İspanya Parlamentosu’nda Aysel Tuğluk sorusu

Saltor ve Garcia, İspanya hükümetinin cevaplaması talebiyle sordu: Hükümet, Türkiye’deki mahkumların ve hapishanelerin durumunu iyileştirmek için Türk hükümetiyle arabuluculuk yapacak mı? Aysel Tuğluk’un özel durumunu masaya yatıracak mısınız?

Kandıra F Tipi Cezaevi’nde rehin tutulan siyasetçi Aysel Tuğluk’un sağlık durumunu gündeme getirmek için İspanya Temsilciler Meclisi’nde soru önergesi verildi.

İspanya Temsilciler Kongresi/Meclisi üyeleri Katalonya Cumhuriyetçi Sol Parti'den (Esquerra Republicana de Catalunya) Marta Rosique i Saltor ve Bask Ülkesi Buluşmasından (Euskal Herria Bildu) Jon Iñarritu García’nın  hükümetin cevaplaması talebiyle sunulan önergede, Anayasa’nın 185. Maddesine dayanılarak, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 8 Aralık 2021’de hasta tutsaklar ile demans hastası Aysel Tuğluk’a ilişkin yayınladığı rapora atıf yapıldı.

Önergede İspanyol hükümetinin Türk devleti ile yaptığı anlaşmalarda insan haklarına ilişkin maddelerin yer alıp almadığı, Türk hükümetinin insan haklarına saygı gösterilmesi ve demokrasiye uyumunun sağlanması için teşvik edilip edilmeyeceği soruldu.

Parlamenterler, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde demans teşhisi konulmasına rağmen Adli Tıp Kurumunca “cezaevinde kalabilir” denilen Aysel Tuğluk için “Aysel Tuğluk’un durumundan haberdar mısınız?” ve Türk hükümetiyle görüşmelerde “Aysel Tuğluk’un özel durumunu masaya yatıracak mısınız?” derken, Türkiye’deki siyasi muhalefetin terör soruşturmalarına maruz kaldığına işaret etti.

Cumhuriyetçi Parlamento grubu adına Katalan politikacı Marta Rosique i Saltor ve Basklı sol parti Euskal Herria Bildu (EH Bildu) grubu adına milletvekili Jon Iñarritu Gartzia imzasıyla İspanyol Anayasasının 185. Maddesine dayanılarak sunulan önerge şöyle:

 

  1. Hükümet türkiyedeki cezaevi durumundan haberdar mı? Hükümet Aysel Tuğluk’un özel durumundan haberdar mı?
  2. Türk hükümetiyle yapılan görüşmelerin gündeminde insan haklarına uyumun ve demokrasinin kalitesinnin arttırılmasının garantisi var mı?
  3. İspanya devleti, dünya genelinde ve özellikle Türkiye’de insan haklarına saygı gösterilmesini teşvik etmek için ulslararası arenada hangi eylemleri gerçekleştirmektedir?
  4. Türkiye ile yapılan ticaret anlaşmalarında herhangi bir operasyonu ülkedeki  insan haklarına saygıyla ilişkilendiren herhangi bir madde var mı?
  5. Hükümetin, başta HDP olmak üzere Türkiye’deki siyasi muhalefetin “terör” bahaneleriyle tutuklanmalarına ilişkin görüşü nedir?
  6. Hükümet, Türkiye’deki mahkumların ve hapishanelerin durumunu iyileştirmek için Türk hükümetiyle arabuluculuk yapacak mı? Aysel Tuğluk’un özel durumunu masaya yatıracak mısınız?