Avrupa'da işgal protestoları sürüyor-YENİLENDİ

Avrupa'nın birçok kentinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin gerillaya karşı kimyasal silah kullanımını protesto etti.

İngiltere’nin başkenti Londra ile Fransa’nın başkenti Villeneuve banliyösünde Türk devletinin KDP işbirliğiyle işgal saldırıları protesto edildi. Eylemciler, kimyasal saldırılara dikkat çekerek, Türk devletine karşı yaptırım uygulanmasını istedi.

LONDRA

Kürt Halk Meclisi, Jiyan Kadın Meclisi ve Tevgera Ciwanên Şoreşger’in (TCŞ) çağrısı ile çok sayıda kişi Uluslararası St. Pancras Tren İstasyonu’nda bir araya geldi.

Partizan ve MLKP’nin de destek verdiği eylemde bazı gençlerin kimyasala karşı üniforma giymeleri dikkat çekti. Eylemde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri ile HPG, YPG ve YPJ flamaları taşındı. Sık sık, “Kahrolsun ihanet”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Terörist TC”, “Katil Erdoğan” sloganları atıldı.

Ey raqib marşı eşliğinde devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylemde, Türk devletinin gerilla alanlarına dönük kimyasal silah saldırılarının uluslararası hukuka aykırı ve barbarca olduğu vurgulandı.

Burada bir konuşma yapan İngiliz gazeteci Mark Campbell, İngiliz polisinin PKK bayrağını gerekçe göstererek eylemlere provokatif yaklaşımına sert tepki göstererek, “PKK bir özgürlük hareketidir. Bu hareketi 30 yıldır tanıyorum. PKK hümanist ve ilerici bir harekettir, barbarlığa karşı savaşan ilerici bir harekettir. DAİŞ barbarlığını yenerek ona karşı savaşan PKK’ye karşı Türk devleti ile işbirliği yapan suçlarına sessiz kalan İngiltere’yi kınıyorum. Kürt halkına karşı insanlık suçu işleyen Türk devletine karşı tavır alınmalı ve yaptırım uygulanmalıdır” dedi.

Campbell konuşmasında sık sık İngiliz polisine dönerek, “PKK ve Kürtler barbarlıkla savaştı. Bu hareketin bayrağı onuru, demokrasiyi ve özgürlüğü temsil ediyor” dedi. 

Campbell’ın ardından konuşan TCŞ’den Heval Agit, işgalci ve ihanetçilere karşı direniş halinde olacaklarını ve işledikleri suçların hesabını vereceklerini söyledi. Londra Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Yalçın Tetwan’da Türk devletinin savaş suçlarını teşhir ederek direnişi sürdüreceklerini kaydetti.

Eyleme yoğun ilgi gösterilirken, gençler alanda bildiri dağıttı. Eylem, alkış ve sloganlarla sona erdi.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’in Villeneuve Saint-Georges ile Villiers le Bel banliyölerinde Kürdistanlılar, Türk devletinin 17 Nisan’da Kürdistan’a yönelik işgal saldırısı ve saldırılarda zehirli gaz kullanması yaptıkları yürüyüş ile protesto etti. 

Villeneuve Saint-Georges garı önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, üzerinde “Li Rêbertiya xwe, welatê xwe, şehîdên xwe û çanda xwe xwedî derkeve” pankartı açarak Villeneuve Saint-Georges belediyesine doğru yürüyüşe geçti.
Belediye önünde şehitler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından açıklama yapan aktivistler, Kürdistan dağlarında direnen gerillaların yanında olduklarını ve KDP’nin de Türk devletinin yürüttüğü kirli savaşın bir parçası olması nedeniyle bu ihanet çizgisi ile birlikte tüm işgalcileri hezimete uğratacaklarını vurguladı.
Eylem, sık sık atılan “Bijî berxwedana gerîla”, “Katil-Terörist Erdoğan” ve “Bimre xiyanet” sloganları ardından sona erdi.

STOCKHOLM

İsveç'in Stockholm kentinde TCŞ öncülüğünde miting düzenlendi. Gençler,  saldırılara karşı durma çağrısı yaptı. 

EDINBURGH

İskoçya'nın Edinburgh kentinde parlamento binası önünde miting yapıldı. Eyleme öncülük eden gençler, gerilla direnişinin arkasında olduklarını ifade etti. 

Gençler, “Türkiye’nin işgal saldırılarına alet olma. Türkiye’yi desteklemek DAİŞ'i desteklemektir" yazılı pankartla, Avrupa devletlerinin işgal saldırılarına ortaklığını protesto etti. 

FRANKFURT

Almanya'nın Frankfurt kentinde ise Kürt öğrenci gençlik öğrencileri Goethe Üniversitesinde bir derse girerek, Türk devletinin işgal saldırılarına ilişkin açıklama ve duyarlılık çağrısı yaptı. Avrupa'da gözler Ukrayna'daki savaşa çevriliyken Türk devletinin Kürdistan'da yeni bir işgal saldırısı başlattığına dikkat çeken öğrenciler, Medya Savunma Alanları, Şengal, Maxmur ve Rojava'ya yönelik işgal, ambargo, doğa talanı dahil her türden süren soykırımı ağlatarak, buna rağmen Almanya federal hükümetinin petrol ve gaz karşılığında kan ticareti yaptığını ifade etti. 

"İnsanlık değerlerini yılmadan savunan gerillanın arkasındayız" diyen gençler, adaletsizliği derinden hisseden savaş karşıtı herkesi işgale karşı durmaya davet etti.