İsveç'in 5 kentinde Efrîn'deki  utanç duvarı protesto edildi

İşgalci Türk devletinin Efrîn etrafına ördüğü utanç duvarı İsveç'in 5 kentinde düzenlenen eş zamanlı eylemlerle protesto edildi.

Kürt örgüt ve kurumlarının çağrısı üzerine Örebro'da Våghustorget, Karlstad'da Stora Torget, Borlänge'de Sveatorget, Lund'da Clemettorget meydanları ve Göteborg'da Brunn Parkı'nda düzenlenen eylemlerde PYD'nin  basın açıklaması okundu.

Açıklamada bundan bir yıl önce DAİŞ artığı çetelerle birlikte Efrîn'i işgal eden Türk devletinin ilçeyi Suriye'nin diğer yerleşim birimlerinden koparmak için duvarlar örmesinin uluslararası sözleşme ve yasalara aykırı olduğu belirtildi.

Suriye rejiminin Türk devletinin Efrîn'deki vahşet, katliam ve örülen duvarları seyretmekle yetindiği belirtilen açıklamada ”Demokratik Birlik Partisi (PYD) her zaman Türk devletinin yayılmacı politikasının oluşturduğu tehdite ve Misak-ı Milli'nin projesini yaşama geçirmek istediğine dikkat çekti. İslami cihat örgütlerini destekleyen ve donatan Erdoğan rejimi tüm Ortadoğu ve düyaya yönelik bir tehdit oluşturuyor” denildi. Dış dünyaya duyarlı olması ve Türk devletinin Efrîn'deki işgal ve katliamlarına karşı çıkması çağrıları yapıldı.

Eylemlerde Rojava'daki sistemin felsefi kurucusu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a  ağır tecrit uygulandığına dikkat çekildi. Tecritin kırılması için Türkiye ve Kürdistan'da açlık grevi yapan tutsaklar ve tutsaklara destek için eylem yapan annelerle dayanışma içinde olduğuna vurgu yapıldı.

PYD, YPG/YPJ bayraklarının taşındığı gösterilerde Kürdistanlılardan bazıları Türk devletinin Efrîn'de gerçekleştirdiği soykırım ve katliamlara dikkat çekmek için üzerinde ”Efrîn'de soykırımı durdurun” yazılı kanlı kefenler giydi.

Kamuoyunu Türk devletinin gerçekleştirdiği soykırım hakkında yazılı ve sözlü olarak bilgilendiren eylemciler sık sık Türk devleti ve işgali kınayan sloganlar attı.