İsveç medyası: İdlib’deki Bağdadi Türkiye’nin hilekarlığını gösterdi

İsveç’in günlük gazetelerinden Dagens Nyheter’in dış politika analisti Michael Winiarski, DAİŞ şefi Ebubekir el Bağdadi’nin Türkiye ve müttefiki “cihatçılar”ın denetimindeki bölgede saklanmasının Türkiye’nin hilekarlığını gösterdiğini yazdı.

Uzun yıllar gazetenin Ortadoğu muhabirliğini yapan ve bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden Winiarski, “Ebubekir el Bağdadi’nin ölümü Türkiye’nin hilekarlığı hakkında bir şey söylüyor” başlıklı analizinde Türk devletinin DAİŞ ve diğer çete grupları ile ilişkisini sorguladı.

Daha önce Irak’ın batısı ve Suriye’nin güneydoğusunda olduğu sanılan Bağdadi’nin İdlib’de saklanmasının pek çok uzmanı şaşırttığını söyleyen Winiarski, bunun nedeni olarak da İdlib’in DAİŞ’in değil, Türk devleti ve çetelerinin denetiminde olmasını gösterdi.

Türkiye’nin müttefiki El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir el-Şam’ın DAİŞ çetelerinin rakibi olduğuna dikkat çeken Winiarski, “İslam Devleti liderinin İdlib’de bulunması kendini doğuda artık güvende hissetmemesinden kaynaklanabilir. Bu Türk Hükümeti’nin Suriye savaşındaki hilekarlığını da gösteriyor. Yıllar boyu Türkiye değişik cihaçı gruplar ve İslam Devleti savaşcıları için geçiş ülkesiydi. Bazen Türk güvenlik güçlerinin bilgisiyle ve yardımıyla” dedi.

Winiarski, Türkiye’nin İdlib’deki varlığı gözönüne alındığında Erdoğan Hükümeti’nin DAİŞ lideri Bağdadi’den haberinin olmamasının ne ölçüde gerçekçi olduğunu sorguladı.