İskoçya iktidar partisi: Abdullah Öcalan’a tecrit kabul edilemez

İskoçya’da iktidardaki parti olan SNP, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin son bulması ve barış görüşmelerinin yeniden başlaması çağrısı yaparken, Londra hükümetinin de HDP’ye karşı baskıları protesto etmesini istedi.

İskoçya Ulusal Partisi (SNP) adına yapılan açıklamada, Türkiye’de Kürt sorununun barışçıl çözümünün aciliyetine vurgu yapılırken, SNP’nin Kürtlerin haklarının savunucularından olduğunun altı çizildi. 

Türkiye’nin NATO üyesi veya Birleşik Krallık ile iyi ilişkileri olmasının ağır insan hakları ve güvenlik konusundaki sorunların görmezden gelinmesi anlamına gelmeyeceği belirtilen açıklamada, “Birleşik Krallık hükümetinden Erdoğan’ın siyasi partileri yok etme ve seçilmiş liderlerini cezalandırmanın modern demokrasi olarak görülen hiçbir ülkede kesinlikle kabul edilemez olduğunu açıkça söylemesini istiyoruz” denildi.

‘TECRİT İNSANLIK DIŞIDIR’

Dışişleri Bakanlığı’ndan Türk hükümetinin acilen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride son vermesi yönünde çağrı yapması istenen açıklamada, şöyle devam edildi: “Öcalan’ı 20 yıldan fazla bir süredir tecrit halinde tutmak hem Türkiye’nin ulusal yasaları hem de imzaladığı uluslararası sözleşmelere göre açıkça insanlık dışı bir cezadır.”

Öcalan’ın Kürtlerin temsilcisi olarak barış görüşmelerindeki yerinin Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı’nca vurgulanması istenen açıklamada, daha önce bu yönlü birçok kez mektuplar yollandığı hatırlatıldı. Açıklamada, Birleşik Krallık hükümetinin insan hakları konusundaki zorunluluklarını yerine getirmesinin önemine vurgu yapıldı.

Birleşik Krallık bünyesindeki otonom ülkelerden olan İskoçya’nın bağımsızlığı için mücadele eden SNP, azınlık hükümetiyle ülkesini yönetiyor. Londra’daki Büyük Britanya Parlamentosu’nda da İskoçya’dan gönderilen 55 sandalyeden 49’u da SNP’ye ait.