İsveç Polisi ile MİT'in Kürtlere karşı işbirliğine tepkiler artıyor

İsveç Hükümeti, HDP'ye karşı tutuklamalara karşı dayanışma mesajları yayımlarken, Güvenlik Polisi (Säpo) demokratik kitle örgütleri ve HDP taraftarlarını kriminalize etmeye çalışıyor.

Säpo'nun Kürtlere yönelik baskı ve fişlemelerini parlamentonun gündemine getiren Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Håkan Svenneling, bugün sanal ortamda yurt dışı edilmek istenen siyasi ilticacı Afif Gültekin ile bir araya geldi.

İskandinavya ve İsveç Demokratik Kürt Merkezleri'nin başkanlık görevini yürüten Rıdvan Altun'un da katıldığı toplantıda, Säpo'nun Kürtlere yönelik baskı, fişleme çalışmaları ele alınarak irdelendi. Kürtlerin fişlenmesine karşı en geniş kesimlerin seferber edilmesinin önemine vurgu yapıldı.

6 yılı aşkın İsveç'te bulunan Afif Gültekin, İsveç Polisi'nin HDP saflarında çalışmasını yasa dışı göstermeye çalışarak yasal Kürt parti ve örgütlerini kriminalize etmek istediğini ve İsveç'te Türk devletini kınamak amacıyla yapılan yasal gösterileri kriminalize çalıştığına dikkat çekti. Håkan Svenneling, konuyu parlamento gündemine getirdiklerini ve İsveç Güvenlik Polisi yetkilileriyle ele aldıklarını hatırlattıktan sonra konunun takipçisi olmayı sürdüreceklerini söyledi.

KÜRTLER ARASINDA KORKU VE KAYGILAR ARTIYOR

İsveç'in günlük gazetelerinden ETC de, Säpo'nun Kürtlere yönelik baskı ve fişlemelerini ele alan kapsamlı bir araştırmayı yayımladı. Gazeteci Joakim Medin ve Zanna Nordquist'in kaleme aldıkları makalede Säpo'nun Kürtlere yönelik baskı ve fişlemelerinin, ülke güvenliğine yönelik bir tehdit olarak değerlendirilerek sınır dışı edilmelerinin İsveç'te yaşayan Kürtler arasında korku ve kaygıların artmasına neden olduğu değerlendirmesini yapıldı.

AİLELER PARÇALANIYOR

Makalede bundan 6 yıl önce Belçika'dan gelerek İsveç'e yerleşen ve evlenen 2 çocuk annesi Zozan Büyük'ün başına gelenlere ayrıntılı olarak yer verildi.

Säpo, siyasi aktif olmamasına karşı Büyük'ün İsveç'in güvenliği için bir tehdit oluşturduğunu öne sürerek sınır dışı edilmesini kararlaştırdı. İsveç'i terk etmeyi reddeden ve başka adreste kalan Büyük'ü bulabilmek için yaşadığı evin kapısını kırma girişiminde bulundu. Baskılar sonucu Büyük, bir çocuğunu İsveç'te bırakıp Belçika'ya dönmek zorunda kaldı.

ETC'ye açıklamalarda bulunan Büyük'ün eşi Veysi Ari, 20 civarında polisin evlerini kuşattığını ve kapıyı kırıp daireye girmeye çalıştıklarını söyledi. Ari, eşinin 3 yaşındaki kızını alıp Belçika'ya gitmek zorunda kaldığını ve 5 yaşındaki oğlunun sürekli olarak annesi ve kız kardeşinin ne zaman geri geleceğini sorduğunu söylemesi Säpo'nun aileleri nasıl parçaladığını ortaya koyuyor.

BASKIYA UĞRAYAN 30 CİVARINDA KÜRT DERNEKLERE BAŞVURDU

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Rıdvan Altun, Säpo'nun baskılarına uğrayan ve sınır dışı edilmek istenen 30 civarında Kürdün derneklerine başvurduğunu ve gerçekte ise Säpo'nun baskılarına uğrayan Kürtlerin sayısının çok daha fazla olduğu tahmininde bulunuyor. Fişlenen ve baskıya uğrayan pek çok Kürdün polisin misilleme yapmasından korktuğu için ortaya çıkmaya cesaret edemediğine dikkat çekiyor. İsveç'in DAİŞ'e katılanları cezalandırmak amacıyla çıkardığı yasanın yürürlüğe girmesinden sonra 2019 yılının yazında Säpo'nun Kürtlere yönelik tutumunda bir değişiklik olduğunu gözlemlediklerini söyledi.

İSVEÇ POLİSİNİN SORULARI MİT'İN SORDUĞU SORULARI HATIRLATTI

31 yaşındaki Afif Gültekin, 2015 yılında İsveç'e gelerek iltica talebinde bulunmuş. Lund kentinde yaşayan ve Malmö ilinde çalışan Gültekin, 2019 yılında Säpo'nun kendisini toplantıya çağırarak sorguya çektiğini söyledi.

Toplantıda polislerin kendisine PKK hakkında ne düşündüğü ve PKK'yi terör örgütü olarak görüp görmediği, PKK ile HDP arasında ilişki olup olmadığı gibi sorular sorduklarını ve İsveç'te hangi eylemlere katıldığını öğrenmek istediklerini söyleyen Gültekin, “Sordukları sorular MİT'in sorgusunu hatırlattığı için tamamen şoke oldum” dedi.

Gültekin, Türkiye'de düşüncelerinden dolayı cezaevinde yattığını gösteren belgeleri İsveç Göçmen Bürosu'na vermesine karşın Säpo'nun sınır dışı edilmesinin kararlaştırıldığını ve 10 yıl süreyle İsveç'e girişinin yasaklandığını söyledi. Türkiye'de tutuklanma riski olduğu için Göçmen Bürosu'nun kendisine 11 Mayıs 2021 tarihine kadar İsveç'te bulunma izni verdiğini söyleyen Gültekin, İsveç Hükümeti'nin sınır dışı etme kararlarının psikolojisini bozduğunu belirtti.

MİSİLLEMEDEN KORKTUKLARI İÇİN ADLARINI AÇIKLAMIYORLAR

ETC gazetesi, görüştükleri Kürt soluna sempati duyan Kürtlerin benzer sorunları yaşadıklarını ancak polisin misilleme ve baskılarından korktukları için gerçek adlarını açıklamak istemediklerini belirtti. İsveç'in orta kesimlerindeki bir yerleşim biriminde yaşayan ve eşiyle birlikte pizzacılık yapan bir Kürt, İsveç'te devamlı oturma izni almak için başvuruda bulunduğunda Säpo'nun kendisini sorguya çağırdığını söyledi.

Oturum başvuruşlarını Säpo değil Göçmen Bürosu ele aldığı için çok şaşırdığını ve 75 dakika süren sorgu esnasında kendisine HDP'de aktif olup olmadığı, YPG ve PKK'ye para toplayıp toplamadığı sorularının yöneltildiğini söyleyerek şunları kaydetti: "Bana Türkiye'deki Kürt sorunu Kürtlerin durumları hakkında ne düşündüğümü ve bir ideolojim olup olmadığını sordular. Ben hiç bir partiye üye olmadığımı ama Kürtlerin haklarını almalarından yana olduğumu söyledim."

SORGUDA SORULAN SORULARI OLDUKÇA AŞAĞILAYICI BULDUM

Sorguda eşi Helin'in kimlerle görüştüğünü ve PKK'ye para toplayıp toplamadığı gibi sorular sorduklarını söyledi. Säpo'nun sorduğu Helin 30 yıldan beri İsveç'te yaşayan bir İsveç vatandaşı. İsveç Devlet Televizyonu, İsveç Devlet Radyosu ve günlük gazetelerde uzun yıllar çalışmış.

Eşi, Helin'in aynı zamanda lise öğretmenliği yaptığını ve parlamentoda temsil edilen bir partide aktif görevleri olduğunu ve bazen polis tarafından tercüman olarak çağırıldığını belirterek “Sorguda sorulan soruları oldukça aşağılayıcı buldum” diyerek Säpo'nun tutumuna tepki gösterdi.

Bir çocukları olduklarını söyleyen Helin ise, eşinin sınır dışı edilesi durumunda ailenin parçalanacağına ve çocuğun zarar göreceğine dikkat çekiyor.

Sol Parti ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi HDP'nin kardeş partileri. Her iki parti de, Türk devletinin HDP'ye yönelik baskı ve saldırılarına tutum alıyor. Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Håkan Svenneling ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi Dış Politika Komisyonu Üyesi Anders Österberg, pek çok kez Türk devletinin Kürtler ve HDP'ye yönelik baskılarını parlamento gündemine getirdi.

Österberg, Säpo'nun Türk istihbaratıyla daha yakın ilişki kurmasının Kürtler açısından sorun oluşturduğunu söylerken, Svenneling Säpo Kürtlere yönelik tutumunun fişlemeden başka bir şey olmadığına dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz günlerde de Liberal Parti Dış Politika Sözcüsü Fredrik Malm, Säpo'nun Kürtleri fişlemesine tepki göstererek konuyu parlamento gündemine getireceklerini söylemişti.