum yaptılar. Uzun süren tartışmalarda, Öcalan’a Özgürlük Kampanyası’nın geleceği tartışıldı.

NICHOLLS: KÜRT HALKININ YANINDAYIZ

Kürt Kültür Festivali’nin ana organizatörü, GFTU - Genel İşçi Sendikaları Federasyonu, Genel Sekreteri Doug Nicholls yaptığı açıklamada; diktatör rejimlere karşı, Kürt halkının yanında olmanın kendileri açısından çok önemli bir tutum olduğunu belirtti. Nicholls, “Kürt halkının verdiği mücadele gerçekten çok önemli ve etkileyici; sadece bölge açısından değil, dünya genelinde kadın özgürlüğü ve demokrasi açısından da çok önemli. Kürt halkı, bu anlamda en değerli dayanışmayı hak ediyor. Bizim de bu festivalle yapmaya çalıştığımız, Kürt halkıyla birlikte olduğumuzu göstermektir" dedi.

'ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ'

Britanya’daki emek hareketi olarak, “Öcalan’a Özgürlük Kampanyası” başlattıklarını hatırlatan Nicholls, şöyle devam etti: “Öcalan’ın olması gereken yer cezaevi değil, barış masasıdır. Bizler Mandela’nın özgürlüğüne kavuşması için de büyük bir mücadele verdik. Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne kavuşabilmesi için de aynı büyüklükte mücadele vereceğiz. Çünkü Öcalan gibi demokrat bir lider ve düşünürün özgürlüğü sadece Kürtler ve bölge halkları için değil, tüm dünya halkları için önemlidir.”

DUBBINS: ÖCALAN OKUNMALI

Britanya ve İrlanda’nın en büyük emek hareketi ve “Öcalan’a Özgürlük Kampanyası’nın başlatıcısı olan, kısaca “Unite” olarak bilinen Unite The Union sendikasının uluslararası direktörü Simon Dubbins ise kampanyayı daha da büyüterek devam ettireceklerini ifade etti: “Bizler, 18 ay önce başlattığımız ‘Öcalan’a Özgürlük’ kampanyası ile Britanya’da büyük bir tabuyu kırdık. Britanya’daki en büyük emek hareketi bileşenleri olarak, bu kampanya çerçevesinde daha fazla çalışma yürütmeye devam edeceğiz. Öcalan’ın kitaplarının mutlaka okunması gerektiğini her yerde söylüyorum. Öcalan okunursa, bu kampanyada neden ısrar ettiğimiz daha iyi anlaşılacaktır.“

SENDİKALAR HAKKINDA

Geçtiğimiz yıl Nisan ayında Britanya Parlamentosunda yapılan bir resepsiyon ile startı verilen "Öcalan’a Özgürlük“ kampanyasının öncülüğünü 1.5 milyon üyesiyle İngiltere ve Galler’in en büyük emek örgütü olan Unite the Union ve farklı emek alanlarından 650 bin üyesiyle İngiltere’nin üçüncü büyük emek örgütü olarak bilinen GMB (Genel İş Sendikası) yapıyor.

126 yıllık bir geçmişi bulunan GMB geçtiğimiz yıl yaptığı olağan genel kongresinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı onursal üye yapma kararı almıştı. GMB Genel Başkanı Tim Roache “Kürt halkına karşı borcumuz var“ açıklaması yaparak üyelik kimliğini ve sertifikasını Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi'ne teslim etmişti.

Kampanyaya bir süre sonra 1.3 milyon üyesi bulunan Britanya’nın ikinci büyük sendikası Unison ve 400 bin üyeli İngiliz Öğretmenler Sendikası (NUT) dahil olmuştu. Birleşik Krallık’ın en üst emek örgütlenmesi olan Sendikalar Birliği Kongresi-TUC (Trade Union Congres), geçen seneki yıllık konferansında Kürt halkıyla dayanışma kararı alarak kampanyayı resmi olarak kabul etmişti. Farklı iş kollarından 52 sendikanın bağlı olduğu TUC’un 6 milyon üyesi bulunuyor. Birleşik Krallık’ta sosyal, siyasal ve iş alanında en etkili örgüt olan TUC, 1868 yılında kuruldu.

Kürt Kültür Festivali’ni organize eden GFTU’nun kökleri ise 1890’lara dayanıyor. Uzman mesleki iş kollarından 35 sendikanın üyesi olduğu GFTU’nun, 200 binden fazla üyesi bulunuyor.