İsveç Dışişleri Bakanı ile Kürt yetkililerden sanal görüşme

İsveç hükümeti ile Kürt toplumu yetkilileri sanal toplantı düzenledi. Toplantı Palme cinayetinin kapatılması sonrası yapıldığı için Kürt heyeti, PKK ve Kürt halkının haksız yere suçlanmasını gündeme getirdi ve yapılan haksızlıkların giderilmesini istedi.

İsveç hükümeti ile Kürt toplumu yetkilileri arasında dün yapılan kapsamlı sanal görüşmede, Dışişleri Bakanı Ann Linde, Kürtlerin toplumsal ve diplomatik ilişkilerde çok başarılı olduğunu söyledi.
Linde'nin bu açıklaması, 34 yıldan beri tartışılan Olof Palme Cinayeti'nin kapatılması için düzenlenen basın toplantısında, soruşturmayı yürüten Polis Şefi Hans Melander'in, PKK'nin Kürt halkının hakları için mücadele için kurulan bir örgüt olduğunu kabul etmesinden hemen  sonra geldi.
İsveç'te çalışma yürüten Kürt dernek ve kuruluşlarıyla Dışişleri Ann Linde başta olmak üzere Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin bazı yetkilileriyle bir toplantı düzenlenmesi, daha önce kararlaştırılmıştı.
Ancak toplantı Palme Cinayeti için yapılan basın açıklamasının bir gün sonrasına denk geldiği için Kürt tarafı, Palme Cinayeti ve sonrası gelişmeleri, PKK ve Kürt halkının haksız yere suçlanmasını gündeme getirdi ve İsveç devletinden yapılan haksızlıkların giderilmesini istedi.

İSVEÇ VE KÜRT HEYETLERİ

Linde'nin temsil ettiği İsveç heyetinde Sosyal Demokrat Milletvekilli Anders Österberg, Stockholm Belediyesi'nin Sosyal Demokrat İşçi Partisi Grup Başkanı Kadir Kasırga ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin gençlik sorumlularından Linus Glanzelius yer aldı.
Kürt tarafını ise Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Ahmet Karamuş, KNK İskandinavya Diplomasi Sorumlusu Sinan Önal, İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi (İ-NCDK) Eşbaşkanı Rıdvan Altun, Sara Kadın Birliği Başkanı Ayşe Göktepe, Söderhamn Kürdistan Dayanışma Komitesi Başkanı Benny Gustafsson ve Komite Üyesi Azad Aslan, Örebro Barin Kadın Derneği Sözcüsü Zozan Baransson, Kuzeydoğu Suriye Demokratik Federasyonu İsveç Temsilcisi Şiyar Ali, Rojava Platformu adına Rebwar Rahid temsil etti.

LİNDE: PALME'NİN ÇİZGİSİNİ UYGULAMAYA ÇALIŞIYORUM

Türk devletinin HDP'ye yönelik baskı ve saldırılarının, Güney Kürdistan'a yönelik soykırım operasyonlarının ve Rojava'daki insanlık ve savaş suçlarının ele alındığı toplantı, Ann Linde'nin Palme hakkında yaptığı değerlendirmeyle başladı.
Olof Palme'nin sadece İsveç'te değil tüm dünyada sosyal demokrat görüşün önemli bir lideri ve uluslararası sorunların çözümü için büyük çaba ve katkıları olduğunu söyledi. Palme'nin başbakanlık görevi yürüttüğü dönemde kendisinin genç bir politikacı olarak partinin gençlik örgütü SSU'de görev yaptığını belirtti.
Palme'nin düşünce ve eylemlerinden etkilenen bir kişi olarak Palme'nin çizgisini İsveç'te uygulamaya çalıştığını söyledi.
Rojava'daki gelişmeler ve Türk devletinin gerçekleştirdiği savaş suçları gündemin ilk sırasında yer aldı. Şiyar Ali, katılımcıları Rojava'da yaşanan son gelişmeler hakkında bilgilendirdi.

'ROJAVA'DAKİ İŞGALE KARŞI ÇIKAN İLK ÜLKELER ARASINDAYIZ'

İsveç'in DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyon içinde yer aldığını ve Kürt Özgürlük Hareketi ile dayanışma içinde olduğunu söyleyen Linde, İsveç'în Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgaline karşı çıkan ilk ülkeler arasında yer aldığının altını çizdi.
İşgalin durdurulması için İsveç'in konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne taşıdığına, Avrupa'da çalışmalar yürüttüğüne ve Rojava'nın ayakta kalması için elinden gelen her şeyi yaptığına ve yapmaya devam edeceğine değindi.
İlham Ahmed ve Rojavalı diğer yöneticilerle iyi ilişkileri olduğunu ve defalarca görüşmeler yaptıklarını söyleyen Linde, ”Rojava'nın DAİŞ'e karşı koalisyonda temsil edilmesi için konuyu gündeme getirdik ve getirmeye devam edeceğiz” dedi.
Rojava'da Türk devletinin işgali altındaki bölgelerde çocuk, kadın ve sivil halka yönelik suçları yakından izlediklerini söyledi ve Rojava'nın yaralarını sarmasına katkıda bulunmak için 100 milyon kron ek kaynak aktardığını hatırlattı.
Toplantıda Kürt temsilciler, HDP'ye baskı, saldırı ve tutuklamaları da gündeme getirerek, İsveç'ten daha etkin tutum alması ve konuyu uluslararası platformlara taşımasını istedi.

'HDP KARDEŞ PARTİMİZ'

Linde, HDP'nin kardeş partileri olduğunu, HDP'li milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarına yönelik baskı ve tutuklamalara ve Türk devletinin kayyum gasplarına karşı çıktıklarını, konuyu Stockholm ve Ankara'da Türk yetkililerle yapılan tüm görüşmelerde gündeme getirdiklerini söyledi.
İsveç'in HDP'ye destek verilmesi ve Türk devletinin muhaliflere yönelik baskılarının son bulması için Avrupa Birliği'ni harekete geçirmek için gösterdiği çabalardan da söz etti.

'BARIŞ GÖRÜŞMELERİ YENİDEN BAŞLAMALI'

İsveç'in Kürt sorununun şiddet ile çözülmeyeceğini ve barışcıl yöntemlerin devreye sokulması gerektiğini savunduğunu yineleyen Linde, Güney Afrika'da Nelson Mandela döneminde olduğu gibi Kürt sorununun da diyalogla çözülmesini istedi. Barış görüşmelerinin yeniden başlamalarından yana olduklarını her zaman dile getirdiklerini de kaydetti.
Bakan Ann Linde, son olarak da Kürtlerin İsveç'te çok başarılı diplomatik çalışma yürüttüklerini söyledi, Avrupa'da yaşayan tüm Kürtlerin, yaşadıkları ülkelerin hükümetleriyle ilişki kurarak taleplerini gündeme getirmelerinin önemine vurgu yaptı.