İsveç'in 4 kentinde Leyla Güven'le dayanışma eylemleri

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için 73 gündür açlık grevini sürdüren Leyla Güven'in sağlık durumunun kötüleştiği haberi İsveç'in 4 yerleşim biriminde yaşayan Kürdistanlıları harekete geçirdi.

Başkent Stockholm ile Göteborg, Karlstad ve Borlänge illerinde yapılan eylemlerde Leyla Güven'in talebinin kabul edilmesi istendi ve açlık grevcileriyle dayanışmanın süreceği mesajları verildi.

STOCKHOLM

Tren Garında bir araya gelen Kürdistanlılar, üzerinde Güven'in resmi bulunan “Leyla Güven'in özgürlük mücadelesini destekle” yazılı pankartla, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın resimlerini taşıdı.

Yolcuların yazılı ve sözlü olarak bilgilendirildiği eylem sırasında pek çok İsveçli ve göçmen Leyla Güven ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için dayanışmalarını dile getirdi.

Feminist İnisiyatifi'nin Avrupa Parlamenteri Soraya Post, eylemcilerin yanlarına gelerek birlikte resim çektirdi ve dayanışma mesajları verdi.

ANF'ye açıklamalarda bulunan Post, Leyla Güven'in talebine tam destek verdiğini belirterek “Erdoğan Kürtlerin haklarını çiğnemeye son vermeli. Ben Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kabul edilmez olduğunu ve kaldırılması gerektiğini Türk bakanlarla yaptığımız görüşmede söyledim” dedi.

Çevreden geçen yolculara Türk devletinin Abdullah Öcalan'a uyguladığı ağırlaştırılmış tecrit ve tecridin kaldırılması için yapılan açlık grevleri hakkında ne düşündükleri sorusunu yönelttik.

İsveç'te doğduğunu söyleyen Somalili Fateh Hussein, herkesin kendi liderini seçme hakkı olduğunu ve halkı temsil eden liderlerin özgür olması gerektiğini söyledi.

Güven'in sürdürdüğü açlık grevinin tamamen meşru bir eylem olduğunu söyleyen Hussein, “Tüm tutuklu ve mahkumların aileleri ve avukatlarıyla görüşme hakkı olmalı” dedi.

Iraklı Arap Halme İbrahim, herkesin özgürlük için mücadele etmesi gerektiğini ve açlık grevindeki Leyla Güven'in serbest bırakılmasını istediğini ifade etti.

Felix Engdahl adındaki üniversite öğrencisi, Kürtlerin durumu üzerine okulda ve gazetelerde çok şey okuduğunu belirterek “Kürtler DAİŞ'e karşı büyük başarılar elde etti. Ama gerçek anlamda ABD ve diğer güçlerden destek görmedi” dedi.

Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal tehditlerine tepki gösteren Engdahl, “Son yıllarda Türkiye'deki durum çok kötüleşti. Erdoğan sistemi tamamen değiştirdi. Kürtleri imha politikası uygulamaya başladı. Kürtlerin doğuda hangi koşullarda yaşadıklarını biliyoruz. Erdoğan çok sayıda gazeteciyi hapsetti. İzmir'de bizim yazlık bir evimiz vardı ama Türkiye'deki olumsuz gelişmelerden sonra sattık” şeklinde konuştu.

GÖTEBORG

Jinên Ciwanên Azad'ın çağrısıyla il merkezindeki meydanda gerçekleştirilen eylemde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve HDP Milletvekili Leyla Güven'in posterleri ve PKK bayrakları taşıdı.

Gençliğin Öcalan özgürleşene kadar mücadele edeceğine vurgu yapılan eylemde İsveç ve Avrupa Birliği'ne tecridin kaldırılması için harekete geçmeleri çağrısı yapıldı.

KARLSTAD

İl merkezinde bir araya gelen Kürdistanlılar meydanda bulunan anıtın üzerine Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın büyük bir posterini astı. Önüne mumlarla Leyla yazdı.

Kürtçe marş ve türkülerin çalındığı eylemde Türk devletini kınayan ve Öcalan'ın serbest bırakılmasını talep eden sloganlar atıldı.

BORLÄNGE

Tevgera Ciwanen Azad ve Jinên Ciwan'en Azad'ın çağrısı üzerine Borlänge'nin en büyük AVM'si Kupolen'de Leyla Güven'e destek vermek amacıyla bir eylem gerçekleştirildi.

Üzerinde “Dün çok erken yarın çok geç, Serî Hilde” yazılı pankrat, PKK bayrakları ve Öcalan'ın resimlerinin bulunduğu flamalar taşıyan eylemciler, AVM'nin 3 katını dolaştı.

Eylem sırasında “Biji Serok Apo”, “Türk ordusu Kürdistan'dan defol”, “Leyla Güven'le dayanışma”, “Öcalan'a özgürlük” sloganları atıldı.

BUGÜN DÜZENLENECEK EYLEMLERE ÇAĞRI

İsveç Demokratik Kürt Merkezi, Amara Kürt Kadın Meclisi, Tevgera Ciwanen Azad ve Jinên Ciwan, 73 gündür açlık grevinde bulunan Leyla Güven'in sağlığının kritik bir aşamaya geldiğine dikkat çekti.

Kürt halkı ve dostlarına 19 Ocak Cumartesi günü yapılacak eylemlere güçlü bir şekilde katılmaları çağrısı yaptı.

Gösteri yapılacak iller:

Stockholm, Sergels Torg, saat 15.00

Borlänge, Borlänge Meydanı, saat 14.00

Gävle, Drottningatan Caddesi, saat 13.00

Västerås, Erikslund, saat 13.00

Örebro, Storatorget Meydanı, saat 14.00