İsveç'in Söderhamn Belediyesi gönderine Kürdistan bayrağı çekildi

İsveç'in Söderhamn Belediyesi, Kürt sorunu ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecritin ele alındığı meclis oturumu sırasında belediye binası önündeki göndere Kürdistan bayrağını çekti.

2004 yılından beri Nusaybin Belediyesi ile kardeş olan Söderhamn Belediyesi, Nusaybin'le birlikte pek çok projeyi yaşama geçirmişti.

Geçtiğimiz ay aralarında belediye ve sendika yöneticileri ve siyasi parti temsilcilerinin de yer aldığı onlarca kişi ve kuruluş, “Kürdistan'da barış ve özgürlük için Söderhamn İnisiyatifi”ni oluşturmuştu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecritin kaldırılması için açlık grevinde bulunan eylemcilerin taleplerinin karşılanması için İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström'e bir mektup yollamıştı.

Söderhamn İnisiyatifi, Kürt sorunu ve Margot Wallström'ün cevap mektubunun ele alınacağı oturuma Kürt sivil toplum örgütleri ve Kürt siyasetçileri de davet etti. Oturumda Margot Wallström'ün gönderdiği mektup okundu.

Kürt siyasetçi Sinan Önal, Türkiye ve Kürdistan'daki insan hakları ihlalleri ve tecristin kaldırılması için binlerce tutsağın sürdürdüğü açlık grevleri hakkında açıklamalar yaptı.

6 aydan bu yana Türkiye ve Kürdistan'da tarihte benzeri görülmemiş bir açlık grevi eyleminin sürdüğüne, Leyla Güven'in 7 Kasım 2018'de başlattığı açlık grevinin kitleselleştiğine dikkat çekti.

Türk devletinin çocukları açlık grevinde bulunan annelerin tecritin kaldırılması için başlattıkları eylemlere fütursuzca saldırdığını hatırlanan Önal, “Tutsak ve annelerin istedikleri Türkiye'deki yasaların uygulanması ve Kürt Halk Önderi Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılmasıdır” dedi.

Tecridin uluslararası yasa ve sözleşmelere de aykırı olduğuna belirten Önal, “İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström'e mektubu için teşekkür ediyoruz. Çabalarını değerli ama yetersiz buluyoruz” şeklinde konuştu.

Açlık grevcilerinin yaşamlarının tehlikeli bir safhada olduğuna dikkat çeken Önal, İsveç ve İskandinavya hükümetlerine tecritin kaldırılması için acil girişimlerde bulunmaları çağrısı yaptı.

Merkez Partili Söderhamn Belediye Başkanı Erik Jansson, Kürt halkı ile dayanışmayı güçlendireceklerini ve önümüzdeki aylarda Nusaybin'e giderek 31 Mart'ta seçilen belediye yöneticileriyle görüşeceklerini söyledi.