İnsanlık suçu işleyen Türk devleti İsviçre'de teşhir edildi

İsviçre’de yaşayan Kürtler, Türk devletinin işgal saldırısı düzenlediği Kürdistan coğrafyasında kimyasal gaz kullanımına ilişkin siyasi parti, medya kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler gerçekleştirdi.

İsviçre’nin birçok kentinde, işgalci Türk devletinin Kürdistan coğrafyasını ve Kürt halkını hedef gözeterek uluslararası alanda insanlık suçu kabul edilen zehirli ve kimyasal gaz kullanmasına ilişkin bir dizi görüşme yapıldı.

Solothurn, Zürih, Basel ve Bellinzona kentlerinde yaşayan Kürtler, heyet oluşturarak siyasi parti, basın yayın kurumları ile sivil toplum kurumlarıyla görüştü. Görüşmelerde Türk devletinin katliamda sınır tanımayarak Kürdistan'a ve Kürt halkına zehirli gazlarla saldırmayı sürdürdüğüne dikkat çekildi. Konuyla ilgili hazırlanan dosyaları teslim alan kurum yetkilileri, bu meseleyi gündeme taşıyacaklarını ifade etti.

SOLOTHURN

Pınar Kadın Komünü ile Kürt Toplum Merkezi üyeleri Radio 32, Solothurner Zeitung gazetesi, Yeşiller Partisi ve Unia sendikası yetkilileri ile görüştü. Olumlu geçen görüşmelerde, Türk devletinin zehirli gaz kullanımına yönelik hazırlanan dosyalar yetkililere teslim edildi.

Heyet, yarın da ziyaretlerini sürdürecek.

ZÜRİH

Zürih’te Beritan Kadın Meclisi ile Demokratik Kürt Toplum Merkezi üyeleri de siyasi parti ve kurumların kapısını çaldı.  

Heyet ilkin Sosyalist Parti (PS/SP) Genel Sekreteri Andrea Sprecher ve SP İsviçre Genel Sekreter Yardımcısı Lara Can ile görüştü. Sprecher ile Can, zehirli gaz kullanımının araştırılmasını gündeme koyacaklarını ve çalışmalarını ortaklaştıracaklarını söyledi.

Linke Zeitung ve Grüne Zürich gazete yetkilileriyle yapılan buluşmada, gazeteciler heyetten konuyla ilgili bir röportaj istedi.

BASEL

Ronahî Kadın Meclisi üyeleri de Basel kentinde gün boyunca kurumlarla görüşmeler gerçekleştirerek, hazırladıkları dosyaları yetkililere sundu.

Basel belediyesi, Tele Basel televizyonu, Radio Basilinke, BastA Partisi, Sosyalist Part, Vpod sendika yetkilileri de Türk devletinin zehirli ve kimyasal gaz kullanımını takip edip gündemlerine alacaklarına dair söz verdi.

BELLINZONA

Ülkenin İtalyanca konuşulan Ticino kantonuna bağlı Bellinzona kentinde de kantonda bulunan basın kuruluşları ve siyasi parti temsilciliklerine hazırlanan dosyaları Kürt Dostluk Grubu üyeleri iletti.

İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) öncülüğünde İsviçreli kurumlarla görüşmeler sürdürülecek.